ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Το Συνέδριο που αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της Ναυπάκτου

Επιμέλεια: Πάνου  Βασ.  Αδαμόπουλου

Μια νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία έρχεται στη Ναύπακτο, αναστατώνοντας τον τρόπο σκέψης μας για το πώς μια πόλη μπορεί να αναδειχθεί σε ένα κέντρο εξωστρέφειας, εμπορικής ανάπτυξης και υψηλής ποιότητας ζωής. 

Το Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο Ναυπάκτου 2030, που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 15 ημέρες,κατάφερε μέσα σε 3 μήνες να γίνει το βασικό θέμα συζήτησης και να συγκεντρώσει πολίτες, επιχειρηματίες και θεσμικούς φορείς με σκοπό να εξερευνήσουν το πλήρες δυναμικό της πόλης και να προωθήσουν πρωτοβουλίες που θα την αναδείξουν στον χάρτη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αφορμή για αυτό το κείμενο υπήρξε η πρόσφατη επικαιρότητα με τις καταστροφικές πλημμύρες που βιώνει η πατρίδα μας. Παρακολουθώντας σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο τις κρίσιμες στιγμές των κατοίκων της Θεσσαλίας, αναρωτήθηκα τι θα συνέβαινε αν όλο αυτό γινόταν στη Ναύπακτο.

Αναρωτήθηκα αν εμείς ως τοπική κοινότητα είμαστε έτοιμοι. Αν η τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας είναι έτοιμη. Η αναζήτηση λύσεων και η ανάγκη για δράση ήταν πρωταρχικές σκέψεις καθώς παρακολουθούσα τις εικόνες των πληγέντων περιοχών.

Και μετά το ρεπορτάζ με τις καταστροφές ακολούθησε ρεπορτάζ για το αναπτυξιακό συνέδριο της Ναυπάκτου. Και αναρωτήθηκα ποιος μπορεί να μην στηρίζει μία διοργάνωση που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη να αναδείξει τον αναγκαίο συντονισμό και την ενότητα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης. 

Το Συνέδριο δεν είναι απλώς μια συνάντηση ενός μόνο μέρους της πόλης μας. Είναι μια ευκαιρία για την πόλη να ενωθεί, να εμπνευστεί και να κινητοποιηθεί για να υλοποιήσει έργα που θα την κάνουν ακόμα πιο ασφαλή και πιο ελκυστική για τους κατοίκους της και τους επενδυτές που έχει ουσιαστικά ανάγκη. 

Ενόψει των επικείμενων εκλογών δεν νοείται υποψήφιος που να αδιαφορεί να επιμορφωθεί, να αποκτήσει εμπειρίες και να βρει έτοιμες λύσεις και καλές πρακτικές σε θέματα αυτοδιοίκησης. Είναι αδιανόητο ο σύγχρονος αυτοδιοικητικός να είναι δέσμιος αναχρονιστικών αντιλήψεων και να μην σκέφτεται το καλό της πόλης του.

Αν ανατρέξει κανείς σε μεγάλα πανελλαδικά ειδησεογραφικά που προβάλουν αυτή τη στιγμή την πόλη, θα δει ότι πρώτη φορά 14 πόλεις από ολόκληρο τον πλανήτη συνδέονται με επίκεντρο τη Ναύπακτο και σκοπό έχουν να δώσουν απαντήσεις στους παρακάτω βασικούς τομείς που μας αφορούν όλους ως ενεργούς πολίτες.

Εξωστρέφεια και ευκαιρίες επενδύσεων: Ένας από τους κύριους άξονες του συνεδρίου είναι η προώθηση της εξωστρέφειας. Ειδήσεις για τις επενδύσεις στην περιοχή και τις ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις θα είναι στο επίκεντρο. Επιχειρηματίες και ειδικοί θα μοιραστούν τις γνώσεις τους για το πώς μπορεί η Ναύπακτος να γίνει ένας προορισμός για επενδύσεις.

Τουρισμός και βιώσιμη ανάπτυξη: Η Ναύπακτος είναι γνωστή για την ομορφιά της και την πλούσια ιστορία της. Το συνέδριο θα εξετάσει πώς μπορεί ο τουρισμός να αναπτυχθεί περαιτέρω με βιώσιμο τρόπο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες.

Αειφόρος ανάπτυξη: Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη είναι θέματα που απασχολούν όλον τον πλανήτη. Στο συνέδριο, θα εξεταστεί πώς μπορεί η Ναύπακτος να συμβάλει στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στην υιοθέτηση πρακτικών αειφορίας.

Αναβάθμιση της ποιότητας Ζωής: Σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ναυπάκτου. Συζητήσεις για βελτιώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα είναι μέρος του προγράμματος.

Στο συνέδριο θα παραστούν πάνω από 70 κορυφαίοι επαγγελματίες και ειδικοί από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών, επιστημόνων, και πολιτικών. Θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και θα παρουσιάσουν ιδέες για το πώς η Ναύπακτος μπορεί να προχωρήσει προς ένα δυναμικό και βιώσιμο μέλλον.

Συνοψίζοντας το Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο «Ναυπάκτος 2030» που πραγματοποιείται στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Ναυπάκτου της Ι.Μ Μεταμόρφωσης Σωτήρος είναι μια ευκαιρία για εμάς τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους θεσμικούς φορείς να ενωθούμε, να εμπνευστούμεκαι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα προωθεί την ανάπτυξη της πόλης μας. 

Σας καλώ να δηλώσουμε συμμετοχή στο nafpaktos2030.org διότι είναι η ευκαιρία να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη Ναύπακτο και τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία να είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας για τη Ναύπακτο και το μέλλον της!

ΠΗΓΕΣ: (1) Ναύπακτος 2030, Nafpaktos2030.org. (2) Συνέντευξη διοργανωτή Ναύπακτος 2030 στην εκπομπή Alpha Τώρα (3) Η Ναύπακτος στο επίκεντρο 14 πόλεων από όλο τον κόσμο, Huffpost, 06/09/2023.

Related Articles

Back to top button