ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάνης ξαναχτυπά: “Ούτε ο Θεός, οι Άγγελοι, οι θεοί του Ολύμπου, δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν”

Δείπνο με τον δημοσιογράφο των FT, Peter Spiegel

Την επιστολή παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών που είχε ετοιμάσει από τις 27 Απριλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς όμως ποτέ να τη δώσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποκάλυψε σε γεύμα που είχε στην Αθήνα με τον συντάκτη των Financial Times, Peter Spiegel.

varoufakis

Στο άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος των FT, ξεκινάει λέγοντας:

“Τους πέντε μήνες που κάλυψα τη σύντομη αλλά «εύφλεκτη» θητεία του ως υπουργoύ Οικονομικών της Ελλάδας, βρήκα κάτι το συνειδητά κινηματογραφικό στο Γιάνη Βαρουφάκη. To αντισυμβατικό ντύσιμο, που συμπλήρωνε το απαραίτητο δερμάτινο σακάκι, φαίνονταν κάπως επιτηδευμένο. Οι αφίξεις στις συναντήσεις των υπουργών με τη μοτοσυκλέτα, κάπως χορογραφημένες. Ο έξυπνος τρόπος έκφρασής του, κάπως προβαρισμένος. Ήταν σαν να πρωταγωνιστούσε μόνιμα σε μια ταινία που έφερε το όνομά του για τίτλο”

Ο Peter Spiegel αναφέρεται ειρωνικά στην επιλογή του Βαρουφάκη να γευματίσουν στο πολυτελές εστιατόριο «17», αν και όπως σημείωσε ο πρώην υπουργός είπε ότι ήταν επιλογή συνεργάτη του, καθώς ήταν κλειστό ένα άλλο εστιατόριο που ήταν της δικής του προτίμησης.

Ο Spiegel εκφράζει, επίσης, την έκπληξή του για το ότι ο Βαρουφάκης υποστήριξε και πάλι ότι ο Τσίπρας δεν έπρεπε να υποχωρήσει τον Ιούνιο, γιατί οι Ευρωπαίοι θα έκαναν τελικά πίσω και ο Ντράγκι δεν θα άφηνε ποτέ την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Η έκπληξη του Spiegel είναι προφανής μετά τα όσα έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι, με την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls, αλλά και με βάση τη γνώση που είχε ο ίδιος, όπως σημειώνει, ότι η Ευρώπη είχε έτοιμο το σχέδιο για το Grexit.

Στην αποκαλυπτική συνέντευξη ο Γιάνης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για μένα, όλα άλλαξαν όταν ο πρωθυπουργός (συμφώνησε με τους σκληρούς στόχους του προγράμματος τον Απρίλιο). Ο Θεός, οι Άγγελοι, οι θεοί του Ολύμπου, ακόμη και αν ένωναν τις δυνάμεις τους, δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν. Και όταν άκουσα τον λόγο της υποχώρησής του, που ήταν ότι αποτελούσε μέρος μίας φανταστικής ανταλλαγής, ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε την αναδιάρθρωση, ήταν εντελώς παράλογο για μένα».

Ο συντάκτης των FT μετέφερε στον πρώην υπουργό την εξαιρετικά αρνητική άποψη παραγόντων των Βρυξελλών για το πρόσωπό του. «Η Αθήνα είχε σχεδόν βγει από το μνημόνιο το 2014 και τώρα έχει φορτωθεί ακόμη ένα. Η οικονομίας της ανέκαμπτε και τώρα βρίσκεται και πάλι σε ύφεση. Μερικοί μού είπαν ότι οι κακοί υπολογισμοί του κόστισαν δεκάδες δισεκατομμυρίων στη χώρα». Ο Βαρουφάκης είπε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές πριν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν αποτέλεσμα οικονομικής ευρωστίας αλλά πολιτικής διαπραγμάτευσης για να βοηθηθεί το τότε κυβερνών κόμμα».

Για την πολιτική πρωτοβουλία που ίδρυσε, ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι μπορεί να αποτύχει, όπως οι καλύτερες των προθέσεων.

Related Articles

Back to top button
Close
Close