ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Σακελλαροπούλου με τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο στην Ουρουγουάη (Pics)

«…Οι Ουρουγουανοί είναι συνώνυμοι του Ελληνολάτρεις» δηλώνει ο καπετάνιος 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουρουγουάη έως τις 23 Απριλίου και στη Χιλή από τις 24 έως τις 26 Απριλίου, μετά από πρόσκληση των Προέδρων τους Luis Lacalle Pou και Gabriel Boric αντιστοίχως.

Στην Ουρουγουάη βρίσκεται μαζί με τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο. Η οικογένεια Τσάκου είναι το πιο σημαντικό επιχειρηματικό όνομα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και χαίρει σεβασμού και εκτίμησης εδώ και 10ετίες αφού προσφέρει και κοινωνικό έργο.

Στο Μοντεβίδεο ο καπετάν Παναγιώτης έχει δημιουργήσει το ναυπηγείο Tsakos Industrias Navales.

Επίσης, το εν Ουρουγουάη ‘Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» αναγνωρίστηκε με την από 6ης Απριλίου, 2021 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως «Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας» (ΤΕΓ). Με τη συγκεκριμένη αναγνώριση, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» εδραιώνεται ως φορέας παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ουρουγουάη.

Μέχρι σήμερα το έργο του Ιδρύματός, που επιτελείται εδώ και 4 περίπου δεκαετίες σ’ αυτόν το πυρήνα μικρής Ελλάδας που εδρεύει στο Μοντεβιδέο, ως προς την διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης από φορείς και κυβερνήσεις. Από συστάσεως του περίπου 4.000 μαθητές, φιλέλληνες Ουρουγουανοί, έχουν διδαχθεί δωρεάν μαθήματα νεολληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, ποίησης, παραδοσιακών χορών, τραγουδιού και ελληνικής μαγειρικής.

Οπως συχνά αναφέρει ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος «…οι Ουρουγουανοί είναι συνώνυμοι του Ελληνολάτρεις, και η ίδρυση το 1978 του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος είναι ένα μικρό αντίδωρο αυτής της αγάπης».
Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος Τσάκου, γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος επισκέφθηκε το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για επαγγελματικούς σκοπούς. Η επαφή του με τους Ουρουγουανούς τού αποκάλυψε έναν λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια, έναν λαό – λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ως αντίδωρο αποφάσισε την σύσταση του Ιδρύματος, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στους φιλέλληνες Ουρουγουανούς την γλώσσα, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button