ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μ. Κεφαλογιάνης: «Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι διμερές ζήτημα. Είναι διεθνές.

Παρέμβαση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και απαντώντας στον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι διεθνές και πως η «Η ονομασία σαν όχημα αλυτρωτισμού δεν βοηθάει στην ευρωπαϊκή ένταξη».

Ειδικότερα, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πάντα προσηλωμένη στη διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ασφαλώς και στην ένταξη της χώρας σας. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση, η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει σημάδια εγκατάλειψης της ανούσιας αλυτρωτικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, που χρησιμοποιούσε το θέμα του ονόματος σαν όχημα αλυτρωτισμού και ψευδεπίγραφων εδαφικών διεκδικήσεων.

Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές ζήτημα. Είναι διεθνές. Και αυτό ορίζεται σαφέστατα:
Πρώτον, από τις αποφάσεις 817 και 845 του 1993 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου σαφέστατα συνιστάται η ταχεία διευθέτηση του θέματος της ονομασίας για το καλό των ειρηνικών σχέσεων και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.
Δεύτερον, από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Και τρίτον, από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που ελήφθησαν στο Βουκουρέστι το 2008 και θέτουν ως προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τη λύση του ζητήματος του ονόματος. Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, κάποιοι άλλοθι στην Ελλάδα για τη μη ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Related Articles

Close
Close