ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιφνιδιάστηκαν οι θεσμοί από τις εξαγγελίες Τσίπρα για παροχές – πρωτογενή πλεονάσματα

Αιφνιδιασμένοι οι θεσμοί από τις εξαγγελίες Τσίπρα αναφορικά με κοινωνικές παροχές και πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι παροχές θα μπουν τώρα στο ζύγι των τεχνοκρατών των θεσμών, ώστε να φανεί εάν βγαίνει ο λογαριασμός για τη φετινή χρονιά. Για τις παροχές του 2020 το σαφές μήνυμα των Ευρωπαίων είναι ότι οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρόωρη και οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά το φθινόπωρο, συνεπώς μετά τις εθνικές εκλογές.

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο Μέγαρο έγιναν χωρίς να προηγηθεί αναλυτική γραπτή ενημέρωση των τεχνοκρατών των δανειστών για τις παροχές, γεγονός που προκάλεσε την ενόχλησή τους. Τα στελέχη των θεσμών ζήτησαν διεξοδική κοστολόγηση των μέτρων και των εκτιμώμενων επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη και τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα μελετήσουν διεξοδικά τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς.

Όπως τόνισαν στη χθεσινή ανακοίνωσή τους για την ολοκλήρωση της αποστολής στη χώρα μας, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα εξεταστούν υπό δύο παράλληλα πρίσματα: «Με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα». Επισήμαναν ακόμα ότι «ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί». Η τελική αποτίμησή τους θα αποτυπωθεί στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές, στις 5 Ιουνίου.

Αναφορικά με το σχέδιο να παρακαμφθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων και να μειωθούν από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% την ερχόμενη τριετία, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι είχε συζητηθεί με την (απερχόμενη, λόγω ευρωεκλογών) Κομισιόν, αλλά παραδέχονται πως αυτό δεν αρκεί. Ακόμα και ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισαν προχθές στο Ζάππειο ότι η πρόταση δεν έχει συμφωνηθεί. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να την καταθέσει στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, ώστε να έχουν περάσει οι ευρωεκλογές και να έχουν φανεί οι μετεκλογικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη. Στην ίδια συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να λάβει αρνητικά μηνύματα για την τακτική της άμεσα, στο περιθώριο του Eurogroup της 16ης Μαΐου. Ωστόσο, λόγω των ευρωεκλογών, είναι βέβαιο ότι τα μηνύματα αυτά θα επιχειρηθεί να κρατηθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης σήμερα οι τοποθετήσεις του μόνιμου εκπροσώπου των τεχνοκρατών της Κομισιόν στην Αθήνα Κρις Άλεν και του επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Εξάλλου, προχθές το βράδυ εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκπρόσωπος του οποίου επισήμανε στο Bloomberg: «Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη: ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ».

Related Articles

Back to top button