ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρη ερώτηση Καμίνη μετά την υπόθεση Φουρθιώτη: Περιμένω τον Χρυσοχοΐδη στην Βουλή

«Κατέθεσα σήμερα την επίκαιρη ερώτηση που είχα προαναγγείλει, σχετικά με το καθεστώς φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων» αναφέρει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης.

Από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στη γνωστή υπόθεση Φουρθιώτη, αλλά και από την “απροθυμία” του Υπουργείου να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που έχω θέσει εδώ και ένα χρόνο, προκύπτει αβίαστα πως στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας εξωθεί να συμπεράνουμε πως αποσκοπεί να συγκαλύψει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Περιμένω, λοιπόν, τον κ. Χρυσοχοΐδη, στη Βουλή την Παρασκευή για να απαντήσει στα ερωτήματα που του τίθενται πλέον επιτακτικά, από ολοένα και περισσότερους.

Διαβάστε την ερώτηση:

ΠΡΟΣ : Υπουργό Προστασίας τον Πολίτη
ΘΕΜΑ: Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας εμπαθών στόχων
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Την Ι4η Ιανουαρίου 2020 σας απηύθυνα ερώτηση με αντικείμενο τα κριτήρια βάσει των οποίων το Υπουργείο σας διαθέτει αστυνομικούς για τη “συνοδεία ασφαλείας προσώπων”, ζητώντας επιπλέον και τα σχετικά στοιχεία· πλήρως ανωνυμοποιημένα, αλλά και γενικότερα κατά τρόπο που να μη διακυβεύει τη μυστικότητα που κατανάγκην διέπει τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας.
Με το από 30 Ιανουαρίου 2020 λακωνικότατο έγγραφο του Υφυπουργού κ. Ελευθ. Οικονόμου, το Υπουργείο σας αρνήθηκε καθ’ολοκληρία να απαντήσει στα ερωτήματά μου, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο βάσει κάποιων διατάξεων. Επανήλθα στις 9 Μαρτίου 2020 με νέα ερώτηση, στην οποία αντέκρουα ένα προς ένα τα επιχειρήματα περί κρατικού απορρήτου. Η δεύτερη αρνητική απάντηση του κ. Υφυπουργού (2 Απριλίου 2020) δεν περιείχε καν ίχνος νομικής Θεμελίωσης, περιοριζόμενη απλώς στην εν γένει ταύτιση της κρατικής με την εθνική ασφάλεια. Σύγχυση ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.
Κύριε Υπουργέ, από τα ανωτέρω αβίαστα προκύπτει ότι στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας εξωθεί να συμπεράνουμε πως αποσκοπεί να συγκαλύψει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Δεδομένου ότι η περίπτωση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή που προσφάτως απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που προκαλεί η αδιαφάνεια
Δεδομένου ότι οι περί φύλαξης εμπαθών στόχων διατάξεις περιέχονται στα άρθρα 68, 69 και 70 τον Π.Δ. 141/1991, ενώ οι περί συνοδείας ασφαλείας προσώπων στο άρθρο 156 τον ιδίον Π.Δ., αμφότερες δε οι ομάδες διατάξεων έχουν επανειλημμένα τροποποιηθεί στο παρελθόν, ώστε το συνολικό Θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα οικεία ζητήματα να εμφανίζει κενά, τα οποία συμβάλλούν και αυτά με τη σειρά τους στην αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία της διοίκησης
Ερωτάται ο Υπουργός

  1. Τι είδους μέτρα σκέφτεται να λάβει ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα προαναφερθέντα, καθώς όταν έσπευσε ο ίδιος να αναιρέσει την φύλαξη τον γνωστού τηλεπαρουσιαστή δεν διευκρίνισε εάν γνώριζε πως και ποιοι την είχαν αποφασίσει;
  2. Ποιες είναι οι ποσοστώσεις επί τον συνόλου τον προσωπικού που διατίθεται στην φύλαξη πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα σε βουλευτές και υπουργούς, νυν και πρώην, ανά κοινοβουλευτικό κόμμα καθώς και οι αντίστοιχες στατιστικές για το διατιθέμενο προσωπικό στις κατηγορίες: δημοσιογράφοι, δικαστικοί, επιχειρηματίες, λοιποί ιδιώτες;

Related Articles

Back to top button