ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκθεση ΔΝΤ: Αποκλίσεις με την Ελλάδα για την ανάπτυξη της οικονομίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή, του κάνει σαφές πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ίδιου και της Ελλάδας σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Αισθητά λιγότερο αισιόδοξο – σε σχέση με την κυβέρνηση – εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο πάντοτε – βέβαια – ήταν συντηρητικό στις προβλέψεις του, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί ως εξής:

Στο 2% του ΑΕΠ το 2019

Στο 2,2% του ΑΕΠ το 2020

Στο 1,7% του ΑΕΠ το 2021

Στο 1,3% του ΑΕΠ το 2022

Στο 0,9% του ΑΕΠ το 2023

Πέραν της εκτίμησης για το τρέχον έτος, οι υπόλοιπες απέχουν παρασάγγας από τις επίσημες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το Ταμείο προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 0,6% για φέτος και κατά 0,3% το 2020, με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις να διαμορφώνονται στο 1,8% (σ.σ. 2024).

Στο «μέτωπο» της ανεργίας, το ΔΝΤ αναμένει αποκλιμάκωση των σχετικών ποσοστών στο 17,8% για το 2019 και στο 16,8% για το 2020.

Αισιοδοξία για συμφωνία με την Κομισιόν
Στο μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με την Κομισιόν, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αποστείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες και τελεί εν αναμονή της ευρωπαϊκής ετυμηγορίας.

Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου υποστήριξαν, νωρίτερα, ότι το προσχέδιο περικλείει αλλαγές στην ποσοτικοποίηση ορισμένων μεγεθών που υπήρχαν στο αρχικό κείμενο.

Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, δεν αφορούν τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, ή την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020, ο οποίος παραμένει στο 2,8%.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close