ΠΟΛΙΤΙΚΗ2

Πλήρωσε την αρνητική στάση της στην συμφωνία των Πρεσπών η Ντόρα – Την έκοψαν οι Ευρωπαίοι

Η αρνητική στάση που κράτησε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, κόστισε στην Ντόρα Μπακογιάννη την υποψηφιότητα της για τη θέση του γενικού γραμματέα του συμβουλίου της Ευρώπης.

Τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη δεν κατάφερε να περάσει στη δεύτερη φάση και να είναι υποψήφια για την εκλογή του γενικού γραμματέα του συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να στείλει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, για τη β’ φάση της διαδικασίας, δύο από τους τέσσερις υποψηφίους. Τους εν ενεργεία Υπουργούς Εξωτερικών και Αντιπροέδρους των κυβερνήσεων του Βελγίου και της Κροατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Στρασβούργο, σημαντικό ρόλο στη μη προώθηση της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη έπαιξε το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε από την Γερμανία και την Γαλλία και αυτό γιατί μέτρησε η αρνητική στάση που κράτησε τόσο η ίδια, όσο και η Νέα Δημοκρατία, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δύο χώρες που είχαν στηρίξει με ιδιαίτερη θέρμη την Συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφιση της από την Ελληνική Βουλή φαίνεται ότι δεν συγχώρεσαν στην κ. Μπακογιάννη το γεγονός ότι στην ομιλία της στη Βουλή επιχείρησε την αποδόμηση της συμφωνίας και την αποσύνδεση της από τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με εκείνη υπουργό εξωτερικών στο Βουκουρέστι.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από γαλάζια στελέχη, ούτε η ελληνική κυβέρνηση δεν στήριξε με οποιοδήποτε τρόπο την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη.

Η ίδια πάντως με κείμενο της που ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook ευχαριστεί για την τιμητική πρόταση την κυπριακή Δημοκρατία και τις 16 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πουν την ψήφισαν στη σημερινή ψηφοφορία.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Κυπριακή Δημοκρατία για την τιμητική πρότασή της, καθώς και τις 16 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στη σημερινή ψηφοφορία έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Εύχομαι καλή επιτυχία στους δύο συναδέλφους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τη μοναδική ασπίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και, επομένως, πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κράτη – μέλη».

Back to top button