ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής δομών στα ξερονήσια

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών και σε ξερονήσια.

Στην εκπομπή “Αποτύπωμα” σοτ ΣΚΑΙ, στο «τραπέζι» βρέθηκαν η πολιορκία των ελληνικών συνόρων από χιλιάδες μετανάστες αλλά και το σχέδιο Ερντογάν. Ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας, οι κίνδυνοι και ο ρόλος της Ευρώπης.

Στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα πήρε κάτι από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με τις εξελίξεις στον Έβρο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «ζητήσαμε την επιδοκιμασία των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το επίπεδο ετοιμότητας και αυστηροποίησης στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων τα οποία είναι και ευρωπαϊκά. Αμέσως υπήρξε η ομόθυμη στάση εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων ότι η Ελλάδα καλά έπραξε αναβαθμίζοντας το επίπεδο της επιτήρησης. Είναι ένα μεγάλο όφελος». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρξε μία σπάνια περίπτωση όπου ομόφωνα το συμβούλιο υπουργών, αποδοκίμασε κατηγορηματικά την Τουρκία για την έως σήμερα στάση της στο μεταναστευτικό».

Πρόσθεσε ότι το συμβούλιο των υπουργών χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της Τουρκίας. «Έχουμε μια ενορχηστρωμένη απόπειρα από τη τουρκική πλευρά», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, να «αποσυντονίσει με οποιονδήποτε τρόπο την Ελλάδα και την Ε.Ε».

Σημείωσε ότι η χώρα μας θα λάβει από την Ευρώπη ένα ικανό ποσό, ύψους 700 εκατ. ευρώ ώστε να καταστεί απολύτως δυνατή η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται στον τομέα της άμυνας, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού RAPID της Frontex.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν ότι θα στείλουν και μεμονωμένα εξοπλισμό και προσωπικό ώστε να καταστεί αποτελεσματική η επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αναβάθμιση σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και ενεργοποίηση μιας διπλωματικής οδού εκ μέρους της Ε.Ε. η οποία θα έρθει σε επαφή με τρίτες χώρες από τις οποίες προέρχονται απευθείας οι πρόσφυγες και μετανάστες έτσι ώστε να ανοίξει διπλωματικά ένας δίαυλος για να καταστούν δυνατές οι επιστροφές και στις χώρες καταγωγής. Πρόσθεσε ότι «υπήρξε δέσμευση εκ μέρους των περισσοτέρων κρατών της Ε.Ε. να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιστροφών των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Φίλης: Ο Πούτιν δεν θέλει να «χαρίσει» τον Ερντογάν πίσω στη Δύση

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης,που ήταν επίσης καλεσμένος, επισήμανε πως «ο Πούτιν θέλει να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον Ερντογάν γιατί δεν θέλει να τον χαρίσει πίσω στη δύση. Ήττα για τον Ερντογάν η κατάπαυση του πυρός στην υπάρχουσα κατάσταση και όχι επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε πριν. Απλά στη συγκεκριμένη φάση βόλευε και τους δυο ηγέτες».

Γεραπετρίτης: Η επίθεση που δέχεται η Ελλάδα είναι υβριδική

Την πεποίθησή του πως «η επίθεση που δέχεται η Ελλάδα είναι υβριδική» εξέφρασε ο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε πως «η ένταση αυτού του πολέμου είναι σε υψηλά επίπεδα και δεν έχει σχέση με την κρίση του 2015.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο βίντεο που είδαν και οι Ευρωπαίοι για τον Έβρο και το πως γίνεται η τουρκική προπαγάνδα, λέγοντας ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, και ότι πρόκειται για ένα «ενορχηστρωμένο σχέδιο από τον Ερντογάν».

Σημείωσε ότι πρόκειται για την απαρχή μιας νέας κρίσης ίσως και εφάμιλλη σε δυναμική με την κρίση του 2015 που ήταν όμως πολλαπλάσια σε μεγέθη. «Η κρίση του 2015 προκλήθηκε από το μεγάλο κύμα μετανάστευσης, κυρίως τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, έχοντας τα χαρακτηριστικά της εθελούσιας κίνησης, επρόκειτο για ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καταφύγιο από τον πόλεμο. Τώρα έχουμε μια διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται κατά κυριολεξία για μεταναστευτική κρίση αλλά μία νέα μορφή υβριδικής επίθεσης που έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης υποκίνησης από θεσμικό φορέα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από εθελούσια κίνηση που δημιουργεί μια ανθρώπινη ασπίδα που αξιοποιείται για γεωπολιτικούς λόγους για για αυτό αναβαθμίζει και σε πολύ πιο ισχυρά επίπεδα την ένταση αυτού του πολέμου».

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία αποστροφή εναντίον της Ελλάδας για τις ενέργειες που έχει λάβει. Για το αν υπήρξε υπερβολική βία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από καμία απολύτως αξιόπιστη πηγή, τονίζοντας πως οι ελληνικές δυνάμεις κινούνται απολύτως στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις θεμιτές πηγές άμυνας. Δεν έχει υπάρξει χρήση πραγματικών πυρών κάνοντας λόγο για προπαγάνδα από πλευράς Τουρκίας.

Επιπλέον ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε πως το ότι η πίεση της Τουρκίας είναι στοχευμένη και στρατηγικά χειραγωγούμενη προκύπτει από το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται προς Ελλάδα και Κύπρο και όχι προς τη Βουλγαρία.

Σχετικά με το κομμάτι του ασύλου, όπου η Ελλάδα αναστέλλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «πρόκειται για ένα μέτρο που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας».

Φίλης: Η Τουρκία θέλει να έχει μια μόνιμη εστία πίεσης

Για το χρονικό διάστημα που σκοπεύει η Τουρκία να κρατήσει τους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης εκτίμησε ότι η Τουρκία θέλει να έχει μια μόνιμη εστία πίεσης και ενδεχομένως έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ανθρώπων απελπισμένων στους οποίους η ίδια έδωσε φρούδες ελπίδες ότι θα περάσουν μέσω Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτοί οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια εχθρότητα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή απέναντι στην Ελλάδα, διότι θεωρούν ότι εμείς είμαστε το εμπόδιο για την υλοποίηση του ονείρου τους που είναι να καταλήξουν στη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα επειδή η πλειονότητα δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα».

Ο κ. Φίλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «όταν θα έχουμε μία-δύο ‘Ειδομένες’ από την άλλη πλευρά, οι μετανάστες πάνω στην απελπισία τους μπορεί να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα τους φέρουν σε αντιπαράθεση ενδεχομένως με τις ελληνικές αρχές». Σημείωσε ότι σε αυτές τις ομάδες μεταναστών που αποτελούνται από Αφγανούς, Πακιστανούς και Αλγερινούς, η Τουρκία φέρνει πλέον και οικογένειες Σύρων για το θεαθήναι, πως έρχονται -και καλά- από τις συγκρούσεις της Ιντλίμπ.

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών σε ξερονήσια

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν απέκλεισε τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προς όφελος της πατρίδας και των νησιωτών η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευής τους. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Οι αντιδράσεις έχουν πλέον καμφθεί». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα ξερονήσια και το κατά πόσο θα το δεχθούν οι Ευρωπαίοι συμπλήρωσε: «Όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια αλλά ότι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες».

Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργό Άμυνας και Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές μέσω θάλασσας σημείωσε: «Δημιουργήθηκε ένα αρκετά πυκνό πλέγμα από πλοία και νομίζω πως εξαντλήσαμε όλα τα μέσα. Είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι. Αλλά εκεί ακριβώς ξεκινάει το πρόβλημα. Πολλές φορές όταν φτάνουν οι βάρκες κοντά στα πλοία και δέχονται εντολές να επιστρέψουν, σκίζουν τις βάρκες ή πηδούν στα θάλασσα. Είναι δασκαλεμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Θέλει πολλή προσοχή για να μην πνιγεί κόσμος. Και εδώ η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια γιατί η προπαγάνδα του Ερντογάν χτυπάει ακριβώς εκεί και στο πόσο απολίτιστα φέρεται η Ελλάδα. Πρέπει η Ευρώπη να σταθεί δίπλα μας. Δεν είναι μόνο τα χρήματα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button