OPINION

Η ώρα της Ναυπακτίας – Με Γέφυρα, Ιόνια και Ολυμπία Οδό, στρατηγικός κόμβος μεταφορών

Από τα χθεσινά εγκαίνια που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στα παραδοτέα έργα, προσωπικά κράτησα μια έκφραση του. Να σταθούμε είπε, με τη βοήθεια των έργων πνοής αυτών, ξανά στα πόδια μας. Και μπορεί οι διαφωνίες μου με τον πρωθυπουργό και τις κατά καιρούς προσεγγίσεις του να είναι πλείστες όσες, η έκφραση του όμως αυτή, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

Γράφει ο Γιάννης Μπέκος

Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, κυρίως ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, και αυτό το γνωρίζουν καλά και οι εντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής, έπασχε σοβαρά και από οδικό δίκτυο, το οποίο θα της επέτρεπε να αναπτυχθεί αντίστοιχα εμπορικά αλλά και τουριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι διαθέτει την μαγιά, συγκαταλέγεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στις φτωχότερες της Ε.Ε, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ πολύ χαμηλότερο του μέσου κοινοτικού.

Η κατασκευή της γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης, έδωσε στην περιοχή μια πρώτη ανάσα να βγει από την απομόνωση . Η ταυτόχρονη παράδοση τμημάτων των δύο υπερσύγχρονων πλέον αυτοκινητόδρομων της Ιονίας και Ολυμπίας οδού, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να γίνουν άλματα προόδου, τόσο σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών, όσο και αλλαγής του τουριστικού της χάρτη.

Και αν για την ευρύτερη περιοχή ανοίγονται προοπτικές, για την λεγόμενη και «κόσμημα της Αιτωλοακαρνανίας» πόλη-κόμβο της Ναυπάκτου, ίσως να αποτελεί και την χρυσή της ευκαιρία. Η πανέμορφη Ναύπακτος, με χιλιάδες χρόνια ιστορίας πίσω της, λιμάνι και στρατιωτικό κέντρο λόγω της στρατηγικής της θέσης από την αρχαιότητα ακόμη, διανύει τα σύγχρονα πέτρινα της χρόνια παραγκωνισμένη και στερούμενη τόσο βασικών υποδομών, όσο και σοβαρού στρατηγικού σχεδιασμού για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.

Οι αποσπασματικές προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς, και μάλιστα στηριζόμενες περισσότερο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, παρά σε στοχευμένες πολιτικές δράσεις, φέρουν μεν κάποια αποτελέσματα, δεν επαρκούν δε να καταστήσουν την περιοχή προορισμό αξιώσεων. Διότι σήμερα ειδικά, που η μετακίνηση από το αστικό κέντρο της Αθήνας στην πόλη της Ναυπάκτου, θα γίνεται σχεδόν ευκολότερα από τη διαδρομή Κηφισιά-Γλυφάδα, οι ευθύνες μας, τόσο των θεσμικών παραγόντων, όσο και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας προς τον υποψήφιο τουρίστα πολλαπλασιάζονται. Και αυτό αφορά και επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα, από τις βασικές παροχές και δυνατότητες της πόλης, μέχρι και τον τρόπο που θα σερβίρεται ο καφές στον επισκέπτη.

Λύνοντας λοιπόν και το θεμελιώδες ζήτημα της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης, οι δικαιολογίες μας σιγά σιγά στερεύουν. Και η όποια πιθανή μελλοντική μας επιτυχία ή αποτυχία να ζήσουμε καλύτερες ημέρες στην πόλη μας, διατηρώντας ταυτόχρονα εκείνα τα ιστορικά χαρακτηριστικά της που την καθιστούν μοναδική, επαφίεται και στον καθένα μας προσωπικά. Ας γίνει συνείδηση αυτό και στους τοπικούς επαγγελματίες ώστε να προσανατολιστούν αντίστοιχα , αλλά και στην πολιτική ηγεσία κυρίως της περιοχής, ότι το ζητούμενο είναι απείρως σοβαρότερο από μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που τους περιλαμβάνουν.

Αυτή, είναι η ευκαιρία της Ναυπακτίας!

Related Articles

Back to top button