ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη Politico: Οι Ευρωπαίοι έδωσαν χρηματικά ανταλλάγματα στην Τουρκία για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού

Το Politico αποκαλύπτει το παρασκήνιο της επικύρωσης από την Τουρκία της Συμφωνίας του Παρισιού

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχωρά το ευρωπαϊκό τμήμα της ιστοσελίδας Politico αναφορικά με την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι έδωσαν οικονομικά ανταλλάγματα στην Άγκυρα για να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα

Politico: Τι έλαβε ο Ερντογάν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε εγγύηση οικονομικής στήριξης σε συνομιλίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και δύο αναπτυξιακές τράπεζες.

Το κοινοβούλιο της Άγκυρας επικύρωσε τη συμφωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης, τερματίζοντας την πολυετή άρνησή του να κάνει το τελικό νομικό βήμα για να ενταχθεί στη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψε το 2015.

Ήρθε μετά από μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Τουρκία για τον καθαρισμό των εκπομπών της, η οποία συνήφθη μεταξύ της Άγκυρας και αξιωματούχων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Διεθνούς Εταιρείας Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico και που περιέγραψαν πτυχές των συζητήσεων. Δεν επιβεβαίωσαν αν οι ίδιες οι κυβερνήσεις ήταν η πηγή της χρηματοδότησης ή οι αναπτυξιακές τράπεζες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν «εγκαίρως», είπε ο ένας. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες, αλλά δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία.

politico-erdogan.jpg
Το δημοσίευμα του Politico

Ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ χαρακτήρισε την επικύρωση από την Τουρκία «ένα πολύ σημαντικό βήμα για το οποίο συνεργάστηκα επί μακρόν και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους μου».

Ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είχε συνομιλίες το περασμένο Σάββατο με τον πρόεδρο της COP26 του Ηνωμένου Βασιλείου Αλόκ Σάρμα, τη Γαλλίδα υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Μπάρμπαρα Πομπιλί και τον Φλάσμπαρτ.

Μετά από αυτές τις συζητήσεις, η Τουρκία ανακοίνωσε έναν νέο στόχο για «καθαρές μηδενικές εκπομπές» έως το 2053 – μια ακριβή ημερομηνία που μπορεί να οφείλεται λιγότερο σε λεπτομερή οικονομική ανάλυση των διαδρομών εκπομπών της Τουρκίας παρά στην 600ή επέτειο της πτώσης της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, της σημερινής Κωνσταντινούπολης, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Τουρκία δεν έχει διευκρινίσει αν ο στόχος αυτός αφορά όλα τα αέρια του θερμοκηπίου ή μόνο το CO2.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τη νομική συγκατάθεσή της στη συμφωνία για το κλίμα ως μοχλό πίεσης σε μια εκστρατεία δεκαετιών για να θεωρηθεί αναπτυσσόμενη χώρα σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα του 1992. Αυτό θα την καθιστούσε επιλέξιμη για ένα μερίδιο ορισμένων κονδυλίων για το κλίμα.

Η δήλωση επικύρωσης της Τουρκίας ανέφερε ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισιού «ως αναπτυσσόμενη χώρα». Αλλά ένας από τους ανθρώπους που περιέγραψαν τη συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις τράπεζες δήλωσε ότι το καθεστώς της Τουρκίας στο πλαίσιο της σύμβασης δεν θα αλλάξει ως μέρος της συμφωνίας που είχαν συνάψει με την Άγκυρα.

Η Γερμανία είχε προωθήσει μια συμφωνία με την Τουρκία ήδη από το 2017, αλλά με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν τότε την απόσυρσή τους από τη συμφωνία του Παρισιού, ο Ερντογάν δεν υπόκειτο στην πίεση των μεγάλων δυνάμεων που αισθάνθηκε ενόψει των συνομιλιών για το κλίμα COP26, οι οποίες ξεκινούν στη Γλασκώβη σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Αλλά με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να έχει επανέλθει στη συμφωνία φέτος, η Τουρκία ήταν η μόνη οικονομία της G20 που δεν είχε επικυρώσει τη συμφωνία. Μόνο η Υεμένη, η Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν εκτός.


Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button