ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές σε ΔΕΚΟ και Υπερταμείο: Επενδυτικό fund και «μικρές ΔΕΗ παντού»

Tη μετεξέλιξη του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων σε ένα νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του, προωθεί άμεσα η Ελληνική κυβέρνηση.

Τις βασικές διατάξεις -αλλά και κρίσιμες λεπτομέρειες- του νέου νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή, θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον pρωθυπουργό.

Το Υπερταμείο αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο και, αντί να ελέγχει τις κρατικές εταιρείες για να εισπράττει κέρδη, από το 2024 θα στραφεί και στην αναζήτηση και ανάδειξη νεοφυών ή καινοτόμων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, σε κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς και κλάδους.

Το ίδιο νομοσχέδιο φέρνει και αλλαγές που αφορούν στον διορισμό διοικήσεων στις κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις μακροχρόνιες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Στόχος είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ ακολουθώντας το μοντέλο της ΔΕΗ -αλλά φυσικά σε μικρότερη κλίμακα για κάθε επιχείρηση.

Εθνικό fund

Στο νομοσχέδιο θα καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών funds, με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Τι σημαίνουν πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες:

· Το νέο Επενδυτικό ταμείο θα συσταθεί υπό την αιγίδα της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο)

· Η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή

· Το ελληνικό Δημόσιο θα είναι ο μόνος μέτοχος και θα μετέχει στο κεφάλαιο εισφέροντας και «ζεστό χρήμα» από το «μαξιλαράκι» των ρευστών διαθεσίμων των κρατικών φορέων (ύψους σχεδόν 40 δισ. ευρώ) χωρίς η δαπάνη να επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμα, αφού και το ίδιο το Υπερταμείο ανήκει στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης

· Από το ποσό των περίπου 1 δισ. ευρώ, το 50% θα διατεθεί ως αρχικό κεφάλαιο του Νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για να χρηματοδοτεί τις αναπτυξιακές δράσεις

· Το υπόλοιπο 50% (δηλαδή μισό δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί σε αποπληρωμή δανείων ESM μέσω της ΕΕΣΥΠ. Και άρα θα μειώσει το υφιστάμενο δημόσιο χρέος

Με τον τρόπο αυτόν, αντί το Υπερταμείο απλώς να ελέγχει κρατικές επιχειρήσεις ως παρακαταθήκη ή «αμανάτι», μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια του Τρίτου Μνημονίου ως το 2070, θα συμμετέχει πιο ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας που θα επιτρέψει και την ομαλή αποπληρωμή των δανείων και σε περιόδους οικονομικών κλυδωνισμών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button