ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευκλείδης Τσακαλώτος : Η ένταξη στο QE έχει …συμβολική αξία

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist επιτέθηκε για άλλη μια φορά στο ΔΝΤ , σημειώνοντας πως “το Ταμείο βρίσκεται στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος και το βρίσκω τουλάχιστον παράδοξο -για να χρησιμοποιήσω μια ευγενική έκφραση- πως πιστεύει ότι δεν θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 1% για τα επόμενα χρόνο  και με τα μέτρα που το ίδιο ζήταγε”.

Παράλληλα επεσήμανε πως “η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, είτε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση είτε χωρίς την ποσοτική χαλάρωση”.

Το σημαντικό, όπως τόνισε, είναι ότι οι ξένοι επενδυτές ξέρουν πως θα υπάρχει ένα πρόγραμμα. Εκτίμησε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειψε και «για αυτό δεν είχαμε την Ανάπτυξη που περιμέναμε» αλλά τώρα «κανείς δεν αμφισβητεί πως θα έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη το 2017 και 2018 αλλά πρέπει να είναι και διατηρήσιμο». Αναφέρθηκε και στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου καθώς, όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, «αυτό που είχαμε 30 χρόνια δεν ήτανε βιώσιμο και τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για να έρθουν οι επενδυτές και να ξέρουν πού θα επενδύσουν και τι να περιμένουν».

Ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το QE ο κ. Τσακαλώτος απάντησε εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες όταν η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτή τη φορά ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «το QE έχει κυρίως συμβολική αξία» και ότι «δεν θα το τοποθετούσα πολύ ψηλά (I wouldn’t elevate it too high)», σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του.

Related Articles

Back to top button