ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Το θάνατο της Ναυπάκτιας Ασπασίας Δεδότση ερευνούν οι αρχές της Αυστραλίας

Ιατροδικαστής εξετάζει τις συνθήκες θανάτου, μετά από το τραγικό τέλος της Ναυπάκτιας Ασπασίας Δεδότση που πέθανε στο σπίτι της στο βόρειο τμήμα της Μελβούρνης.

Η Ασπασία Δεδότση ( ή Σόνια Σοφιανόπουλος) βρέθηκε νεκρή από την κόρη και το γαμπρό της στο συγκρότημα Greensborough στις 22 Ιουλίου του περασμένου έτους. Ήταν μπρούμυτα στο διάδρομο μεταξύ της κρεβατοκάμαρας και του μπάνιου της, και ήταν αναίσθητη. Δεν μπορούσε να επανέλθει στη ζωή.

Στις δηλώσεις του ιατροδικαστή Jacqui Hawkins σήμερα, ο σύμβουλος του, Leading Senior Constable Reed, δήλωσε ότι “βρήκαν τη θερμότητα μέσα στο χώρο να είναι αρκετά έντονη και ήταν δύσκολο να αναπνεύσει. ”

Η κ. Δεδότση χαρακτηρίστηκε ως πολύ ενεργό άτομο  και φρόντιζε την υγεία της. Γενικά είχε καλή υγεία, ωστόσο, υπέφερε από διαβήτη, οστεοπόρωση και αρθρίτιδα », δήλωσε ο Leading Senior Constable Reed στο Coroner.

Μεταθανάτια έρευνα βρήκε ότι πέθανε από την τοξικότητα του μονοξειδίου του άνθρακα. Η άτυχη γυναίκα είχε υψηλά επίπεδα καρβοξυαιμοσφαιρίνης, αφού όταν το μονοξείδιο του άνθρακα αναμειγνύεται με ερυθρά αιμοσφαίρια τα επίπεδα κορεσμού της ήταν 64%. Για παράδειγμα, οι καπνιστές συνήθως έχουν επίπεδα κορεσμού δύο τοις εκατό.

Στη διαδικασία της ακρόασης ειπώθηκε ότι η Energy Safe Victoria, ειδοποιήθηκε το Νοέμβριο για το θάνατο της κας Δεδότση και ξεκίνησε μια σειρά εξετάσεων. Η Energy Safe Victoria βρήκε ότι οι 14 οικίες στο συγκρότημα ήταν εφοδιασμένες με τον ίδιο θερμαντήρα “Vulcan Heritage Heater”.

Ο ιατροδικαστής θα εξετάσει πόσο συχνά δοκιμάστηκαν οι θερμαντήρες ενώ, η κρατική κυβέρνηση συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες και τους κατοίκους να δοκιμάζουν συσκευές αερίου κάθε δύο χρόνια. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, το οποίο ήταν επιφορτισμένο με την εποπτεία του συγκροτήματος δημόσιων κατοικιών, ρωτήθηκε αν είχαν διεξαχθεί επαρκείς έλεγχοι.

Εκπρόσωπος εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

“Αυτό που συνέβη με τη Σόνια Σοφιανόπουλος είναι μια τραγωδία και οι σκέψεις και τα συλλυπητήριά μας είναι με την οικογένειά της.

«Όταν το Τμήμα έλαβε γνώση των ανησυχιών σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου της κας Σοφιανόπουλος, όλες οι συσκευές θέρμανσης στη θέση αυτή αποσυνδέθηκαν αμέσως.

“Το Τμήμα εργάζεται τώρα με την Energy Safe Victoria (ESV) για να κατανοήσει την ακριβή φύση του θέματος και να θέσει τα κατάλληλα σχέδια για τις μονάδες που έχουν εγκαταστήσει αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο θερμαντήρα.

“Το ESV εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που επηρεάζει τα νοικοκυριά σε όλη τη Βικτώρια, και το Τμήμα θα βοηθήσει το Coroner στη διερεύνηση.”

Ο ιατροδικαστής ακούει από δικηγόρους που εκπροσωπούν την Αυστραλιανή Ένωση Αερίου, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών καθώς και την Ενεργειακή Ασφάλεια Βικτώρια.

Η οικογένεια της κ. Δεδότση-Σοφιανόπουλος εκπροσωπείται από τους Slater και Gordon.

Μια πενθήμερη έρευνα πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάιο, έπειτα από πρόταση του Ιατροδικαστή.

 

Related Articles

Back to top button