ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Κουμουτσάκος: Να σταματήσει η Τουρκία τους εκβιασμούς για το προσφυγικό

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε την ανησυχία του για τις απειλές του Τούρκου Προέδρου περί «ανοίγματος των θυρών» στην Ευρώπη και κάλεσε την τουρκική πλευρά να σταματήσει τους εκβιασμούς.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σημείωσε πως η Τουρκία «συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι θα ανοίξει τις “πόρτες”, αυτό που κάνουν οι μετανάστες είναι να μετακινούνται πιο κοντά σε αυτές, περιμένοντας να ανοίξουν» και δήλωσε ότι από τον Μάιο οι αφίξεις των μεταναστών στις ελληνικές ακτές έχουν αυξηθεί κατά 240%.

Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία οφείλει να σταματήσει να «εκβιάζει», εάν θέλει περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Εντούτοις, η Ελλάδα θα επιθυμούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δει θετικά το αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια πέραν των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε να δοθεί το 2016 για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

«Το γεγονός, όμως, ότι η Τουρκία ζήτησε αυτά τα κονδύλια με εκβιασμούς ή απειλές, δεν δημιουργεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα για τους Ευρωπαίους ώστε να αποφασίσουν να τα δώσουν», είπε ο Κουμουτσάκος.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενεργήσει υπό εκβιασμούς και απειλές. Όπως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη η Τουρκία, έτσι και η Άγκυρα θα πρέπει από την πλευρά της να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να διαπραγματεύεσαι με την Ευρώπη».

Related Articles

Back to top button
Close
Close