ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία

«Η κυβέρνηση θέσπισε δυνατότητα άμεσης περικοπής των μισθών στο 50%», υπογράμμισε σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης αν εργάζονται οι πληττόμενες από τα μέτρα για τον κορωνοϊό επιχειρήσεις με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας».

«Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα», συμπληρώνει η ίδια, ενώ συνεχίζει αναφέροντας:

«Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως ‘μέτρα προστασίας της εργασίας’. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά».

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close