OPINION

Η ομιλία της Κατερίνας Κολτσίδα για τα διεμφυλικά άτομα

Δείτε την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση της Κατερίνας Κολτσίδα, στην πρόσφατη εκδήλωση για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, που πραγματοποιήθηκε στα Πετράλωνα:

ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ : ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ

Δρ Κατερίνα Κολτσίδα

Στην ιδρυτική διακήρυξη του ΚΙΝΗΜΑτος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αναφέρεται:

«Είμαστε συνδεδεμένοι με τα διεθνή κινήματα ενάντια στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία. Τα κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, τα νέα δικαιώματα, τα δικαιώματα των LGBT.»

Το Κίνημα είναι το μοναδικό κόμμα που δεν αναφέρεται γενικώς και αορίστως στην αντίθεσή του στις διακρίσεις, αλλά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ δρα και ενεργεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια διάκρισης, οποιουδήποτε πολίτη, ανεξαρτήτως φύλου ή ταυτότητας φύλου, χρώματος, θρησκευτικών πιστεύω, καταγωγής, αναπηρίας κλπ.

Τα αρχικά LGBT, ή ΛΟΑΤ στα Ελληνικά, αναφέρονται σε Λεσβίες, Ομοφιλόφιλους, Αμφιφιλόφιλους / -ες και Τρανς, δηλαδή διεμφυλικά άτομα, ενώ πρόσφατα στο αρτικόλεξο έχουν προστεθεί τα αρχικά Κ για κουήρ και Ι για Ιντερσεξ άτομα.

 

Η κοινότητα των διεμφυλικών ατόμων, θα με απασχολήσει σήμερα καθώς αποτελούν μια από τις πλεον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μολονότι ο αριθμός των διεμφυλικών ατόμων είναι μικρός, η κοινότητά τους είναι πολυποίκιλη. Συμπεριλαμβάνει τους διεμφυλικούς άντρες (γυναίκα προς άντρα) και τις διεμφυλικές γυναίκες (άντρα προς γυναίκα), τα παρενδυτικά άτομα (crossdressers), τις/τους τραβεστί, καθώς και όσα άτομα δεν αυτοπροσδιορίζονται στο δίπολο άρσενικό-θηλυκό.

Για να γίνει κατανοητή η έννοια «ταυτότητα φύλου» πρέπει να διαχωρίσουμε τις έννοιες του γενετήσιου φύλου (sex) από το κοινωνικό φύλο (gender). To γενετήσιο φύλο είναι το βιολογικό μας φύλο, αντίθετα το κοινωνικό φύλο αφορά στην κοινωνική διάσταση των φύλων. Επομένως, ο όρος «ταυτότητα φύλου» μας προσφέρει την δυνατότητα να καταλάβουμε ότι το φύλο με το οποίο καταγράφεται ένα νήπιο στη γέννησή του ενδέχεται να μην αντιστοιχεί με την κοινωνική έκφραση του φύλου του όταν αυτό μεγαλώνει.

Βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και δεδικασμένων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίσουν την ταυτότητα φύλου των τρανς ατόμων. Όμως, παρά την υπερεπαρκή νομολογία, η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας του φύλου παραμένει μια δύσκολη και απαιτητική νομική διαδικασία (που περιλαμβάνει και κάποτε εξευτελιστικές ιατρικές και ψυχογραφικές διαδικασίες). Έτσι, συχνά διεμφυλικά άτομα επιλέγουν (εγώ θα έλεγα αναγκάζονται) να μην εμπλακούν με τις επίσημες διαδικασίες λόγω διακρίσεων και κακής μεταχείρισης.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διεμφυλικών συμπολιτών μας σε μεγάλο βαθμό περιφρονείται, παρ’ όλο που τα προβλήματά τους είναι πολύ σοβαρά και πρόκειται για προβλήματα και θέματα που συναντώνται μόνο σ’ αυτή την ομάδα.

Τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν στο μέγιστο διακρίσεις, μισαλλοδοξία και απερίφραστη βία, ενώ καταπατώνται τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην φυσική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, του δικαιώματος στην υγεία και την εργασία.

Η πρόσβασή των διεμφυλικών συμπολιτών μας στις υπηρεσίες υγείας είναι συχνά δύσκολη έως αποτρεπτική, γεγονός που οφείλεται είτε σε ανεπαρκώς πληροφορημένους εργαζομένους (στην καλύτερη περίπτωση), είτε σε προκατειλημμένους ή/και αγενείς εργαζομένους. Έτσι, πολλά διεμφυλικά άτομα αποφεύγουν να πηγαίνουν σε γιατρούς. Αποτέλεσμα είναι περίπου το 1/3 των διεμφυλικών ατόμων να έχει σκεφτεί ή αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων και στην πρόσβαση και την διατήρηση του δικαιώματος σε ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας. Η ανεργία είναι ζήτημα μεγίστης σημασίας για τους διεμφυλικούς συμπολίτες μας, αφού πρόσβαση στην πλήρη απασχόληση έχουν λιγότεροι από τους μισούς, όπως φαίνεται στον πίνακα. Έτσι, ελλείψει άλλων επιλογών αρκετοί διεμφυλικοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να καταφύγουν στη βιομηχανία του σεξ.

Όμως, και εκείνοι οι διεμφυλικοί πολίτες που έχουν εργασία βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, ειρωνείες, παρενοχλήσεις από συνεργάτες τους, με αποτέλεσμα να ωθούνται στην παραίτηση μετά από πιέσεις, οχλήσεις και προσβολές.

Και, φυσικά, τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν διαρκώς και επιθέσεις μίσους. Στην Ελλάδα, από τα συνολικά 273 περιστατικά κατά ευάλωτων ομάδων (δηλαδή περιστατικά αντισηματικά, κατά μεταναστών, προσφύγων, ΛΟΑΤΚΙ, κατά Ρομά, ή λόγω αναπηρίας), οι 60 περιπτώσεις αφορούσαν διεμφυλικά άτομα και κουήρ (σε 2 επιθέσεις στοχοποιήθηκαν ακτιβιστές).

Δηλαδή ποσοστιαία, τούτο σημαίνει ότι οι επιθέσεις μίσους κατά τρανς ανθρώπων αποτελούν το 21,98% των συνολικών επιθέσεων μίσους. Το ποσοστό αυτό είναι τρομακτικά μεγάλο, και δυσανάλογο καθώς εάν λάβει κανείς υπόψη του διεθνείς έρευνες, το φάσμα των τρανς ανθρώπων, κυμαίνεται ανάμεσα στο 1-1,5% του γενικού πληθυσμού.

Στον πίνακα βλέπουμε τις επιθέσεις σε κατηγορίες. Έτσι τα θύματα είναι περισσότερο γυναίκες τρανς, οι περισσότερες σε ηλικίες 21-30 ετών, οι οποίες τις περισσότερες φορές εξυβρίζονται και είναι θύματα σωματικών βλαβών.

Οι διεμφυλικοί πολίτες στοχοποιούνται λόγω της ταυτότητας του φύλου τους συχνά από αγνώστους, αλλά υπάρχουν και πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά στα οποία τρανς άτομα στοχοποιήθηκαν από το περιβάλλον τους ή τη γειτονιά τους, με αποτέλεσμα να βιώνουν σε καθημερινή βάση βίαιες καταστάσεις.

Στο παρακάτω περιστατικό είναι σαφές ότι το θύμα στοχοποιήθηκε λόγω ταυτότητας φύλου :

«Τα ξημερώματα της [Πέμπτης 21.5.2015, περί ώρα 6.00-6.10 το πρωί, στην περιοχή κοντά στο Σταθμό Λαρίσης κοντά στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και πλησίον των γραφείων της Χρυσής Αυγής], άγνωστος εύσωμος άντρας ηλικίας 35-40 ετών όταν αντιλήφθηκε ότι είχε μπροστά του τρανς γυναίκα, την εξύβρισε αποκαλώντας τη «τραβέλι». Εκείνη του ανταπάντησε υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπειά της. Στη συνέχεια το θύμα δεν κατάλαβε πώς, καθώς όλα έγιναν πολύ γρήγορα, την πυροβόλησε στα πόδια, στους μηρούς και κοντά στα γεννητικά όργανα, πιθανότατα με κυνηγετικό όπλο. Η τρανς γυναίκα έφτασε τρομοκρατημένη και αιμόφυρτη στην είσοδο της Τροχαίας όπου γυναίκα αξιωματικός της Τροχαίας προσπάθησε να τη συνεφέρει, της προσέφερε νερό και τις πρώτες βοήθειες και αμέσως κάλεσε το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της τρανς γυναίκας, η συμπεριφορά των αστυνομικών της Τροχαίας υπήρξε υποδειγματική. Μεταφέρθηκε σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας στη χειρουργική κλινική όπου της καθάρισαν και αφαίρεσαν τα θραύσματα από τα σκάγια (…)».

 

Στο προηγούμενο περιστατικό, το θύμα προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά της λεκτικής επίθεσης που δέχτηκε αρχικά και στη συνέχεια δέχτηκε τους πυροβολισμούς. Στο ακόλουθο παράδειγμα, το θύμα δεν απάντησε στη λεκτική επίθεση αλλά δεν απέφυγε τη σωματική βία:

«Το θύμα περπατούσε προς το σπίτι του, άγνωστοι νεαροί που ήταν λίγα μέτρα πιο πίσω σχολίαζαν αρνητικά την ταυτότητα φύλου του θύματος. Το θύμα δεν έδωσε καμία σημασία και ανέπτυξε το βήμα της με σκοπό να απομακρυνθεί και να μην τους ακούει. Τότε έτρεξαν, την έπιασαν και την έριξαν στο έδαφος και ενώ την εξύβριζαν, ο ένας την χτυπούσε με γροθιές στην κοιλιακή χώρα ενώ ο δεύτερος θύτης της άρπαξε την τσάντα, την άνοιξε και την άδειασε πάνω της προσβάλλοντας την για το ότι ήταν «γυναικεία τσάντα» και για τα αντικείμενα που είχε μέσα σε αυτή (είδη μακιγιάζ, κ.α.). Οι θύτες έφυγαν και απέσπασαν τα χρήματα (45€) που είχε στο πορτοφόλι της καθώς και το κινητό και φορτιστή που είχε μέσα στην τσάντα. Από την επίθεση έχει εκχυμώσεις και εκδορές στο σώμα της».

Στις περιπτώσεις αυτές, τα θύματα δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις από άγνωστους δράστες.

Καταγράφηκαν ωστόσο και περιστατικά, στα οποία το θύμα δέχεται επιθέσεις από το περιβάλλον του ή τη γειτονιά, με αποτέλεσμα να βιώνει καθημερινά βίαιες καταστάσεις. Σε ένα εξ αυτών, τρανς γυναίκα έχει στοχοποιηθεί από γείτονες και δέχεται συνεχείς παρενοχλήσεις και απειλές, ώστε να εγκαταλείψει την οικία της.

Η βιαιότητα που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά άτομα στην καθημερινότητά τους συνοψίζεται στο περιστατικό που ακολουθεί:

« Το θύμα πήγε να αγοράσει ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς της. Όταν μπήκε μέσα στο μαγαζί η θύτης του περιστατικού έβγαλε ένα βερνίκι νυχιών και αφού έβρισε το θύμα για την ταυτότητα φύλου του, της πέταξε το βερνίκι πάνω στα ρούχα της λέγοντας “τώρα πως νιώθεις ανώμαλη που είσαι βαμμένη;”».

Γίνεται αντιληπτό ότι τα διεμφυλικά άτομα κινδυνεύουν από τυχαίες ή συνεχιζόμενες επιθέσεις, ακόμα και στο στενό πλαίσιο της γειτονιάς τους. Για το λόγο αυτό, ότι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των διεμφυλικών.

Τί μπορεί να γίνει ;

Α. Πλήρης νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως θεμελιώδους διάστασης της προσωπικότητας του προσώπου και της δυνατότητας αλλαγής των εγγράφων ταυτοποίησης των διεμφυλικών ατόμων με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου τους, χωρίς την προϋπόθεση μη αναστρέψιμων χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου ή άλλων ιατρικών διαδικασιών.

Β. Τροποποίηση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων με ρητή συμπερίληψη της ταυτότητας φύλου μεταξύ των λόγων διάκρισης και κύρωσης της Σύμβασης του Συμβούλιου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Γ. Πλήρης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, εφόσον αυτές επιλέγονται ελεύθερα, ασφαλιστικής τους κάλυψης και αποκατηγοριοποίησης της διαφυλικότητας.

Δ. Συλλογή συγκρίσιμων στοιχείων και δεδομένων αναφορικά με την κατάσταση των διεμφυλικών ατόμων και την αποτελεσματικότερη προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Ε. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συστήνεται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των διεμφυλικών ατόμων στη βάση των αρχών της αντικειμενικής πληροφόρησης για το σεβασμό της διαφορετικότητας και της ισότιμης πρόσβασης όλων στην απόλαυση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker