ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

To «Calimera» ενός έλληνα δημοσιογράφου που έφερε σε δύσκολη θέση τη Μελόνι

Ερωτηθείσα η Τζόρτζια Μελόνι αν συμμερίζεται τις εν λόγω εκδηλώσεις εκτίμησης, επέλεξε να παραποιήσει την Ιστορία, ούτως ώστε «να απαλλάξει πλήρως το κόμμα που την ανέδειξε από τον πολιτικό του χαρακτήρα»

Ενας έλληνας δημοσιογράφος επέλεξε να χαιρετίσει την Τζόρτζια Μελόνι στα ελληνικά, λέγοντάς της «Καλημέρα» αντί για «Buongiorno». Ωστόσο, έτσι, εν αγνοία του μάλλον και δίχως να το θέλει, την αποκάλεσε με το παρωνύμιο «Calimera», που είχε η νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας όταν ήταν μαχητικό μέλος της νεολαίας του νεοφασιστικού κόμματος Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα(Movimento Sociale Italiano – MSI).

Και είναι αλήθεια πως την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης ενόψει του τέλους του 2022, «έλαβε χώρα ακόμη μία αντιπαράθεση μεταξύ της πρωθυπουργού Μελόνι, που θέλει να καταστεί πολιτική προσωπικότητα, και της “Calimera”, της ηγέτιδας ενός κόμματος (Αδέλφια της Ιταλίας) που εξέλεξε στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της χώρας (πρόεδρο της Γερουσίας) έναν νοσταλγό του φασισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανο Καπελίνι της La Repubblica, αναφερόμενος στον Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ο οποίος ξεκίνησε την πολυετή πορεία του στην πολιτική, επίσης ως ηγετικό μέλος της νεολαίας του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος.

Ο ιταλός δημοσιογράφος αναγνωρίζει πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης, η ιταλίδα πρωθυπουργός προσπάθησε και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε «να κρατήσει στο περιθώριο την “Calimera”», απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δίχως να χάσει, σε γενικές γραμμές, την ψυχραιμία της ή να υψώσει τη φωνή της, όπως συνέβη κάποιες φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα protagon.gr, η Τζόρτζια Μελόνι δέχτηκε μια ερώτηση στην οποία δεν απάντησε η ιταλίδα πρωθυπουργός αλλά η… «Calimera», σύμφωνα πάντα με τον ιταλό πολιτικό συντάκτη.

Πρόσφατα, ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, και η Ιζαμπέλα Ράουτι, υφυπουργός Αμυνας της Ιταλίας, απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό στους μεταφασίστες Ιταλούς με αφορμή την 76η επέτειο της ίδρυσης του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος. 

Τι απάντησε η Μελόνι

Ερωτηθείσα η Τζόρτζια Μελόνι αν συμμερίζεται τις εν λόγω εκδηλώσεις εκτίμησης, επέλεξε να παραποιήσει την Ιστορία, ούτως ώστε «να απαλλάξει πλήρως το κόμμα που την ανέδειξε από τον πολιτικό του χαρακτήρα» εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος. «Το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα αποτέλεσε έκφραση της δημοκρατικής και ρεπουμπλικανικής Δεξιάς», είπε η Μελόνι (κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει). Και στη συνέχεια προσέθεσε πως το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα τασσόταν πάντα «κατά της πολιτικής βίας».

Σχετικά με την εν λόγω δήλωση της ιταλίδας πρωθυπουργού, ο Στέφανο Καπελίνι υπενθυμίζει πως συνιδρυτής και γραμματέας του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος υπήρξε ο Τζόρτζιο Αλμιράντε, πρώην διευθυντής σύνταξης του φασιστικού περιοδικού Difesa della Razza (εκδιδόταν από το 1938 έως το 1943) και επικεφαλής των φασιστών τραμπούκων που δρούσαν στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης το 1968. Συνιδρυτής και γραμματέας του νεοφασιστικού κόμματος υπήρξε επίσης ο Πίνο Ράουτι, ο οποίος ίδρυσε τη διαβόητη Νέα Τάξη (Ordine Nuovo), την πιο σημαντική νεοφασιστική εξωκοινοβουλευτική/τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στη μεταπολεμική Ιταλία (η υφυπουργός Αμυνας Ιζαμπέλα Ράουτι, που απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους μεταφασίστες της Ιταλίας, είναι κόρη του).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button