ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχσιλόγλου κατά ΝΔ: Δημιουργούν εργαζομένους δύο ταχυτήτων και ξεπουλούν τον φυσικό πλούτο

«Τα αιτήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι δίκαια και τα στηρίζουμε», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ οδηγεί στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου με όρους που δεν ευνοούν το δημόσιο τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκχωρείται όλο το φυσικό αέριο σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι τιμές στα τιμολόγια των καταναλωτών για το ρεύμα. «Αυτό το βιώνουν ήδη οι άνθρωποι. Μόνο ζημιωμένο θα βγει το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο» υπογράμμισε η Ε. Αχτσιόγλου και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη ΔΕΗ με 5,5 δισ. δανεισμού και μείωσε τον δανεισμό μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά 1,5 δισ. «Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα τις τιμές, υπήρχε μάλιστα 12% μείωση των τιμολογίων για το ευρύ κοινό. Τώρα και τα τιμολόγια αυξάνονται και εκχωρούνται σε ιδιώτη η υποδομή και τα δίκτυα».

Η ίδια διευκρίνισε ότι οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν στη μονιμότητα των εργαζομένων, καθώς όπως είπε, οι μονιμοποιήσεις έχουν καταργηθεί από το 2012. «Το ν/σ προβλέπει ότι όσοι προσληφθούν από τώρα και στο εξής στη ΔΕΗ δε θα καταλαμβάνονται από τη συλλογική σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας, θα πληρώνονται με 650 ευρώ. Απαγορεύεται ο νόμος να παρεμβαίνει και να καταργεί μία συλλογική σύμβαση εργασίας. Είναι βασική συνταγματική αρχή. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη και δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Θα έχουμε δύο ανθρώπους στο ίδιο πόστο, με τα ίδια προσόντα, με την ίδια δουλειά και να παίρνουν άλλους μισθούς».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει το κράτος σε μία επιχείρηση και να λέει ότι δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας. Συνεχίζοντας, η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι στη ΔΕΗ θα μπορούσε να γίνει μία καλύτερη αναδιοργάνωση των μισθών. «Είναι παράδοξο ένας γενικός διευθυντής να παίρνει τον ίδιο μισθό με έναν διευθυντή ή να παίρνει ο κατώτερος λίγο μεγαλύτερο μισθό από τον ανώτερο. Ο εξορθολογισμός θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης και όχι να έρθει ο κ. Χατζηδάκης με νόμο να τα καταργεί όλα, τιμωρώντας τους νέους εργαζόμενους».

«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ γιατί έχουν δίκαια αιτήματα. Είναι πολύ συζητήσιμοι. Η βίαιη παρέμβαση, να καταργείς αμέσως ό,τι έχει συμφωνηθεί με έναν τρόπο αυταρχικό, δεν είναι λογικό, είναι άδικο» κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.

Related Articles

Back to top button