ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate για τον δήμο της Αθήνας: Νικητής ο Χάρης Δούκας

Ο Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους ενόψει του δευτέρου γύρου για τον δήμο Αθηναίων. Ασφάλεια, κλιματική κρίση, χώροι πρασίνου και δημόσια έργα, μπήκαν στο “κάδρο”.

Ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης παραδέχθηκε τα προβλήματα, ωστόσο επένδυσε στο επιχείρημα ότι έχει γίνει πρόοδος τα τελευταία χρόνια. «Έχετε δίκιο», η πιο κοινή απάντηση του κ. Μπακογιάννη στις παρατηρήσεις των δημοσιογράφων για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην Αθήνα. Σε βαθμό αυτομαστιγώματος. Ταυτόχρονα, προχώρησε σε υποσχέσεις για το μέλλον, λέγοντας μεταξύ άλλων πως έχει πολλά να κάνει ακόμα: «Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, έχουμε ένα βουνό να ανέβουμε». 

Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός και συνεργατικός: απευθυνόμενος στον κ. Δούκα, επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη «μαζί». Επίσης, επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε την τοξικότητα της πολιτικής σκηνής στα δημοτικά πράγματα».

Από την άλλη πλευρά ο Χάρης Δούκας εστίασε στα προβλήματα, αναφέρθηκε στις πολλές αλλαγές που επιχειρεί να επιφέρει στον δήμο, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως η λέξη «ντροπή» για τις εικόνες που είδαν το φως κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel. Στα μείον του κ. Δούκα η θέση του στην ερώτηση για το μεταναστευτικό. Είπε στο «κλίμα» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι «η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες μεταναστών: οι νόμιμοι και οι παράνομοι», καθώς και ότι θα δώσει ευκαιρίες μόνο στους νόμιμους. Επίσης υιοθέτησε την πολιτική θέση ότι οι διακινητές εκμεταλλεύονται τους μετανάστες κλπ.

Λειτουργία της πόλης

Απαντώντας για την καθαρότητα της πόλης, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πως “έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η Αθήνα είναι καθαρότερη από ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι. Αλλά έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα η φιλοσοφία. Δεν είναι πια ο κάδος που αλλάζουμε, είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον στόλο. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα 2% και ήδη στο 10%, παρά τα δύο χρόνια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028”.

Σε ερώτηση  του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το κόστος για την Ομόνοια ήταν μηδενικό και για το Σύνταγμα λίγο πάνω από 1 εκ. ευρώ. Έφερε δε ως παραδείγματα τον Εθνικό Κήπο και την ανάπλασή του καθώς και το Θέατρο Λυκαβηττού που επαναλειτούργησε, ως επιτυχημένα παραδείγματα. Είπε δε πως θα ανοίξει ξανά το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο γιατί πέρασε στη δημοτική αρχή.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Δούκας ανέφερε πως “χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας  σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους”, κατηγορώντας τον αντίπαλό του για ελάχιστη δενδροφύτευση, κόντρα σε εξαγγελίες του. “Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα”, είπε ο κ. Δούκας. “5 χιλιάδες δέντρα το χρόνο, 25 χιλιάδες την πενταετία” ήταν η συνέχεια της απάντησης του κ. Δούκα σχετικά με την δέσμευσή του για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας. “Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75 χιλιάδες και έβαλε 4 χιλιάδες την πενταετία”. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα και έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 7, ενώ υπενθύμισε δημόσιους χώρους όπως ο Ελαιώνας και ο λόφος του Στρέφη.

Απαντώντας ο κ. Μπακογιάννης είπε πως η δημαρχία του απελευθέρωσε 35 χώρους συνολικά, ενώ ο κ. Δούκας σημείωσε πως πάρα πολλά σχολεία της πόλης είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε πως πολλά σχολεία δεν είναι σε καλή κατάσταση, απάντησε πως έχουν βελτιωθεί 170 και πως στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες “πράσινες αυλές”.

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε σε σχολεία σπίτια, κοντέινερ, με βλάβες και σοβάδες που πέφτουν. “Να υπάρχει σχολείο, να υπάρχουν υποδομές. Θέλω να πω ότι αυτά τα θέματα της καθημερινότητας είναι πάρα πολύ κρίσιμα και δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι, εάν αναλάβω τη δημοτική αρχή, να λύσω αμέσως αυτά τα θέματα, δηλαδή να βρω τα προβλήματα και με φαστ τρακ διαδικασίες με ευθύνη του δήμου να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές”. Ακόμη, ο κ. Δούκας δεσμεύτηκε πως θα φτιάξει περισσότερες παιδικές χαρές,λέγοντας πως “υπάρχει η δυνατότητα να φτιάχνονται τουλάχιστον 10 κάθε χρόνο”.

Δεσμεύτηκε δε πως θα δημιουργήσει 40 παιδικές χαρές σε 5 χρόνια, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά. Επιπλέον, ο κ. Δούκας τόνισε ότι η Αθήνα έχει υψηλά δημοτικά τέλη, και συνεπώς πρόκειται για υποχρέωση του δήμου να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες, σημειώνοντας “αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην ψυχαγωγία οι παιδικές χαρές”.

Ασφάλεια

Στο ζήτημα της ασφάλειας οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σχετικά με το ζήτημα των καμερών και της παρουσίας της δημοτικής αστυνομίας. Ο κ. Δούκας τόνισε πως δεν είναι προτεραιότητά του οι κάμερες αλλά η παρουσία αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας και πως οι κάμερες χρειάζονται σε κρίσιμα σημεία. Τόνισε πως τα θέματα ασφάλειας πρέπει να διευθετούνται συνεκτικά και συνολικά με πολιτικό σχέδιο, όπως το μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Μπακογιάννης είπε πως “δίνω μάχη για παραπάνω αστυνόμευση από την πρώτη μέρα. Το κάνω πολύ συνειδητά, γιατί ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει την κραυγή αγωνίας των κατοίκων. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια, μία είναι για όλους. Να διεκδικήσουμε μαζί περισσότερη αστυνόμευση, κάμερες, νέο μοντέλο για τα ναρκωτικά στο μοντέλο της Λισσαβόνας με πρόληψη, να προχωρήσουμε μαζί”, είπε. “Έχουμε τον νέο ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας, που σώζει ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διευρύνουμε. Και πρέπει να δούμε και το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να εκσυγχρονιστούμε”, παραδέχθηκε ο κ. Μπακογιάννης.

Πρόσθεσε δε πως για τον φωτισμό αλλάζουν όλα τα φώτα δρόμων σε led.

Ο κ. Δούκας επέμεινε πως η Δημοτική Αστυνομία είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της στην πάταξη της μικροεγκληματικότητας. Σημείωσε ότι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν χίλιοι δημοτικοί αστυνομικοί ενώ τώρα υπάρχουν “μόνο 200 στους δρόμους”, προσθέτοντας “ελάχιστοι σε αυτές τις περιοχές που μόλις ανέφερα”, για παράδειγμα στην Κυψέλη “είναι μόλις 2 διαθέσιμοι δημοτικοί αστυνομικοί”.

Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα

“Κάναμε τη δουλειά μας γειτονιά γειτονιά. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία ευαλωτότητας και επικινδυνότητας σε όλη την πόλη. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτουργήσαμε πολύ καλά με τη νεροποντή, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα βρίσκονται στο σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε λοιπόν κανέναν Ντάνιελ, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη ημέρα” είπε ο κ. Μπακογιάννης, απαντώντας σε ερώτημα για τα αντιπλημμυρικά και τη θωράκιση της πόλης.

“Και να προσθέσω κάτι σημαντικό, στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ένας κλαυσίγελως που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του δήμου, η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική και αυτοδιοικητική. Άρα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι ευθύνη του δήμου και στέλνει εκεί συνεργείο ο δήμος, καλά κάνει και το στέλνει, αλλά στην πραγματικότητα παρανομεί. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα και πάμε αν το κυνηγήσουμε μαζί”.

Ο κ. Δούκας είπε ότι η ομάδα του έχει φτιάξει μία λίστα με 41 ευάλωτες περιοχές.Σημείωσε πως η “Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, δεν ξέρουμε κάν το δίκτυο υδάτων. Είμαστε σε κλιματική κρίση, πρέπει να θωρακίσουμε την πόλη με ένα πλέγμα έργων”. “Δεν θα πω ποτέ ότι ο επόμενος Ντάνιελ θα γίνει σε 400 χρόνια”, ανέφερε. Είπε δε, ότι πρέπει να γίνουν εστίες συμπαγούς πρασίνου που θα δημιουργήσουν μία ασπίδα για την πόλη – και πρόσθεσε ότι μπορούν να βρεθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε αναφέροντας πως θα δημιουργηθεί πάρκο 200 στρεμμάτων γύρω από το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, “που θα είναι το καλύτερο της Ευρώπης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δούκας τόνισε πως έστειλε επιστολή στον κ. Μητσοτάκη ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση για την κλιματική κρίση και ο Δήμος να λάβει αρμοδιότητες. “Αν δεν τις πάρουμε, θα πάρω πρωτοβουλίες μόνος μου”, τόνισε. “Δεν μπορεί η συζήτηση να είναι ποιος καθαρίζει τα φρεάτια”, είπε, υπογραμμίζοντας πως αν εκλεγεί ξανά, θα προχωρήσει σε fast track διαδικασίες. Απαντώντας, ο κ. Μπακογιάννης είπε πως “σε θέματα πρασίνου και φρεατίων χρειάζεται συνεργασία με άλλους δήμους. Χρειάζεται υπομονή και συνεργασία”.

Υποδομές/Ανάπτυξη

Σε αυτό το σημείο οι δύο υποψήφιοι επανήλθαν στο θέμα του Μεγάλου Περιπάτου. Ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε πως έγιναν αστοχίες, “αλλά τώρα η Πανεπιστημίου είναι ο πιο πράσινος δρόμος στην Αθήνα. Πολλά δέντρα, πράσινο, χώρος, επιτέλους υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία και έλειπε. Έχει μειωθεί σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ κατά 25% η ρύπανση. Ναι, υπήρχε ένα σοκ κυκλοφοριακό στην αρχή, αλλά η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί”. Είπε πως σε συνδυασμό με τη νέα Ομόνοια η πόλη αναβαθμίζεται και πως το συνολικό έργο είναι πλέον θετικό για τον πολίτη.


Αντιστοίχως ο κ. Δούκας κατηγόρησε τον κ. Μπακογιάννη για παλινωδίες στο έργο αυτό, “το οποίο ήταν απλά μια διαπλάτυνση του δρόμου και τίποτε άλλο, με αστοχίες πολεοδομικές και με δέντρα που τελικά κατέληξαν να είναι πλατάνια, ενώ λέγατε πως θα φέρετε δέντρα από την Ιαπωνία”. Είπε ακόμη πως θα ανοίξει ξανά τη Βασ. Όλγας, ενώ ο κ. Μπακογιάννης αρνήθηκε την παρέμβαση αυτή, λέγοντας πως “αν είναι έτσι μήπως να ανοίγαμε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου;”.

“Δυστυχώς παραμένει μπλοκαρισμένο το κέντρο, η Βασ. Όλγας έκλεισε χωρίς σχέδιο, ολόκληρες γειτονιές παραμένουν αποκομμένες και υπάρχει συμφόρηση”, επέμεινε ο κ. Δούκας.

Ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για τον έλεγχο των Airbnb. Ο κ. Δούκας είπε, μιλώντας για πρόταση περί επιβολής δημοτικού τέλους σε ιδιοκτήτες:

“Δεν μπορεί να έχουν 50 διαμερίσματα και να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφού υπάρχουν γειτονιές με τόσο μεγάλη φόρτιση από AirBnB, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πόσοι είναι τουρίστες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι, η δημοτική αρχή να έχει κανόνες.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα εισροή που θα δημιουργήσει ελάφρυνση σε όσους έχουν ανάγκη, πρέπει να γίνει μελέτη γιατί δεν μπορεί να είναι ίδιο σε όλες τις περιοχές”.

Κοινωνική πολιτική

Το ζήτημα των ΑμεΑ ήταν στο επίκεντρο της ενότητας αυτής. “Η Αθήνα είναι μια εχθρική πόλη”, παραδέχθηκε ο κ. Μπακογιάννης. “Δίνουμε μάχη για να την κάνουμε κάθε μέρα λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ όταν ανέλαβα, ήταν ότι δεν είχαν πρόσβαση τα σχολεία της πόλης για τα παιδιά με αναπηρία. Για κάτι που είμαι περήφανος, είναι ότι προχωράμε να βάλουμε ράμπες σε όλα τα σχολεία. Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε στις ράμπες αναπήρων αισθητήρες στις γωνίες, ώστε εάν παρκάρει κάποιος εκεί, να πάει αμέσως η Δημοτική Αστυνομία. Και κάτι ακόμη, εννοείται ότι όλοι οι αθλητικοί χώροι του δήμου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε”, είπε.

Ο Χάρης Δούκας μίλησε για τα πεζοδρόμιακαι είπε ότι “για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό” γιατί τα πεζοδρόμια δημιουργούν προβλήματα σε ΑμεΑ, σε ανθρώπους με καροτσάκια και σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια, είπε ότι ακόμα και σε δημοτικά κτίρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.

Πολιτισμός

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως “θα πρέπει να δούμε κάποια ζητήματα για το κυκλοφοριακό. Η αναρχία που βλέπουμε στους δρόμους, είναι η αναρχία που υπάρχει στο εθνικό πλαίσιο. Έχουμε προτείνει μαζί με την Ένωση Συγκοινωνιολόγων, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για την κινητικότητα στην Αθήνα. Δεν θα προσθέσουμε νέα λεωφορεία στην Αθήνα, αλλά θα αντικαταστήσουμε τα γερασμένα οχήματα. Ναι, το ξαναλέμε, πάρκινγκ για όλους”.

Ο Χάρης Δούκας στάθηκε στο μεταναστευτικό: “Δεν βοηθάμε στην κοινωνική ένταξη τους μετανάστες και δημιουργείται πρόβλημα γκετοποίησης. Έχουμε ξεκάθαρη προσέγγιση για να μπορέσουμε να δώσουμε δυνατότητες στους ανθρώπους που είναι νόμιμα στη χώρα, με σεβασμό και αλληλεγγύη. Υπάρχει συμβούλιο κοινωνικής ένταξης στον Δήμο το οποίο έχει απενεργοποιηθεί”. Σχετικά με τα γκραφίτι και τις “μουτζούρες” στους τοίχους αλλά και τις αφίσες των κομμάτων, ο κ. Δούκας είπε: “Υπάρχει προσέγγιση που έχω δει σε άλλες πόλεις όπως τη Βαρκελώνη, που οι γειτονιές ανοίγουν δημόσιο διάλογο με καλλιτέχνες και δημιουργούν σχέδια με τρόπο συνεργατικό. Ο πολιτισμός είναι μια διαφορετική κουλτούρα, ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία”.

Προς το τέλος του debate ο κ. Μπακογιάννης στάθηκε στη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές.

“Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τόσο μεγάλη αποχή. Ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως αυτό το debate που το ήθελε και εκείνος”, είπε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε ότι θα είναι σημαντικό να πάει έστω και ένας επιπλέον Αθηναίος στις κάλπες την προσεχή Κυριακή.

“Θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω και την πενταετία. Είναι δέσμευση και τιμή για εμένα”, δεσμεύτηκε.

Από τη δική του μεριά ο κ. Δούκας είπε πως “όταν αποφάσισα να μπω σε αυτή τη διαδικασία φτιάξαμε μια πρόταση καθαρά αυτοδιοικητική. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αλλά δεν είναι μια παράταξη ΠΑΣΟΚ, είναι μια πρόταση αυτοδιοικητική που απαντά στα προβλήματα των Αθηναίων. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν χρώματα και κόμματα, για αυτό απευθυνόμαστε σε όλους. Αποδέχτηκα τη στήριξη Ζαχαριάδη και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση, έχουμε συνολική πρόταση, Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος εκλογών”.

Μικρή ένταση στο τέλος

Αξίζει να σημειωθεί πως το debate διεξήχθη σε καλό κλίμα, με τα αίματα κάπως να… “ανάβουν” μόνο στην ολοκλήρωση της συζήτησης, όταν ο κ. Δούκας επιτέθηκε στον κ. Μπακογιάννη για αποτυχία στο ζήτημα της ανακύκλωσης αναφέροντας πως ο δήμος είναι μόνο στο 4%, και τον κ. Μπακογιάννη να απαντά πως τα ποσοστά ανέρχονται στο 10%, “που σίγουρα πρέπει να βελτιωθούν”.

Ακόμη, ο κ. Δούκας τάχθηκε κατά “του πρασίνου της εργολαβίας στα πάρκα”, όπως το πάρκο Δρακοπούλου. Τόνισε δε πως έργα όπως το μετρό Εξαρχείων, πρέπει να γίνονται μετά από διάλογο με τους πολίτες.

Οι συμμαχίες προς τον δεύτερο γύρο

Θυμίζουμε πως ο Κ. Ζαχαριάδηςσυναντήθηκε με τον Χ. Δούκα και έκανε κάλεσμα προς υποστήριξη του αντιπάλου του κ. Μπακογιάννη.

Related Articles

Back to top button