ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιώργος Πεταλωτής σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Npress.gr

Κύριε Πεταλωτή, θα ήθελα να μας πείτε πως κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης. Ποια θεωρείτε πως είναι τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει μέχρι σήμερα;
Δυστυχώς, θεωρώ ότι υπάρχει σήμερα εξαιρετικό πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Ένα χρόνο σχεδόν μετά την πρώτη της εκλογή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , όχι μόνον έχει ξεχάσει το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, αλλά αδυνατεί να προχωρήσει στο ελάχιστο οποιοδήποτε κυβερνητικό έργο σε όλους τους τομείς. Ούτε καν στα αυτονόητα. Κι όταν μάλιστα, μετά την τραγική κατάληξη της μη-διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, το δημοψήφισμα και την “εκκαθάριση” του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου κλπ με τις δεύτερες εκλογές, θα περίμενε κανείς να ακολουθήσει η περίοδος σοβαροποίησης, προσγείωσης και διακυβέρνησης με γρήγορους ρυθμούς για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Οι ιδεοληπτικές αντιφάσεις όμως και το προφανές έλλειμμα του στελεχιακού της δυναμικού την κρατούν καθηλωμένη στην αμηχανία και την ανεπίτρεπτη αδράνεια και φυσικά μαζί της και τη χώρα.

Υπάρχει κάτι θετικό για το οποίο θα επιβραβεύατε την σημερινή κυβέρνηση;
Δεν υπάρχει παραγόμενο έργο, αλλά ειλικρινά προσδοκώ σε ταχεία στροφή της στο ρεαλισμό και τότε σίγουρα δε θα διστάσω να μιλήσω θετικά. Χωρίς κανένα συμπλεγματισμό.

Πιστεύετε πως η κυβέρνηση με την σημερινή της σύνθεση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία;
Παρά την σχεδόν πλήρη ανυπαρξία αντιπολίτευσης και εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης, επουδενί μπορώ να φανταστώ ότι η χώρα θα αντέξει πολύ καιρό την απραξία αυτή. Ούτε βέβαια οι τακτικισμοί μπορούν να την κρατήσουν, όπως συμμετοχή κι άλλου κόμματος για την επίτευξη απλώς κυβερνητικής πλειοψηφίας, αν δεν αλλάξει ρότα και πολιτική . Αν δεν κάνει στροφή προς τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις δηλαδή, που αποτελεί και τη μόνη λύση παραγωγικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης, ειδικά σήμερα.

Είναι ο τρόπος που αντιπολιτεύτηκε ο Σύριζα τα προηγούμενα χρόνια εμπόδιο στην δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας;
Ο τρόπος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφικός, αντιδραστικός, ισοπεδωτικός . Στηρίχθηκε στις συνέπειες της κρίσης για να γίνει κυβέρνηση. Ότι έκανε πιο πριν ο κ,Σαμαράς και η ΝΔ. Όμως θεωρώ και αποδεικνύεται καθημερινά ότι η χώρα δε συγχωρεί συνέχιση του ίδιου θλιβερού έργου. Το πρόβλημα των συνεργασιών λοιπόν είναι έλλειψη σύγκλισης πολιτικής κι όχι απλώς παρελθόντος, το οποίο ίσως μόνον δυσκολεύει τις συνεργασίες αλλά όχι καθοριστικά.

Πως θα ήταν η χώρα σήμερα αν το 2010 ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς δεν είχε υψώσει το λάβαρο του αντιμνημονιακού αγώνα;
Είναι σαφές ότι ο τότε αρχηγός της ΝΔ , αντί να δεχθεί τις ευθύνες του κόμματός του και τα ψεύδη του περί “θωρακισμένης οικονομίας”, επέλεξε όλως τυχοδιωκτικά τη σκληρή “αντιμνημονιακή” στάση , δίνοντας το έναυσμα τορπιλισμού κάθε δύσκολης ,αλλά αναγκαίας για την αντιμετώπιση της κρίσης απόφασης του Παπανδρέου, αφήνοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βορά στο λαικισμό , τη λοιδορία και τη δημιουργία ψευδαισθήσεων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό ακραίες αντιλήψεις που βρήκαν έκφραση στη Χρυσή Αυγή αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ..

Η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά του «ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΩ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ» εμπόδισε την κυβέρνηση Παπανδρέου να κάνει μεταρρυθμίσεις;
Πιστεύω ότι το η ΝΔ τότε επέδειξε πραγματικά τον πιο δεξιό και επικίνδυνο εαυτό της κατά τη μεταπολίτευση.Αν έδειχνε τη στοιχειώδη σοβαρότητα τότε, θα είχε γλυτώσει η χώρα απο πολλές περιπέτειες. Δεν στάθηκε απλώς αντίθετη σε κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση έξω απο την ιδεολογία της, αλλά ακόμη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την υλοποίηση του προγράμματος αντιδρούσε χωρίς επιχειρήματα, κάνοντας ακόμη και τους ιδεολογικά ομολόγους της στην Ευρώπη να απορούν με την επικίνδυνη ελαφρύτητα που αντιμετώπιζε ο κ. Σαμαράς την κρίση της χώρας.

Ποιο πιστεύετε είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της δικής σας κυβέρνησης και ποιο το μεγάλο λάθος;
Το κομβικά θετικό στη δική μας Κυβέρνηση , θεωρώ ήταν η απόφαση που πήραμε τότε να στηρίξουμε τη χώρα με καθαρά πατριωτικό κριτήριο, να μην την εγκαταλείψουμε, να μην επιτρέψουμε την άμεση επικείμενη χρεοκοπία της. Ακόμη κι όταν μείναμε μόνοι μας αναλάβαμε όλο το πολιτικό κόστος , γιατί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια τότε, όπως εκλογές , θα ήταν μοιραία για τη χώρα. Ακόμη, παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες, χωρίς συναινέσεις κομματικές και κοινωνικές, κάναμε σε δυό χρόνια το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο στο Κράτος, τη Διοίκηση, την Οικονομία, τη Υγεία,τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία. Ως παράδειγμα αναφέρω την Διαύγεια, το opengov, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον Καλλικράτη με λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους και την αιρετή Περιφέρεια, το νόμο για τα ΑΕΙ , καινοτομίες στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τους εξοπλισμούς μέσω της Βουλής και άλλες πολλές. Ως λάθος θα μπορούσα να αναφέρω το ότι δεν βρήκαμε τότε τρόπο να θέσουμε προ των ευθυνών τους και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και θεσμικούς φορείς όπως συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικούς κ.α. Κάτι που φυσικά δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά ήταν απαραίτητο.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν συμμετείχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε. Ποια θα είναι η πορεία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ από εδώ και πέρα;
Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε και ο καθένας έκανε τις επιλογές του που θα κριθούν σε βάθος. Παρά τη μη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ και τη δύσκολη συγκυρία ακόμη και για τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΚΙΝΗΜΑ εμμένει με τα στελέχη του σε όλη την Ελλάδα, παράγει πολιτική, προτείνει λύσεις, υλοποιεί δράσεις που ακόμη και ισχυρότερα κόμματα αδυνατούν να κάνουν. Κυρίως οργανώνεται και μετεξελίσσεται σε μια πολιτικά ισχυρή δύναμη της Κεντροαριστεράς , με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορεί να το αγνοήσει πλέον κανείς. Γνωρίζοντας ότι απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά, αλλά και ότι οι αντικειμενικές παράμετροι δεν είναι ευνοϊκές, θα απογοητευτούν όσοι διαφήμιζαν την “κατάρρευση” και το “λουκέτο” στο ΚΙΝΗΜΑ , αφού με την οργανωτική ενίσχυση θα φανεί η συμβολή μας στη διαμόρφωση θετικών και προοδευτικών πολιτικών για τη χώρα.

Βλέπετε πιθανότητα επανένωσης του χώρου της κεντροαριστεράς; Μπορεί ο Παπανδρέου να παίξει ρόλο σε ένα τέτοιο σενάριο κι αν ναι ποιο;
Είναι θλιβερό ότι η έκφραση της λεγόμενης κεντροαριστεράς είναι εξαιρετικά ισχνή. Παρά το γεγονός ότι η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό και στα πιο δημιουργικά της τμήματα είναι αντίθετη στη Δεξιά, την υποτιθέμενη Αριστερά και το λαϊκισμό, η αναξιόπιστη έκφρασή της, τα πρόσωπα που δεν πείθουν αλλά και το έλλειμμα σοβαρών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση και την Αλλαγή της Ελλάδας, δεν πείθει και τείνει να εκμηδενιστεί. Αυτό βέβαια επουδενί σημαίνει ότι δεν έχει προοπτική. Αντιθέτως θεωρώ ότι εξακολουθεί να είναι η μοναδική λύση για να πάμε μπροστά. Απλώς πρέπει να συσταθεί εξ αρχής, να απευθυνθεί στην κοινωνία όχι ως απολίθωμα του παρελθόντος, αλλά με νέες δυνατές προτάσεις, με πειστικότητα ρεαλιστική, με προοδευτικό πρόσημο και με τη συμμετοχή νέων στρωμάτων της κοινωνίας. Και όσο το δυνατόν πιο άμεσα, όχι ευκαιριακά, όχι μικροκομματικά, αλλά με συνέπεια και διάρκεια. Δε μιλάω λοιπόν για “επανένωση” που δεν θα πείσει κανέναν αλλά θα είναι απλώς μια διευθέτηση προσωπικών σχέσεων , αλλά για την επανασύσταση εκ του μηδενός μιας σύγχρονης προοδευτικής ,δυναμικής μεταρρυθμιστικής παράταξης.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στα κόμματα της κεντροαριστεράς, ποια πιστεύετε πρέπει να είναι η θέση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ;
Η τακτοποίηση και η διανομή θέσεων εξουσίας δεν σημαίνουν , αποδεδειγμένα, για εμάς τίποτε. θεωρούμε απαραίτητη τη συνεννόηση και τις συνεργασίες από το 2010. Όμως πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις, αξίες, δεσμεύσεις που θα μας πείθουν. Οι απλές συγκολλήσεις κορυφής χωρίς περιεχόμενο, κατά τη χωρίς γραμμές προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά απλώς θα σήμαινε ξανά ευτελισμό.

Τέλος θα ήθελα την άποψή σας για το διαδίκτυο γενικότερα και πως πιστεύετε ότι επηρεάζει την πολιτική σήμερα.
Το διαδίκτυο αποτελεί ένα ακόμη, πολύ δυναμικό και κατεξοχήν δημοκρατικό – υπό την έννοια της εύκολης προσβασιμότητας – πεδίο σύγχρονης πολιτικής δράσης. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι από το 2004 ακόμη , ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που έθεσε τη σημασία του διαδικτύου ως καθοριστικού εργαλείου όχι μόνον για την επικοινωνία και την άσκηση πολιτικής αλλά και τη λειτουργία του Κράτους. Τότε που αυτή η καινοτόμος ακόμη και “προχωρημένη” άποψη προκαλούσε τα συνήθη εύκολα υποτιμητικά σχόλια. Ως Κυβέρνηση μάλιστα συστήσαμε και θέση Υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την πλήρη και οριζόντια ηλεκτρονική λειτουργία του Δημοσίου κάνοντας πολύ μεγάλα βήματα, τα οποία δυστυχώς από τότε αγνοούνται. Οφείλω να σημειώσω όμως και την άποψή μου ότι υπάρχει και ο κίνδυνος να περιοριστεί στρεβλά η πολιτική δράση μόνον σε επίπεδο χρήσης του διαδικτύου και social media , ενώ η πραγματικότητα και οι ζυμώσεις της κοινωνίας να βρίσκονται αλλού.

Θα ήθελα να ευχηθώ τη συνέχιση της λειτουργίας του npress.gr με την ίδια δυναμική και τεκμηριωμένη σοβαρότητα με την οποία ξεκίνησε, καλύπτοντας περιφερειακά αλλά και κεντρικά θέματα και με τη στήριξη όλων μας να καταστεί σημείο επικοινωνιακής αναφοράς, γιατί τέτοιες προσπάθειες βοηθούν τον τόπο .

Τέλος, και με αφορμή αυτή τη συνέντευξή θα ήθελα να απευθύνω τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του αγωνιστή και σύντροφου, στελέχους του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ Φώτη Μπάδα το ήθος και το έργο του οποίου γνωρίσαμε πολλοί από εμάς.

Ευχαριστώ πολύ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button