ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Άδωνις απαντάει στους New York Times: Αστειότητες ότι δωροδοκήθηκα από την Huawei

Τι λέει ο υπουργός Εργασίας για όσα φέρονται να ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν οι New York Times

Στον διπλωματικό και οικονομικό πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G στην Ευρώπη εμπλέκει τον Άδωνι Γεωργιάδη, νυν υπουργό Εργασίας και πρώην υπουργό Ανάπτυξης, αμερικανικό δημοσίευμα.

Οι Αμερικανοί, με όλους τους τρόπους εδώ και πέντε χρόνια, έχουν διαμηνύσει σε όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, άρα και στην Ελλάδα, να μην συμπράξουν και να μην αναθέσουν στην κινεζική Ηuawei κανενός είδους έργο σχετικά με την αναβάθμιση των δικτύων 5G για τις τηλεπικοινωνίες. Και παρά το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία δεν έχει λάβει κανένα έργο για αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα, πληροφορίες της εφημερίδας «τα Νέα», αναφέρουν ότι επικείμενο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times θα αναφέρεται σε υποτιθέμενα δώρα που δόθηκαν από στελέχη της Huawei στον Άδωνι Γεωργιάδη. να δημοσιεύσουν οι New York Times

Μιλώντας στο protothema.gr ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζει «αστείες»  τις πληροφορίες που αναμένεται να δημοσιευσούν οι New York Times ότι δέχθηκε δώρα αξίας 3.000 ευρώ από την κινεζική Huawei προκειμένου από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης να ευνοήσει την κινεζική εταιρεία για να πάρει τη μεγαλύτερη δουλειά του 5G στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Γιώργο Ευγενίδη δεν έλαβε δώρα αλλά αγόρασε συσκευές μάρκας Huawei από τον παιδικό του φίλο, Θόδωρο Ταμβακίδη, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα. Ο νυν υπουργός Εργασίας πρόσθεσε, ότι διαθέτει τις αποδείξεις γι’ αυτές τις αγορές. 

«Πώς προκύπτει ότι επειδή αγόρασα τρία laptopκαι ένα smartwatch έχω δωροδοκηθεί; Τα έχω αγοράσει και έχω αποδείξεις» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε και σε άλλο ένα «αποδεικτικό στοιχείο» που σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρήστου στα ΝΕΑ θα επικαλεστούν οι Νew Υork Τimes – ότι μια φορά έπαιξε τένις με ένα στέλεχος της Huwaei – λέγοντας ότι όντως αυτό έχει συμβεί και το στέλεχος ονομάζεται Τζάκι Τσεν.

«Πώς προκύπτει ότι η Huawei έχει πάρει δουλειά στην Ελλάδα; Αφού η κινεζική εταιρεία δεν έχει πάρει καμία κρατική δουλειά στη χώρα μας» πρόσθεσε μιλώντας στο protothema.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι ποτέ ως υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει δώσει οποιοδήποτε state business.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ οι New York Times θα επικαλεστούν υποκλαπείσες συνομιλίες από τις λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες το 2020 παρακολουθούσαν για λογαριασμό των ΗΠΑ την Huwaei και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Οι New York Times επιχειρώντας, δε, να «χτίσουν» μια υπόθεση που ως φαίνεται δεν έχει βάση, επικαλούνται, επίσης, την – ανακοινωμένη – επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στις 7 Ιουνίου στα γραφεία της Huawei στο Μαρούσι, «ξεχνώντας» ότι τότε ο σημερινός υπουργός Εργασίας είχε επισκεφθεί δεκάδες άλλες επιχειρήσεις το ίδιο διάστημα στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Άδωνις Γωργιάδης έχει στείλει ήδη επιστολή στους New York Times που του ζήτησαν να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών που ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν με τον υπουργό Εργασίας να αποδομεί έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας.

Η επιστολη σύμφωνα με το mononews.gr έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις γιατί προφανώς χωρίς να το θέλετε θα μπορούσατε να είχατε παραπληροφορήσει τους αναγνώστες σας για τις δικές μου σχέσεις με την Huawei.

Η αλήθεια είναι ότι ουδεμία σχέση έχω με την εταιρεία αυτή, παρά μόνο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στα πλαίσιο των τότε αρμοδιοτήτων μου, συναντούσα διάφορες εταιρίες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή που είχαν προβλήματα στην Ελλάδα, προσπαθώντας να κάνω το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας πιο φιλικό. Οι συναντήσεις αυτές ήταν δημόσιες μετά συνεργατών και συνήθως ακολουθούσε και ανάρτηση στα social media. Έτσι συνάντησα κάποιες φορές και την εταιρία Huawei για διάφορα θέματα.

Επιπλέον αυτών είχα ως Υπουργός και την ευθύνη της παρακολούθησης των Επενδυτικών Σχεδίων από την Κίνα στην Ελλάδα και μάλιστα είχα επισκεφθεί και επισήμως την Κίνα, τον Οκτώβριο του 2019, με πρόγραμμα επίσημων επισκέψεων.

Το μόνο σημείο σύνδεσης μου, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, είναι ο παιδικός μου φίλος κ. Θεόδωρος Ταμβακίδης ο οποίος είναι τώρα στέλεχος της και παλαιότερα ήταν υπάλληλος της Αμερικανικής εταιρίας LM.

Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, ανάθεση ή έργο δεν δόθηκε στην εταιρία αυτή επί θητείας μου καθ’ οιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Μετά βεβαιότητος και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου, η εταιρία αποκλείστηκε από τον πυρήνα του 5G δικτύου μας, για σοβαρούς λόγους και με την δική μου δημόσια υποστήριξη σε αυτή την απόφαση.

Αντιθέτως επί θητείας μου έχω την Τιμή να έχω το μεγαλύτερο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην υψηλή τεχνολογία, την βιομηχανία και κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της Υπουργικής μου θητείας από τις εταιρίες Microsoft, AWS, Digital Realty, Pfizer, Cisco, Onex, Google, Meta κλπ. Οι περισσότερες από αυτές με έχουν δημοσίως επαινέσει για την προσωπική μου συμβολή στην ευόδωση αυτών τους των επενδύσεων.

Καμία επικοινωνία μου δεν υπήρξε με την Huawei πριν την υπογραφή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, Συμφωνία από την οποία εγώ ούτε προσέθεσα ούτε αφαίρεσα τίποτε από το κείμενο της και από όσα είχαν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων των δύο Χωρών.

Άλλωστε αυτή η Συμφωνία άνοιξε την πόρτα για τις μετέπειτα πολλές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τέλος εάν κάποιος έχει ισχυριστεί ψευδώς αυτό που με ρωτάτε, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου καθώς εκτός όλων των παραπάνω, δεν είχα καν αρμοδιότητα ως προς την Κυβερνοασφάλεια».

Σας δηλώνω ότι ουδέποτε δέχθηκα ως δώρο οποιαδήποτε συσκευή τηλεφώνου ή οποιοδήποτε άλλο δώρο από την Huawei ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Πράγματι μέσω του κ. Ταμβακίδη αγόρασα με απόδειξη λιανικής πώλησης δύο ή τρεις αν θυμάμαι συσκευές όλα αυτά τα χρόνια για συγγενικά μου πρόσωπα. Δεν γνωρίζω εάν κάποιο τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό του πήρε ένα λάπτοπ όπως λέτε και δεν με αφορά.

Ο κ. Chen μου ήταν γνωστός ως επικεφαλής της Huawei και έτυχε να είναι εγγεγραμμένος στο ίδιο τένις κλαμπ που παίζω και εγώ. Ένα πρωί πριν χρόνια με είχε καλέσει και παίξαμε έναν αγώνα. Δεν το επαναλάβαμε έκτοτε. Τον συνάντησα άλλη μία φορά εθιμοτυπικά πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, όπου και γνώρισα τον διάδοχο του, έκτοτε δεν έχω επαφή μαζί του.

Η προεκλογική δημόσια αναρτημένη επίσκεψή μου στα Κεντρικά Γραφεία της Huawei στο Μαρούσι, έγινε μέσα σε πρόγραμμα πολλών προεκλογικών μου επισκέψεων σε εταιρίες, γραφεία κλπ της εκλογικής μου περιφέρειας κατόπιν προσκλήσεως τους. Το ίδιο διάστημα επισκέφθηκα πάνω από 200 εταιρίες όπως οι αναρτήσεις στα SM αποδεικνύουν.

Από όλα αυτά αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία ότι καμία ιδιαίτερη σχέση δεν έχω με την εταιρία αυτή, πέραν των όσων ανωτέρω σας δήλωσα.

Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας απαντήσω ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά.»

Related Articles

Back to top button