ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Τα νέα δεδομένα στον δήμο Ναυπακτίας – Πως διαμορφώνεται το νέο σκηνικό

Όλα δείχνουν πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα από κάθε άλλη στον δήμο Ναυπακτίας τα τελευταία χρόνια.

Οι εκλογές που ξεχώρισαν από την μεταπολίτευση στη Ναύπακτο και έφεραν μεγάλες ανατροπές, ήταν αυτές του 1982, του 2002 και του 2010.

Το 1982, η εκλογή του Νίκου Πανταζή, άλλαζε ριζικά το πολιτικό τοπίο στη Ναύπακτο, φέρνοντας στελέχη της κεντροαριστεράς για πρώτη φορά στο προσκήνιο.

Το 2002, η εκλογή του Γιάννη Νταουσάνη προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία. Το σοκ αυτό, έφερε μεγάλους μετασχηματισμούς και ανακάτεψε για πρώτη φορά την κομματική τράπουλα ενώ έγινε ο προπομπός για πολυσυλλεκτικές δημοτικές ομάδες. Από τότε και έπειτα, στην πόλη επικρατούν συνήθως οι πολυσυλλεκτικοί συνδυασμοί, με εξαίρεση το 2006, όπου η τότε εκλογή του δεξιού ψηφοδελτίου του Παπαθανάση, ήταν αποτέλεσμα των αντίρροπων δυνάμεων που δημιουργήθηκαν από την ομάδα Νταουσάνη και όχι από την δυναμική του ίδιου. Άλλωστε, στον πρώτο γύρο των εκλογών, το ψηφοδέλτιο Κονίδα που πρώτευσε, λίγο έλειψε να κερδίσει με αυτοδυναμία.

Το 2010, η θριαμβευτική νίκη Μπουλέ, έφερε στο προσκήνιο ένα εντελώς νέο πολιτικό προσωπικό για την πόλη με κοινωνικό πρόσημο, που μέχρι τότε δεν είχε αναλάβει ηγετικούς ρόλους στον δήμο.

Και το 2010 ο συνδυασμός του Μπουλέ αλλά και το 2014 αυτός του Τάκη Λουκόπουλου, ήταν πολυσυλλεκτικοί συνδυασμοί παρά την στήριξη που είχαν από μεγάλα κόμματα.

Είμαστε λοιπόν σε μια νέα εποχή, όπου τα σκληρά κομματικά ψηφοδέλτια, δύσκολα μπορούν να έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τρίτη θέση που κατέλαβε ο δεξιός Θανάσης Παπαθανάσης στις εκλογές του 2014.

Αυτό πλέον το έχουν αντιληφθεί όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και γι αυτό προσπαθούν να πετάξουν από πάνω τους τον κομματικό μανδύα. Μόνο ο Ντίνος Τσουκαλάς διατηρεί σταθερά την κομματική του ταυτότητα, αφού στηρίζεται έμπρακτα από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη, όμως, όπως λέει ο ίδιος θα έχει υποψήφιους και από την κεντροαριστερά. Παραμένει καθημερινά στην επικαιρότητα, παρουσιάζοντας κάθε μέρα έναν νέο υποψήφιο, ακριβώς όπως έκανε ο Γιώργος Γούλας το 2014!

Ο Γιάννης Μπουλές, διατηρεί σήμερα τον ίδιο πυρήνα της πολυσυλλεκτικής παράταξής του αλλά επιδιώκει να δυναμώσει ακόμα το ψηφοδέλτιό του προσελκύοντας υποψήφιους τόσο από την κεντροαριστερά όσο και από την κεντροδεξιά. Έχει σχεδόν μηδενικές απώλειες στελεχών και αυτό είναι το σημαντικότερο όπλο του, ενώ η παράταξή του έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της αντιπολίτευσης όλο αυτό το διάστημα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Γκίζας που φαίνεται να δημιουργεί ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, θα έχει βασικό πυρήνα την κεντροδεξιά, αλλά κάνει ανοίγματα και στον χώρο του κέντρου, έχοντας αντιληφθεί την σημασία του πολυσυλλεκτικού συνδυασμού. Παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυνατός στον Πλάτανο αλλά και την Αποδοτία, αλλά ερωτηματικό αποτελεί η απήχησή του στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται και η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων. Βασικός του συνεργάτης είναι ο τραπεζικός Τάκης Μπερετάνος, ο οποίος όπως φαίνεται θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Τάκης Λουκόπουλος, είναι μέχρι στιγμής η έκπληξη αυτών των εκλογών, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Ενώ οι αποχωρήσεις από την παράταξή του που πραγματοποιήθηκαν ήταν λίγο πολύ γνωστές από το τέλος του 2018, εν τούτοις, δεν φαίνεται να τον έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα. Την ώρα που όλοι περίμεναν την διάλυση της παράταξής του και την αποχώρηση του ίδιου από την διεκδίκηση του δήμου, όλα ήρθαν τούμπα και φαίνεται πως «αναγεννήθηκε». Η χθεσινή συγκέντρωση των 100 περίπου στελεχών στο Ξενία αλλά και η απήχηση που διαθέτει στην πόλη, του προσδίδουν μια ιδιαίτερη δυναμική στην πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου. Ενώ το 2014 κατηγορήθηκε πως δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την δημοτική του ομάδα με τα ετερόκλητα στοιχεία που συγκέντρωνε, αυτή την φορά ετοιμάζεται να διαμορφώσει έναν συνδυασμό που θα έχει τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος επιθυμεί.

Ο Γιώργος Γούλας, σίγουρα είναι ο «παίχτης» των εκλογών. Είναι ο μακροβιότερος δημοτικός σύμβουλος στη Ναύπακτο, με συνεχή παρουσία από το 1998 και θεωρείται αρκετά έμπειρος. Κινείται αθόρυβα και ετοιμάζεται να παρουσιάσει έναν συνδυασμό που θα συζητηθεί.

Ο Γιάννης Νταουσάνης, έκανε την έκπληξη ανακοινώνοτας την κάθοδό του στις επόμενες εκλογές. Ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου, ήταν ένα βήμα πριν γίνει βουλευτής το 2012 με την ΔΗΜΑΡ, αφού «κόπηκε» από τα κομματικά επιτελεία της περιοχής. Εάν όμως είχε κατέλθει, είναι βέβαιο πως θα ξεπερνούσε τη Νίκη Φούντα και θα εκλεγόταν αυτός, αφού διατηρεί ένα καλό μηχανισμό που τον στηρίζει ιδιαίτερα. Ο ίδιος θεωρεί πως εάν καταφέρει να μπει στον δεύτερο γύρο, θα είναι ο επόμενος δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τον δούμε στα έδρανα του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος, η δημοτική ομάδα του ΚΚΕ, είναι η πλέον σταθερή στη Ναύπακτο. Έχει συγκεκριμένα «ψηφοδέλτια» και λίγο πολύ γνωστή δυναμική. Η παρουσία της σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, κρίνεται ικανοποιητική και θα είναι χρήσιμη η παρουσία της και στο επόμενο.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close