Αποκάλυψη: Το εσωτερικό εγχειρίδιο κανόνων του Facebook, για σεξ, τρομοκρατία και βία

Οι πολιτικές της εταιρίας, ως προς το ποιο περιεχόμενο επιτρέπει ο κολοσσός των social media να δημοσιευθεί, που διέρρευσαν, αναμένεται να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις για την εταιρική ηθική του Facebook.
Οι μυστικοί κανόνες και οδηγίες του Facebook, που ορίζουν τί επιτρέπεται να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα οι δυο δισεκατομμύρια χρήστες του, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά, σε μια έρευνα του Guardian που πρόκειται να προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς για το ρόλο και τη δεοντολογία του κολοσσού των social media.
Επιμέλεια, μετάφραση για το npress.gr, Εβίτα Λύκου
Οι συντάκτες του Guardian είδαν περισσότερα από 100 εσωτερικά βιβλία οδηγιών, λογιστικά φύλλα και διαγράμματα ροής, που δίνουν καινούριες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο το Facebook έχει σχεδιάσει τη διαχείριση θεμάτων όπως η βία, η ρητορική μίσους, η τρομοκρατία, η πορνογραφία, ο ρατσισμός και ο αυτοτραυματισμός. Υπάρχουν ακόμα και οδηγίες για το στήσιμο αθλητικών αγώνων και τον κανιβαλισμό.
Τα αρχεία του Facebook, δείχνουν μια πρώτη όψη για τους κώδικες και τους κανόνες που έχουν δομηθεί από την ιστοσελίδα, η οποία υφίσταται τεράστιες πολιτικές πιέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αποτυπώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοίκηση του Facebook, η οποία πασχίζει να αντιδράσει σε νέες προκλήσεις όπως η «πορνογραφία της εκδίκησης» -και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές, οι οποίοι δηλώνουν πνιγμένοι από τον όγκο της δουλειάς τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι συχνά έχουν «δέκα μόλις δευτερόλεπτα», για να λάβουν μια απόφαση.
«Το Facebook δεν μπορεί να κρατήσει τον έλεγχο του περιεχομένου του», δήλωσε μια πηγή. «Μεγάλωσε υπερβολικά πολύ, υπερβολικά γρήγορα».
Πολλοί διαχειριστές φαίνεται να έχουν ανησυχίες για τις ασυνέπειες και την παράξενη φύση ορισμένων από τους κανόνες. Αυτοί σχετικά με το σεξουαλικό περιεχόμενο, για παράδειγμα, φαίνεται να είναι οι πιο περίπλοκοι και δυσνόητοι.
Ένα έγγραφο σημειώνει ότι το Facebook ελέγχει περισσότερα από 6.5 εκατομμύρια αναφορές την εβδομάδα, σχετικά με ψεύτικους λογαριασμούς.
Χρησιμοποιώντας χιλιάδες διαφάνειες και εικόνες, το Facebook παραθέτει κανόνες που μπορεί να ανησυχήσουν εκείνους που επικρίνουν την υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι η φύση της πλέον προσιδιάζει στον εκδοτικό χώρο, και θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να αφαιρέσει περιεχόμενο μίσους, πόνου και βίας.
Ωστόσο, αυτά τα διαγράμματα, μπορούν επίσης να ανησυχήσουν τους υποστηρικτές του ελεύθερου λόγου, σχετικά με τον εκ των πραγμάτων ρόλο του Facebook ως του μεγαλύτερου λογοκριτή παγκοσμίως. Και οι δυο πλευρές είναι πιθανό να ζητήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια.
Τα έγγραφα, τα οποία το Facebook διένειμε στους διαχειριστές μέσα στον περασμένο χρόνο γράφουν:
Σχόλια όπως «κάποιος θα έπρεπε να πυροβολήσει τον Τραμπ», πρέπει να διαγράφονται, γιατί ο Τραμπ, ως επικεφαλής του κράτους, βρίσκεται σε μια προστατευόμενη κατηγορία. Αντίθετα, το να πεις «Για να σπάσεις το λαιμό μιας σκύλας, φρόντισε να βάλεις όλη την πίεση στο κέντρο του αυχένα της» ή «τράβα γαμήσου και ψόφα», επιτρέπεται, γιατί δεν θεωρούνται πιστευτές απειλές.
Βίντεο βίαιων θανάτων, αν και σημειώνονται ως «σκληρό περιεχόμενο», δεν χρειάζεται πάντα να διαγραφούν, γιατί μπορεί να βοηθούν στην ενημέρωση σχετικά με ζητήματα όπως η ψυχική νόσος.
Κάποιες φωτογραφίες μη-σεξουαλικής σωματικής κακοποίησης παιδιών δεν χρειάζεται να διαγραφούν, εκτός κι αν περιέχουν κάποιο σαδιστικό ή εγκωμιαστικό στοιχείο.
Φωτογραφίες κακοποίησης ζώων μπορούν να διαμοιραστούν, με μόνο εξαιρετικά απωθητικές εικόνες να χαρακτηρίζονται ως «σκληρό περιεχόμενο».
Οποιοδήποτε «χειροποίητο» έργο τέχνης που δείχνει γυμνό και σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπεται, αλλά ψηφιακά έργα που δείχνουν σεξουαλική δραστηριότητα απαγορεύονται.
Βίντεο εκτρώσεων επιτρέπονται, εφόσον δεν υπάρχει γυμνό.
Το Facebook επιτρέπει σε ανθρώπους να κάνουν ζωντανή μετάδοση αυτοτραυματισμών, γιατί «δεν επιθυμεί να λογοκρίνει ή να τιμωρήσει διαταραγμένους ανθρώπους».
Οποιοσδήποτε με περισσότερους από 100,000 ακόλουθους σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφεται ως δημόσιο πρόσωπο –αφαιρώντας του αυτόματα τα πλήρη δικαιώματα προστασίας που απολαμβάνουν οι ιδιώτες.
Άλλοι τύποι σχολίων που επιτρέπονται, σύμφωνα με τα έγγραφα, συμπεριλαμβάνουν τα: «Το κοριτσάκι πρέπει να κάθεται καλά πριν ο μπαμπάκας της τής σπάσει τη μούρη» και «Ελπίζω κάποιος να σε σκοτώσει». Αυτές οι απειλές θεωρούνται είτε πολύ γενικές είτε μη πιστευτές.
Σε ένα από τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, το Facebook αναγνωρίζει πως «κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν βίαιη γλώσσα για να εκφράσουν την ταραχή τους στο Διαδίκτυο» και νιώθουν «ασφαλείς να το κάνουν» στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Και συνεχίζει: «Νιώθουν ότι το ζήτημα δεν θα επιστρέψει σ’ αυτούς και νιώθουν αδιάφοροι απέναντι στο άτομο το οποίο απειλούν, εξ αιτίας της έλλειψης συναισθηματικής συμμετοχής που προκύπτει από την επικοινωνία μέσω συσκευών, σε αντίθεση με την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία. Θα πρέπει να πούμε ότι η βίαιη γλώσσα είναι τις περισσότερες φορές μη πιστευτή, μέχρι συγκεκριμένη χρήση της γλώσσας να μας δώσει επαρκές έδαφος για να αποδεχθούμε ότι δεν είναι απλά η έκφραση ενός συναισθήματος, αλλά έχει γίνει μια μετάβαση προς κάποιον σχεδιασμό. Από αυτή την οπτική γωνία, γλώσσα όπως ‘Θα σε σκοτώσω’ ή ‘Άντε γαμήσου και ψόφα’, δεν είναι πιστευτή και είναι μια βίαιη έκφραση δυσαρέσκειας ή σύγχυσης». Και κλείνει: «Οι άνθρωποι συνήθως εκφράζουν αποστροφή ή διαφωνία απειλώντας με βία, με γενικώς επιπόλαιο ή ασόβαρο τρόπο».
Το Facebook παραδέχεται ότι «δεν παραβιάζει κάθε δυσάρεστο ή ενοχλητικό περιεχόμενο τους κανόνες της κοινότητας».
Η Μόνικα Μπίκερτ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών κανονισμών του Facebook, λέει ότι η υπηρεσία έχει σχεδόν δυο δισεκατομμύρια χρήστες, και θα ήταν δύσκολο να φτάσουμε σε μια γενικά αποδεκτή λύση για το τί μπορεί να επιτραπεί.
«Έχουμε μια ευρύτατη διεθνή κοινότητα, και οι άνθρωποι φυσιολογικά έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το τί είναι επιτρεπτό να διαμοιράζεσαι. Όπου και να βάλεις το όριο, πάντα θα υπάρχουν κάποιες γκρίζες περιοχές. Για παράδειγμα, το όριο ανάμεσα στη σάτιρα και το χιούμορ, και το ακατάλληλο περιεχόμενο είναι ορισμένες φορές πολύ γκρίζο. Είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσεις αν κάποια πράγματα πρέπει να υπάρχουν στην ιστοσελίδα ή όχι», λέει.
«Νιώθουμε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινότητα, να την κρατήσουμε ασφαλή, και νιώθουμε υπόλογοι. Είναι απολύτως δική μας ευθύνη να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Είναι μια δέσμευση της εταιρίας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην προληπτική ασφάλεια της ιστοσελίδας, αλλά θέλουμε επίσης να δώσουμε στους χρήστες τη δυνατότητα να αναφέρουν κάθε περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες μας».
Η ίδια λέει πως κάποια προσβλητικά σχόλια μπορεί να παραβιάζουν τους κανόνες, σε ορισμένα συμφραζόμενα, αλλά όχι σε άλλα. Οι κανονισμοί του Facebook που βγήκαν στο φως και συμπεριλαμβάνουν κανόνες σε θέματα όπως ο βίαιος θάνατος, εικόνες μη σεξουαλικής σωματικής κακοποίησης παιδιών και βάναυση μεταχείριση ζώων, δείχνουν πώς η ιστοσελίδα προσπαθεί να πλοηγηθεί μέσα σε ένα ναρκοπέδιο.
Τα αρχεία γράφουν: «Βίντεο βίαιων θανάτων είναι αποκρουστικά, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση. Σε σχέση με τα βίντεο πιστεύουμε ότι οι ανήλικοι χρειάζονται προστασία και οι ενήλικες πρέπει να έχουν την επιλογή. Επισημαίνουμε ως ‘σκληρό περιεχόμενο’ βίντεο που περιέχουν ανθρώπινο βίαιο θάνατο». Τέτοιου είδους υλικό θα πρέπει να «αποκρύπτεται από τους ανήλικους», αλλά όχι να διαγράφεται αυτόματα, καθώς μπορεί «να είναι πολύτιμο στην ενημέρωση για τον αυτοτραυματισμό και την ψυχική νόσο ή τα εγκλήματα πολέμου κι άλλα σημαντικά θέματα».
Σε σχέση με την μη σεξουαλική παιδική κακοποίηση, το Facebook λέει: «Δεν χρειαζόμαστε εικόνες κακοποιημένων παιδιών. Επισημαίνουμε ως ‘σκληρό περιεχόμενο’ βίντεο παιδικής κακοποίησης. Αφαιρούμε εικόνες παιδικής κακοποίησης αν διαμοιράζονται με σαδισμό και εγκωμιαστικό τρόπο».
Μια από τις διαφάνειες εξηγεί ότι το Facebook δεν διαγράφει αυτόματα αποδείξεις μη σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης, για να επιτρέψει στο υλικό να διαμοιραστεί ώστε «να μπορέσει το παιδί να ταυτοποιηθεί και να διασωθεί, αλλά παίρνουμε προστατευτικά μέτρα για να προφυλάξουμε το κοινό». Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή κάποιας προειδοποίησης πάνω στο βίντεο, ότι το περιεχόμενο περιέχει «σκληρό περιεχόμενο». Το Facebook επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «κάποιες περιπτώσεις όπου επιτρέπουμε εικόνες μη σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης για να βοηθηθεί το παιδί».
Οι κανονισμοί σχετικά με την κακοποίηση ζώων εξηγούνται επίσης, με μια διαφάνεια να λέει: «Επιτρέπουμε φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφουν κακοποίηση ζώων, για ενημέρωση, αλλά μπορεί να προσθέσουμε προστασία για τους χρήστες σε κάποιο περιεχόμενο που το κοινό αντιλαμβάνεται ως ιδιαίτερα αποκρουστικό. Σε γενικές γραμμές, εικόνες κακοποίησης ζώων μπορούν να διαμοιραστούν στην ιστοσελίδα. Κάποιες ιδιαίτερα αποκρουστικές εικόνες μπορεί να σημανθούν ως ‘σκληρό περιεχόμενο’».
Φωτογραφίες ακρωτηριασμού ζώων, συμπεριλαμβανομένων όσων δείχνουν βασανισμούς, μπορεί να σημανθούν ως «σκληρό περιεχόμενο» αντί να διαγραφούν. Οι διαχειριστές μπορεί επίσης να αφήσουν φωτογραφίες κακοποίησης όπου ένας άνθρωπος κλωτσά ή χτυπά ένα ζώο. Το Facebook είπε: «Επιτρέπουμε στους χρήστες να διαμοιράζονται φωτογραφίες κακοποίησης ζώων, για ενημέρωση και καταδίκη της κακοποίησης, αλλά αφαιρούμε το περιεχόμενο που εγκωμιάζει τη βαναυσότητα απέναντι στα ζώα».
Τα αρχεία δείχνουν ότι το Facebook εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με το γυμνό, μετά την περσινή κατακραυγή, όταν αφαίρεσε μια ιστορική πολεμική φωτογραφία από το Βιετνάμ, επειδή το κορίτσι στη φωτογραφία ήταν γυμνό. Τώρα επιτρέπει «εξαιρέσεις για θέματα δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με τους κανονισμούς σχετικά με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά βάζει το όριο στις εικόνες «παιδικού γυμνού στο πλαίσιο του Ολοκαυτώματος».
Το Facebook δήλωσε στον Guardian ότι χρησιμοποιεί λογισμικό για να εμποδίσει γραφικό περιεχόμενο πριν ανέβει στην ιστοσελίδα, αλλά «θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να συζητήσουν τις διεθνείς ειδήσεις… ως εκ τούτου το συγκείμενο μέσα στο οποίο διαμοιράζονται κάποιες βίαιες εικόνες, καμιά φορά μετράει».
Κάποιες φωνές επίκρισης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, απαιτούν η εταιρία να υπάγεται στους ίδιους κανόνες που υπάγονται τα κλασσικά μίντια. Αλλά η Μπίκερτ λέει ότι το Facebook είναι «ένα νέο είδος εταιρίας. Δεν είναι μια παραδοσιακή επιχείρηση τεχνολογίας. Δεν είναι μια παραδοσιακή επιχείρηση ενημέρωσης. Χτίζουμε τεχνολογία, και αισθανόμαστε υπεύθυνοι για το πώς χρησιμοποιείται. Δεν γράφουμε τις ειδήσεις που οι άνθρωποι διαβάζουν στην πλατφόρμα μας».
Η Σάρα Τ. Ρόμπερτς, ειδικός στη διαχείριση περιεχομένου, είπε: «Είναι ένα πράγμα όταν είσαι μια μικρή διαδικτυακή κοινότητα με μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, αλλά όταν έχεις στη διάθεσή σου ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και λες ‘μοιραστείτε τον εαυτό σας’, μπαίνεις σε μεγάλα μπερδέματα. Όταν κατόπιν νομισματοποιείς αυτή την πρακτική, μπαίνεις σε μια φάση πλήρους καταστροφής».
Το Facebook διαρκώς πασχίζει να εκτιμήσει την αξία των βίαιων εικόνων ως προς το ειδησεογραφικό και ενημερωτικό τους ενδιαφέρον. Ενώ πρόσφατα η εταιρία αντιμετώπισε σκληρή κριτική για την παράλειψή της να αφαιρέσει βίντεο της δολοφονίας του Ρόμπερτ Γκόντγουιν και ενός πατέρα που σκότωσε το παιδί του στην Ταϊλάνδη, η πλατφόρμα έχει παίξει επίσης έναν σημαντικό ρόλο στη διάδοση βίντεο αστυνομικής βίας και άλλων καταχρήσεων εκ μέρους κυβερνήσεων.
Το 2016, το Facebook αφαίρεσε ένα βίντεο που έδειχνε τί συνέβη αμέσως μετά από θανατηφόρο πυροβολισμό της αστυνομίας στο Φιλάντο Καστίγιε, αλλά στη συνέχεια αποκατέστησε το βίντεο, λέγοντας όπως η διαγραφή ήταν ένα «λάθος».
Πηγή: The Guardian