ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απόλυτη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι ανοησίες θα απομονωθούν

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Δευτέρας. Οι ανοησίες θα τύχουν απομόνωσης και η αξιολόγηση θα προχωρήσει, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις συνομιλίες αξιωματούχων του ΔΝΤ που διέρρευσαν, σχετικά με την Ελλάδα. Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, διευρκίνισε

img_745814592949461459794359

Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει στις 22 Απριλίου είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, δεν ζητεί κούρεμα χρέους, αλλά νέα μέτρα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή η αντιπαράθεση να έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τόνισε, κάνοντας αναφορά στην προσφυγική κρίση, στην τρομοκρατία, αλλά και στα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, όπως είπε, όπως το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις, σημείωσε. Δεν ήμαστε όμως σίγουροι μέχρι πού ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν κάποιοι ανόητοι, πρόσθεσε.

«Δεν θα επαναληφθούν οι ανοησίες»

Αναφερόμενος στην απάντηση της Κρ. Λαγκάρντ, η οποία, όπως είπε, χαρακτήρισε αυτή την τακτική ανοησία, σημείωσε ότι συμφωνεί απολύτως με την άποψη αυτή.

Χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός ο κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και Κρ. Λαγκάρντ, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αναρωτιέται, αν όλοι που κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Δεν θα επαναληφθεί η απόπειρα του ΔΝΤ να κινηθεί η διαπραγμάτευση με ανόητο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχουν γίνει αρκετές ανοησίες»

Από το 2010 και μετά έχουν γίνει αρκετές ανοησίες στα προγράμματα της Ελλάδας, με συνέπεια την αναθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του 1/4 του εθνικού πλούτου και καταστροφή του παραγωγικού ιστού, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

Ήταν το 2013, όταν το ΔΝΤ ομολόγησε με τον πιο επίσημο τρόπο μία από αυτές τις ανοησίες. Ο πολλαπλασιαστής που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ ήταν λάθος. Γι’ αυτό, κάθε πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία υποτιμούσε την υφεσιακή δυναμική της λιτότητας που υποχρέωνε να εφαρμόσουμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα λάθη και οι ανοησίες συνεχίστηκαν, τόνισε. Κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ αποδείχτηκε εκτός πραγματικότητας, είπε χαρακτηριστικά.

Ήταν τότε που η γενική διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη της τεχνικής επάρκειας του ΔΝΤ. Όλα αυτά τα θυμίζω, όχι γιατί θέλω να αθωώσω τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε τις ελληνικές κυβερνήσεις, εξήγησε και πρόσθεσε: Δεν πρέπει κανείς να υποτιμά ούτε να λησμονεί συγκεκριμένα περιστατικά και δεδομένα.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά»

Αυτές οι ανοησίες θα τύχουν απομόνωσης και δεν θα επαναληφθούν, σημείωσε, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά τις επόμενες μέρες.

Ως συμπέρασμα, ανέφερε ο πρωθυπουργός τη σφοδρή πεποίθηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ ότι η συμφωνία του Ιούλη ήταν ετεροβαρής υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου προσπαθούν να επαναφέρουν τις αξιώσεις που είχαν πριν τη συμφωνία. Η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο είναι πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε υπογραφεί μέχρι τότε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πρόσθεσε.

Παρά τον συντριπτικό συσχετισμό, κερδίσαμε πολλά, εκτίμησε, προσθέτοντας: Είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη που οδηγεί το ΔΝΤ να αμφισβητεί τον πυρήνα αυτής της συμφωνίας.

Κάποιοι ονειρεύονται την επανάληψη του ίδιου έργου με τα κάπιταλ κοντρόλ, είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ είναι σύμμαχος του ΔΝΤ»

Σε αυτή τη γραμμή, το ΔΝΤ βρίσκει μοναδικό σύμμαχο τη ΝΔ, τόνισε. Διότι περιμένει να μην υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο βάθος, συμφωνούν πλήρως με μια σειρά από αυτές τις ακραίες απαιτήσεις του ταμείου. Συμφωνούν με την ιδεολογία της λιτότητας για τους πολλούς. Είναι μια ιδεολογική αντιπαράθεση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκανε λόγο ακόμα και για ανάγκη αντικατάστασης του ΔΝΤ από ευρωπαϊκό θεσμό. Η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παπασταύρου και Panama Papers

Σχετικά τέλος με τις διαρροές που πήραν το χαρακτηριστικό όνομα Panama Papers, αναρωτήθηκε, αν απουσιάζει από καμιά λίστα φοροφυγάδων ο Στ. Παπασταύρου.

Μένει να δούμε αν ο Μητσοτάκης θα τον καλύψει για μια ακόμη φορά. Να μας πει ο Μητσοτάκης αν θα συνεχίσει να καλύπτει τον Παπασταύρου, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

http://www.thepressproject.gr/

Related Articles

Back to top button
Close
Close