ΕΛΛΑΔΑ

Έναν σπάνιο μαυροπελαργό στο Ριγάνι Ναυπακτίας απαθανάτισε σήμερα ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

Αυτο το πραγματικά σπάνιο πουλί, τον μαυροπελαργό, κατέγραψε σήμερα ο φακός του φωτογράφου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου. Την περίοδο αυτή αυτά τα πουλιά βρίσκονται στην μεταναστευτική τους πορεία για την Βόρεια Ευρώπη και σε συνδυασμό με τα μοναδικά τοπία της Ναυπακτίας, μας χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες όπως η σημερινή.

Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) είναι σπάνιο πτηνό που κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με το “Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας“. Ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes) και στην οικογένεια των πελαργίδων (Ciconiidae). Είναι μεταναστευτικό είδος που ξεχειμωνιάζει στην νότια και νοτιοανατολική Αφρική. Έρχεται στους τόπους αναπαραγωγής στα μέσα Μαρτίου και φεύγει από το δεύτερο μισό του Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

12916067_489595874560764_5906882127201213787_o (1)

Είναι μεγάλου μεγέθους πτηνό που φτάνει τα 96 εκ. σε ύψος, τα 2 μ. άνοιγμα πτερύγων και τα 3 κιλά βάρος. Διαφέρει από τον λευκοπελαργό (Ciconia ciconia), που είναι και λίγο μεγαλύτερος, λόγω του χρώματος του, το οποίο είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγες πράσινες και μώβ, στο επάνω μέρος και λευκό στο κάτω. Το ράμφος και τα πόδια έχουν χρώμα κόκκινο του κοραλιού. Πετάει πάντα με το λαιμό τεντωμένο και τα πόδια απλωμένα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button