ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της κεντροαριστεράς – Γράφει ο Νίκος Κα’ί’λης

Τα τελευταία 40 χρόνια,η Κεντροαριστερά πρωτοστατούσε και κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ, ήταν το κόμμα που εξέφραζε αυτό το πλειοψηφικό και προοδευτικό ρεύμα αυτές τις δεκαετίες.

Πλέον, ο χώρος αυτός έχει κατακερματιστεί. Ένα μεγάλο κομμάτι απέχει από τις εκλογικές διαδικασίες, ένα άλλο έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη πίτα μοιράζονται το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΚΙΔΗΣΟ. Τα πράγματα βέβαια δυσχεραίνουν μετά την εκλογή Μητσοτάκη στη ΝΔ, ο οποίος διεκδικεί θέση στο χώρο του Κέντρου συμπιέζοντας τους υπόλοιπους.
  Το ζήτημα πια για τον χώρο της Κέντρο-αριστεράς είναι απλό. Αν θα παραμείνει διασπασμένη αφήνοντας την πρωτοκαθεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ ,περιορισμένη στο ρόλο μιας μικρής αντιπολιτευτικής δύναμης στο Κοινοβούλιο ή θα κάνει την ανατροπή,θα προκαλέσει αυτό το πολιτικό ”σοκ” που περιμένουν οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες ώστε να ενωθεί ξανά και  να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
  Εγώ θεωρώ ότι ο χώρος αυτός ,όταν είναι ενωμένος,πολυσυλλεκτικός,έχοντας όμως πρόγραμμα και ορίζοντα πολιτικών θέσεων για το μέλλον και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση μπορεί να αποτελέσει και πάλι τον σταθεροποιητικό πολιτικό πυλώνα της χώρας που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη.Μπορεί να αποτελέσει αυτή την ”άλλη” επιλογή!
 Γι’αυτούς τους λόγους κρίνω σωστή την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για μια προγραμματική συνδιάσκεψη αρχών και ιδεών χωρίς αποκλεισμούς ενεργοποιώντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Κέντρο-αριστεράς,του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου χωρίς καμιά εξαίρεση! Θετικό πρόσημο δίνει στο διάλογο η συμμετοχή του Γ.Παπανδρέου και του ΚΙΝΗΜΑτος ,όπως και των διάφορων προσωπικοτήτων από το ΠΟΤΑΜΙ, αλλά και πολλών που είναι αποστασιοποιημένοι τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτή την προσπάθεια,που δε περισσεύει κανείς,πρέπει κατά τη γνώμη μου να συμμετέχουν ΟΛΟΙ,γιατί πάνω από όλα αφορά την χώρα μας!
Κα’ί’λης Νίκος
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button