ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Θερινό Σχολείο του Εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου στο 2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου

Στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, εδώ και περίπου 30 χρόνια, διενεργείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Διαχρονικά, παρατηρούνται εφελκυστικές τάσεις με αποτέλεσμα ο Βόρειος και Νότιος Κορινθιακός Κόλπος να απομακρύνονται μέχρι τα 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, αλλά και στην υφήλιο, για περιοχές πέραν των τεκτονικών ορίων. Ένα τμήμα της χερσαίας έκτασης του Βόρειου Κορινθιακού Κόλπου (παράκτιες περιοχές της νότιας Φωκίδας) κατέρχονται και του Νότιου (παράκτιες περιοχές της βόρειας Αχαΐας) ανέρχονται. H περιοχή μελετάται από ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, την επισκέπτονται τακτικά φοιτητές, από πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, λόγω του ότι αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο», λόγω του μεγάλου πλήθους και της ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων και της πληθώρας ευρημάτων.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών λειτουργεί,κάθε χρόνο, το θερινό σχολείο του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory), το οποίο  περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εν πλω και στην ύπαιθρο, και  παρουσιάσεις/διαλέξεις από 21 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής, σε 15 φοιτητές και 8 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης,  που έχουν επιλεγεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Με αφορμή τη λειτουργία του θερινού σχολείου 2018, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, στην προσπάθειαενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα σεισμών, οι μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου, συναντήθηκαν με την επιστημονική ομάδα και παρακολούθησαν, στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου, μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση/μάθημα για τους σεισμούς, το οποίο περιελάμβανε και επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου ενημερώθηκαν για την εκδήλωση των σεισμών, οι οποίοι δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά και για τη δυνατότητα που δίνει η επιστημονική έρευνα στις κοινωνίες για την αποφυγή των καταστροφικώνσυνεπειών τους. Στο μάθημα, το οποίο ήταν ιδιαίτερα παραστατικό και ενθουσίασε τους μαθητές, τονίστηκε η σημασία της επιστημονικής έρευνας στην προστασία από τους σεισμούς. Η προστασία, όπως αναφέρθηκε, επιτυγχάνεται με τη δημιουργία νέων πόλεων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ρήγματα και με τη δημιουργία αντισεισμικών κατασκευών. Τονίστηκε δε πως όλοι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και να εφαρμόζουμε τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας, για να αποφεύγονται οι καταστροφικές συνέπειες της σεισμικής δράσης, τόσο σεκατασκευές όσο και σε ανθρώπινες ζωές.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close