ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Βαρουφάκη μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος (Βίντεο)

Θέλουν το μνημόνιο και η τρόικα να πάνε και στο Παρίσι, τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών, ακαδημαϊκός και ιδρυτικός μέλος του κινήματος Democracy in Europe Movement 2025 (DiEΜ25), μιλώντας στην εκπομπή ΕΝΤΟΣ / ΕΚΤΟΣ.

Αναφερόμενος στους λόγους ίδρυσης του DiEM25, εξήγησε ότι τα προβλήματα και οι κρίσεις είναι πανευρωπαϊκά, τόνισε ότι η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει χρεοκοπήσει, ενώ για την Αριστερά, σημείωσε ότι βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς συλλογικής και συνολικής ήττας

Επιχειρούμε να μετατρέψουμε την ΕΕ, που ιδρύθηκε σαν καρτέλ, σε χώρο κοινής ωφελείας και Δημοκρατίας ανέφερε, προειδοποιώντας για το ότι όταν καταρρεύσει ο κορπορατικός καπιταλισμός δεν είναι βέβαιο πως θα τον αντικαταστήσει μία ανθρωπιστική κοινωνία.

«Εκεί χρειάζεται ένα δημοκρατικό κίνημα, ώστε οι νέες τεχνολογίες να μπουν στην υπηρεσία της αλληλεγγύης και όχι της αποδόμησης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι είτε μιλάμε για το προσφυγικό, είτε για την προστασία των κοινών συνόρων, είτε για το Ασφαλιστικό, είτε« για οποιοδήποτε θέμα κάνει τη σκέψη του μέσου Ευρωπαίου να σκοτεινιάζει», όλα είναι ζητήματα πανευρωπαϊκά.

DiEM25 για εκδημοκρατισμό της εξουσίας

Ως προς το κίνημα DiEM25 και την ίδρυσή του, αναφέρθηκε ότι στη λεγόμενη «Άνοιξη της Αθήνας». Όπως υποστήριξε, εκείνο το κίνημα έδωσε ελπίδα και ενεργοποίησε πολύ κόσμο, ο οποίος συνειδητοποίησε το κενό δημοκρατίας που προκαλεί την κρίση.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός εκτίμησε πως χάθηκε μια ευκαιρία, κάνοντας λόγο για ήττα: «Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε μετά την ήττα; Να φτιάξουμε ένα μανιφέστο; Να δίνουμε υποσχέσεις για όταν θα εκλεγούμε μετά από τρία χρόνια σε ένα κράτος χωρίς μοχλούς και χωρίς δυνατότητα άσκησης πολιτικής μετά το 2015;», διερωτήθηκε.

«Αν γυρίζαμε στο 1930, θα φτιάχναμε ένα κόμμα ή θα επιχειρούσαμε να συνασπιστούμε για να βάλουμε φρένο στην καταστροφή;», συνέχισε, καταλήγοντας στο ότι στόχος του DiEM25 είναι η ενοποίηση και ο εκδημοκρατισμός των κέντρων εξουσίας της Ευρώπης.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η τρόικα παραμένει

Αναφερόμενος στην κρίση και την αποδόμηση και διάλυση της ΕΕ, όπως είπε, συνέκρινε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τους αντίστοιχους των ΗΠΑ: «Σε μία ιδιαίτερα ατελή δημοκρατία, όπως των ΗΠΑ, αν είχαν μείωση μισθών αντίστοιχη με της Ελλάδας, η κυβέρνηση θα είχε καταρρεύσει και η Κεντρική Τράπεζα θα είχε αλλάξει προσωπικό. Δεν θα μπορούσε να σταθεί γραφειοκράτης ή πολιτικός με τέτοια αποτυχία. Δεν θα υπήρχε προαγωγή του κυρίου Τόμσεν», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αρχική

Related Articles

Back to top button