ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιδράσεις για το διορισμό του συζύγου της Χαράς Καφαντάρη ως προέδρου του προέδρου ΔΕΠΕΝΕ

Με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ο διορισμός των Αντώνη Γεωργόπουλου, Ελένης Ζαφειροπούλου και Αργύρη Αργυρίου, που προτάθηκαν από τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη για τις θέσεις του προέδρου του ΔΣ, της αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, της ανώνυμης εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.), αντίστοιχα.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».

Η αντιπολίτευση αντέδρασε και για το γεγονός πως ο Αρ. Αργυρίου είναι σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη. «To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Ποταμιού.

Της απόφασης προηγήθηκαν έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο μεταξύ άλλων, για εταιρία «φάντασμα, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο», καταλογίζοντας πολιτικές σκοπιμότητες στη δημιουργία της.

Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, υπεραμύνθηκε της ανάγκης συγκρότησης της επιχείρησης, την ώρα, όπως είπε, που διαπιστώνονται μεγάλες και ταχύτατες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.

«Υπάρχει ένας ενεργειακός οργασμός. Ο ΤΑΡ έχει επανεκκινήσει και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα στον κόσμο. Είναι ακόμη ο IGB, ο East Med, οι έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, όπου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα τρία τελευταία οικόπεδα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ισραήλ. Ταυτόχρονα η ΕΕ επιδιώκει διασυνδέσεις.

Επίσης στο πλαίσιο αυτό είναι η Ελλάδα σε συζητήσεις με τη Ρωσία για ένα πολύ μεγάλο αγωγό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «παρά τα πραγματικά εμπόδια ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, που δείχνουν ότι μπλοκάρουν τις εξελίξεις, το έργο άρχισε να ενδιαφέρει και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία». Ο υπουργός προσέθεσε δε, ότι «γίνονται άτυπες συζητήσεις με την ιταλική πλευρά που θέλει όχι μόνο να γίνει ο αγωγός, αλλά και να συμμετάσχει και στην κατασκευή του».

Ο υπουργός χαρακτήρισε άστοχες τις επικρίσεις που ακούστηκαν, κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καιυπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς για «εταιρία φάντασμα».

«Δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο, η αμετροέπεια είναι κακό χαρακτηριστικό», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Έχω ένσταση επί της αρχής για τη σύσταση της εταιρείας. Πιστεύω ότι η ΔΕΠΕΝΕ δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία της», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και προσέθεσε:

«Δεν στέκομαι στα χρήματα που θα δοθούν, αλλά στην έλλειψη προστιθέμενης αξίας. Για τις έρευνες υδρογονανθράκων υπάρχει άλλη δημόσια εταιρεία που εποπτεύει. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν θα γίνει λόγω της έντασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ το τι θα κάνουν οι προτεινόμενοι τους επόμενους μήνες. Φτάνουν οι υπάρχουσες δομές στην Ελλάδα.

Εξέλιπαν οι λόγοι για να συγκροτηθεί η ΔΕΠΕΝΕ. Δεν είναι κακό να κάνουμε πίσω όταν βλέπουμε ότι χτυπάμε τοίχο».

«Διορίζουμε διοίκηση σε μία εταιρεία που δεν έχει ακόμα καταστατικό», υποστήριξε από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης ενώ επέκρινε το γεγονός ότι εξαιρέθηκε η ΔΕΠΕΝΕ από τις εταιρείες που έχουν πλαφόν στις αμοιβές της διοίκησης. «Πρόκειται για εταιρεία σκάνδαλο που η ύπαρξή της αποτελεί σκάνδαλο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο προτεινόμενος πρόεδρος της ΔΕΠΕΝΕ, ανέφερε ότι το κράτος θα πληρώσει συνολικά 1 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια διευκρινίζοντας ότι η δόση θα είναι 330.000 ευρώ το χρόνο και αν το κράτος δει ότι δαπανάται πάνω από το 50% των πόρων για λειτουργικές δαπάνες, μπορεί να παρεμβαίνει και να σταματά τη χρηματοδότηση. Παράλληλα εκτίμησε ότι το λειτουργικό κόστος της εταιρίας θα είναι 100.000-150.000 ευρώ το χρόνο.

Για πρωτοφανές σκάνδαλο μιλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με το διορισμό της νέας Διοίκησης της Ανώνυμης Εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο ο σημερινός διορισμός από την κυβέρνηση της νέας Διοίκησης της ανύπαρκτης Εταιρείας – φάντασμα Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε., η οποία υποτίθεται θα υλοποιήσει τον ανύπαρκτο ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα είναι η συνέχεια του επίσης ανύπαρκτου ρωσοτουρκικού αγωγού.

Σκάνδαλο η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας χωρίς αντικείμενο και χωρίς Καταστατικό, για θέμα το οποίο μπορεί να υλοποιήσει άλλη Εταιρεία, π.χ. ΔΕΠΑ, όπως αυτό γίνεται ήδη σε άλλους 3 Διεθνείς αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (EASTMED, IGB, IGI).

Σκάνδαλο η έναρξη λειτουργίας Εταιρείας για την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να καταθέσει Έκθεση Κόστους Λειτουργίας.

Σκάνδαλο η προικοδότησή της με 1.000.000 ευρώ δημόσιο χρήμα όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις.

Σκάνδαλο η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σκάνδαλο ο διορισμός ΚΑΙ Προέδρου ΚΑΙ Αντιπροέδρου ΚΑΙ Διευθύνοντος Συμβούλου.

Σκάνδαλο οι αμοιβές του Δ.Σ. που βρίσκονται έξω από τα όρια που ορίζονται για όλες τις άλλες Εταιρείες του Δημοσίου.

Σκάνδαλο η λειτουργία Εταιρείας που διαχειρίζεται κρατικό χρήμα με αποφάσεις Υπουργών και όχι Προεδρικό Διάταγμα για έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ).

Σκάνδαλο τέλος, η προσπάθεια απόκρυψης από τη Βουλή της συγγενικής σχέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηφόρα χωρίς τέλος. Κατηφόρα ηθική, διαχειριστική, οικονομική, αισθητική….»

euro2day.gr

Related Articles

Back to top button