ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ: Δεχτήκαμε πράγματα με το Μνημόνιο που δεν ταιριάζουν στην φυσιογνωμία μας – ΒΙΝΤΕΟ

Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ δήλωσε ότι ταυτίζεται σε αυτή τη μάχη, με τον τρόπο που μπορεί, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, επεσήμανε ότι το σχέδιο είναι να μην μειωθούν ούτε εκείνες, βασιζόμενες στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς», ο οποίος, όπως είπε, είναι εγγυημένος και μετά το 2018.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ανέφερε οι δύο βασικές καινοτομίες της μεταρρύθμισης, θα είναι πρώτον ότι θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και δεύτερον ότι καθιερώνεται η εθνική σύνταξη που δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά από τη φορολογία.

Πρόσθεσε δε ότι πάνω η εθνική σύνταξη αποτελεί βάση και ότι θα τη δικαιούνται και ασφαλισμένοι που δεν είχαν σταθερή εργασία ακόμη και αν εργάστηκαν για 15 χρόνια, ενώ τη χαρακτήρισε καλύτερη και δικαιότερη από το ΕΚΑΣ.

Όπως είπε, οι δανειστές δεν έχουν ενιαία στάση και αποκάλυψε ότι ορισμένοι από αυτούς «βλέπουν» το συνταξιοδοτικό σαν να είναι ιδιωτική ασφάλιση. Με το Μνημόνιο τόνισε, δεχτήκαμε πράγματα που δεν ταιριάζουν στην φυσιογνωμία μας.

Ο υπουργός Εργασίας καταλόγισε σε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιθυμούσαν να μεταθέσουν το βάρος στις επόμενες γενιές ενώ ανέφερε ότι οι εισφορές θα γίνονται από όλους, ανάλογα με το εισόδημα.

Τόνισε δε ότι είναι εγγυημένες από το κράτος οι νέες συντάξεις, ενώ έκανε λόγο για πλήρως κοστολογημένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν γίνεται να κάνουν τους φίλους των συνταξιούχων αυτοί που έκαναν 12 μειώσεις στις συντάξεις». «Δεν μπορούν οι κανίβαλοι να μας κάνουν τους τιμητές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ενιαία κριτήρια θα φέρουν και ταχύτερες συντάξεις, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους του «παλαιού κομματικού συστήματος».

δείτε το βίντεο

 

 

Related Articles

Back to top button