ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία – 178.588 ψήφισαν με επιστολική

Οι κάλπες άνοιξαν και οι πολίτες πλέον θα μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Επιστολική ψήφο

Συνολικά εστάλησαν 178.588 φάκελοι που περιέχουν τις επιστολικές ψήφους των ψηφοφόρων. Εξ αυτών, οι 136.451 προέρχονταν από το εσωτερικό, ενώ 42.137 από το εξωτερικό.

Στο Κέντρο Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στο Περιστέρι οι επιτροπές διαλογής ανοίγουν τις κάλπες, και στη συνέχεια τους φακέλους επιστροφής για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, δηλαδή το αντίγραφο της ταυτότητας και συμπληρωμένο το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης. 

Εάν διαπιστωθεί η αρτιότητα του εκλογικού φακέλου, τότε ρίχνεται ο κλειστός φάκελος που περιέχει το ψηφοδέλτιο στην οριστική κάλπη. Εάν λείπει κάποιο συνοδευτικό έγγραφο το ψηφοδέλτιο μένει εκτός κάλπης και καταγράφεται ως άκυρο.

Πότε αναμένεται η πρώτη εκτίμηση από το Ευρωκοινοβούλιο

Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα συγκεντρώνονται οι εκτιμήσεις αποτελεσμάτων (exit polls) και η κοινοποίησή τους από το ΕΚ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 19:15 ώρα Ελλάδος, ανάλογα με το σε ποια κράτη μέλη θα πραγματοποιηθούν ή όχι και, βεβαίως, σε ποια κράτη μέλη θα έχουν κλείσει οι κάλπες.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη διευκρίνιση, τα επίσημα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών μπορούν να δημοσιευθούν από το ΕΚ μόνο μετά τις 23:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης), δηλαδή, τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η δημοσιοποίησή των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται στις 00:15-00:45 ώρα Ελλάδος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button