OPINION

Πόσο πιθανό είναι να χάσεις τη δουλειά σου από ένα μηχάνημα;

Σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ της Νέας Υόρκης, δώδεκα υπάλληλοι καφετέριας πρόσφατα έμαθαν ότι χάνουν τις δουλειές τους –για να αντικατασταθούν από αυτόματους πωλητές. Πρόκειται για ένα σενάριο που ακούγεται όλο και συχνότερα στις δυτικές κοινωνίες, καθώς τα μηχανήματα γίνονται ολοένα και καλύτερα σε καθημερινές εργασίες –από το να παίρνουν παραγγελίες μέχρι την εξόρυξη κάρβουνου- που κάποτε έκαναν άνθρωποι. Είναι η δουλειά σου η επόμενη;

ADS

Επιμέλεια-μετάφραση για το npress.gr, Εβίτα Λύκου

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι περίπλοκη, αλλά σύμφωνα με μια έκθεση της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Οι ειδικοί βρήκαν πως ποσοστό μικρότερο από το 5% των σημερινών θέσεων εργασίας, μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από την τεχνολογία, μολονότι σχεδόν κάθε δουλειά περιλαμβάνει καθήκοντα που οι μηχανές θα μπορούσαν να μάθουν να εκτελούν.

Δουλειές με προβλέψιμες δραστηριότητες σε δομημένα περιβάλλοντα είναι ευκολότερο να αντιγραφούν από μηχανές, μια διαδικασία γνωστή ως αυτοματοποίηση. Η McKinsey εκτιμά πως το 51% όλης της εργασιακής δραστηριότητας στην αμερικανική οικονομία, ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή, κυρίως στην μεταποιητική βιομηχανία, το χώρο της εστίασης και την λιανική πώληση.

«Αν παρατηρήσουμε τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που επηρεάζονται, το αποτέλεσμα είναι καταθλιπτικό», λέει ο Μάλκομ Φρανκ, συγγραφέας του What To Do When Machines Do Everything. «Αλλά αν κοιτάξουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, υπάρχει χώρος για αισιοδοξία». Ο Φρανκ φέρνει το παράδειγμα του 19ου αιώνα, όταν σχεδόν το 80% του εργατικού δυναμικού της χώρας ήταν εστιασμένο στην αγροτική οικονομία. «Σήμερα αυτός ο αριθμός είναι στο 2%, παρόλ’ αυτά είδαμε γεωμετρική αύξηση στην αμερικανική οικονομία. Αυτό που μας στερούν οι μηχανές μας το δίνουν πίσω με εντελώς νέα βιομηχανικά πεδία, εντελώς νέους τύπους εργασίας», προσθέτει. Τα πεδία σε μεγάλη ανάπτυξη σήμερα συμπεριλαμβάνουν την πληροφορική και την επιστήμη δεδομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ενώ πολλά από τα οφέλη από την αυτοματοποίηση των εργασιών επηρεάζουν τις χειρωνακτικές εργασίες, δεν είναι οπωσδήποτε όλα τα νέα δυσάρεστα, για τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου τομέα, λέει ο Μάικλ Τζόουνς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. «Οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και οι εργολάβοι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν», λέει. Αυτοί οι εργαζόμενοι αντεπεξέρχονται σε ιδιαίτερες προκλήσεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα –έργο δύσκολο για μια μηχανή.

Αντιστοίχως, οι δουλειές γραφείου δεν μπορούν να θεωρούνται πλέον απαραιτήτως ασφαλείς από την αυτοματοποίηση. «Αρχίζουμε να βλέπουμε υπολογιστές να βοηθούν οργανισμούς στις οικονομικές τους αποφάσεις, και να βοηθούν εταιρίες υπολογιστικών συστημάτων στη διαχείριση της διαδικτυακής ασφάλειας», λέει ο Φρανκ. Ο Τζόουνς συμφωνεί, παραθέτοντας το παράδειγμα της Goldman Sachs, που αντικατέστησε περίπου 600 χρηματιστές με λογισμικό και 200 προγραμματιστές υπολογιστών.
Ακόμα κι αν μια εργασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο θα γίνει εν μια νυκτί. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στην υιοθεσία νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους, αλλά και της αντίδρασης από τους πελάτες που είναι μαθημένοι να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους. «Θα ήθελαν οι καταναλωτές ένα ρομπότ να διεξάγει την εξέταση στη θέση του γιατρού τους, ή να πάρει την παραγγελία τους σε ένα εστιατόριο;», ρωτά ο Τζόουνς. Αν και οι αυτόματοι πωλητές έχουν γίνει πολύ φθηνότεροι, τα εστιατόρια πρέπει να διαπιστώσουν πώς αισθάνεται το καταναλωτικό κοινό αν πρόκειται να παραγγέλνει μέσω ενός τάμπλετ. «Έτσι έχουν τα πράγματα, εκτός κι αν το κόστος εργασίας γίνει πραγματικά υψηλό», λέει ο Τζόουνς. «Ο βασικός μισθός του Σιάτλ είναι 15 δολάρια την ώρα, δυο φορές το ύψος του ομοσπονδιακού βασικού μισθού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ ταχύτερη υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων».

Αν και μοιάζει κάπως παράλογο, ο Φρανκ πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα ο αυτοματισμός θα μας κάνει πιο δημιουργικούς. «Θα αφήσουμε τις μηχανές να κάνουν αυτό που οι μηχανές κάνουν εξαιρετικά, και οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτό που οι άνθρωποι κάνουν καλύτερα». Δίνει το παράδειγμα των δασκάλων, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ένα ρομπότ που διορθώνει εργασίες, βοηθώντας να εντοπιστούν οι ανάγκες κάθε μαθητή. «Η εργασία ρουτίνας έχει απαλειφθεί», λέει, «ελευθερώνοντας χρόνο για τους ανθρώπους ώστε να είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν εργασίες υψηλότερου αντίκτυπου, πιο δημιουργικές».

Πηγή: Περιοδικό Time

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button