ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Γεννηματά σε Βενιζέλο: «Δεν είναι ώρα για ρετρό διαφωνίες»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στα «καρφιά» του Ευάγγ. Βενιζέλου σχετικά με τη στάση του Γ. Παπανδρέου στο παρελθόν.

Με γκρίνιες, εκατέρωθεν βολές και υπόγειες διεργασίες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Χθες η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι και απάντησε στα «καρφιά» Βενιζέλου, ενώ από τα πυρά της δεν ξέφυγε τόσο το Ποτάμι όσο και η πολιτική πρωτοβουλία των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη…

Ηχηρή απάντηση στις επικρίσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου και τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις επιλογές της ηγεσίας και το μέλλον του κόμματος, έδωσε χθες η Φώφη Γεννηματά, η οποία εμφανίστηκε αποφασισμένη να συνεχίσει στη λογική της διεύρυνσης. «Όλοι έχουν τα δίκια τους, αλλά αυτά αφορούν το παρελθόν…

Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή, κοιτάμε μπροστά και όλοι πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια… δεν είναι ώρα για ρετρό διαφωνίες», είπε με νόημα η κ. Γεννηματά, επιχειρώντας να απαντήσει στα «καρφιά» του κυρίου Βενιζέλου, ο οποίος μια μέρα νωρίτερα είχε θέσει ευθέως ζήτημα πολιτικής ηθικής αναφορικά με τη στάση του Γ. Παπανδρέου ως προς το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για αυτούς «που έφυγαν σαν ποντίκια».

Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε «θετικό βήμα τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη», σημειώνοντας ότι «χωρίς την ενότητα δεν μπορούν να γίνουν παραπέρα βήματα», ενώ τόνισε πως ο κ. Παπανδρέου την έχει διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Η Κεντροαριστερά χρειάζεται έναν νέο μεγάλο φορέα, στον οποίο έχουν χώρο όλα τα κόμματά της», επανέλαβε χθες ο Γ. Παπανδρέου, ενώ για το θέμα της ηγεσίας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες διαδικασίες από τη βάση, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θέτει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά πάντως στη χθεσινή της συνέντευξη δεν παρέλειψε να απευθύνει εκ νέου προσκλητήριο συστράτευσης όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είναι αποστασιοποιημένα, καθιστώντας σαφές ότι δεν ζητά «να μπουν στην πρώτη γραμμή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν». «Κάνουμε δημιουργική επίθεση στο μέλλον» είπε η κ. Γεννηματά, σπεύδοντας μάλιστα να εξηγήσει ότι στο προσκλητήριο δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι έφυγαν προς… ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση εξουσίας. «Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουμε πίσω αυτούς που πήγαν να βρουν στασίδι και καρέκλα στην εξουσία. Εμείς δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή», ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι επιδιώκει και θέλει να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Με τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πάντως, από το στόχαστρο της επικεφαλής της ΔΗΣΥ δεν ξέφυγαν, όπως ήταν φυσικό, τόσο το Ποτάμι όσο και η νέα κίνηση των τριών. Η κυρία Γεννηματά επέκρινε το ΠΟΤΑΜΙ για τη στάση του και επανέλαβε ότι η πρόσκληση για συμμετοχή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ισχύει με τους όρους που ήλθε και το ΚΙΔΗΣΟ.

Παράλληλα άφησε αιχμές και για την ομάδα Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη. «Το κάλεσμά μας να έλθουν μαζί μας είναι ανοικτό, αλλά είναι για τώρα, όχι για λίγο πριν από τις εκλογές», είπε. Για νέα νέα προσχώρηση βουλευτή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη -και μάλιστα εντός της εβδομάδος- μίλησε χθες ο Αν. Λοβέρδος. «Η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου σηματοδοτεί μια διεύρυνση δυνάμεων. Με μια ακόμη προσχώρηση που αναμένουμε αυτή την εβδομάδα, θα είμαστε το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απάντηση στο κάλεσμα της κυρίας Γεννηματά υπήρξε από τον Γ. Ραγκούση. «Να αλλάξουμε για να ενωθούμε και όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε», ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στη νέα προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτικού προοδευτικού φορέα. «Πήραμε μια πρωτοβουλία να συνομιλήσουμε με την κοινωνία, πήραμε το ρίσκο αν και θα μπορούσαμε να γυρίσουμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που θα ήταν ασφαλές (…) αλλά η κοινωνία έχει ανάγκη από μια νέα πρόταση και κυρίως οι παραγωγικές ηλικίες, που νιώθουν ακάλυπτες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ραγκούσης.

Όπως είπε, αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να καταφέρει να καλύψει μια υπαρκτή και διευρυνόμενη ανάγκη στον εκλογικό κόσμο, να καλυφθεί ο χώρος του κέντρου. Παρατήρησε δε πως όταν το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε κρίση κατέγραψε ραγδαία πτώση στο εκλογικό σώμα τότε άρχισε να ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, ενώ χάνει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανακάμπτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Related Articles

Back to top button