ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό – Οι παρενέργειες του Brexit

Ραντεβού τον επόμενο μήνα έδωσαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποτυχία τους να καταλήγουν σε μια συμφωνία για το πρώτο δύσκολο τεστ της μετά Brexit εποχής. Ήτοι τη διαμόρφωση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου όπως ονομάζεται επισήμως ο επταετής προϋπολογισμόςτης ΕΕ. 

Μετά από περισσότερες από 28 ώρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις λεγόμενες χώρες της «σύνεσης και της φειδούς» ήτοι την Αυστρία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία οι οποίες ζητούσαν έναν κοινό προϋπολογισμό στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και τις χώρες της «φιλόδοξης Ευρώπης», όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία κ.α το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμβιβασμό.

Εκτός όμως από τις διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες που επιθυμούν έναν μικρότερο προϋπολογισμό για τη μετά Brexit εποχή και σε αυτές που ζητούν περισσότερα κεφάλαια για το Ταμείο Συνοχής, έχουν διαμορφωθεί και εσωτερικά στρατόπεδα που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Ακόμα και ανάμεσα στις χώρες της BENELUX, ήτοι Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, οι διαφωνίες για τη χάραξη του επόμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού φαντάζουν αγεφύρωτες.

Ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ( Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) που ξεπερνάει το 1 τρις. ευρώ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια πρωτοφανή συμφωνία, σχεδόν άπασες οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ, απορρίπτουν συλλήβδην κάθε ΠΔΠ που θα είναι μικρότερο του 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσεγγίζει το 1,074%. Κάτι που, ενώ ως ποσοστό ακούγεται μικρό, μεταφράζεται σε περίπου 250 δισ. ευρώ. 

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε μια συμβιβαστική λύση, στο 1.069% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή προτείνοντας στα κράτη- μέλη (σσ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα ΠΔΠ που θα φθάνει στο 1,05% του ΑΕΠ της ΕΕ, ήτοι κάτι περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Η πρόταση της Κομισιόν αφορούσε στην περικοπή δαπανών για την ασφάλεια και την άμυνα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τα κράτη – μέλη.

«Δυστυχώς σήμερα δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία Θα χρειαστούμε περισσότεροι χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν καταφέρει να περάσουν τις θέσεις τους αναφορικά με τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σειρά επαφών με ομόλογους του από άλλα κράτη – μέλη, καθώς και με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε στο εστιατόριο του Συμβουλίου της ΕΕ μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπέτελ.

Η πρόταση τη Κομισιόν να υπάρξουν περικοπές στο ΠΔΠ αναφορικά με τις κοινές πολιτικές για τις διεθνείς αποστολές της ΕΕ δεν έγινε δεκτή, πόσω μάλλον μετά τη διαβεβαίωση της προέδρου φον ντερ Λάιεν για μια Κομισιόν με γεωπολιτική στρατηγική. 

Η πλήρης διαφωνία ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα μπορεί να αποτυπωθεί με τη δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος έκανε λόγο τις «δυσκολότερες διαπραγματεύσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Related Articles

Back to top button