ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Συνέντευξη Λουκόπουλου: «Νέο διευρυμένο σχήμα θα παίξει ρόλο στις επόμενες εκλογές» (Β μέρος)

Ιδαίτερα αποκαλυπτικός, είναι στο Β μέρος της συνεπντευξης στο npress, ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος.

ADS

Μιλώντας στην συντάκτρια Βασιλική Καραμπούλη, έκανε σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή για την ανάπλαση, παρουσιάζοντας τις κινήσεις που θα έκανε ο ίδιος αν ήταν δήμαρχος σήμερα. Μίλησε επίσης και για το μέλλον της Ενωτικής πρωτοβουλίας στις επερχόμενες εκλογές, ενώ ανέφερε πως στόχος του είναι να βάλει «νέο αίμα» στην παράταξη και στην πολιτική ζωή του τόπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ Α ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το Β μέρος της συνέντευξης:

Πιστεύετε πως στην ανάπλαση έχει κάνει λάθη η δημοτική αρχή κι αν ναι, τι θα κάνατε εσείς διαφορετικό ώστε να μην έχετε αυτά τα λάθη;

Δυστυχώς επέλεξαν να είναι φοβικοί απέναντι στα δεκάδες έργα που εξασφαλίσαμε στην θητεία μας. Φοβούμενοι την σύγκριση, ξέροντας ίσως ότι δεν θα καταφέρουν αντίστοιχες επιτυχίες για τον τόπο, ξεκίνησαν αρνητικά. Επειδή τα έργα αυτά είναι παιδιά της θητείας της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, δεν τα αγκάλιασαν ως χρήσιμα για τον τόπο αλλά τους συμπεριφέρονται σαν κακιά μητριά. Κάποια τα κατήργησαν, κάποια άλλα τα συκοφάντησαν λέγοντας προφανή ψέμματα και τα υπόλοιπα ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα τα παρουσιάσουν ως δικά τους, ποντάροντας στην κοντή μνήμη ορισμένων. Δεν είναι μόνο η ανάπλαση του κέντρου, αλλά και το πολιτιστικό μονοπάτι που καθυστερεί από τις επιλογές της δημοτικής αρχής, στο ΞΕΝΙΑ θα παραπονεθούν γιατί δεν τα βρήκαν όλα όπως τα θέλουν, στον ΧΥΤΥ δημιουργούν προβλήματα με τις επιλογές τους και ψάχνουν να τα φορτώσουν αλλού κλπ.

Θα μου επιτρέψετε να καταφύγω στην δύναμη του παραδείγματος. Αν σε άστεγο συμπολίτη μας, κάποιος του κάνει δώρο τα χρήματα να φτιάξει σπίτι που ικανοποιεί τις ανάγκες του, του εκδώσει την πολεοδομική άδεια με τις απαιτούμενες μελέτες (στατικές, αρχιτεκτονικές κλπ), είναι δυνατόν ο άστεγος να γκρινιάζει γιατί δεν το βρήκε έτοιμο; Κι αν χρειαστεί στην πορεία να αλλάξει την θέση μιας πρίζας κι ενός καλοριφέρ δικαιούται να πει ότι είχε αστοχία η μελέτη; Κι όμως η σημερινή δημοτική αρχή έτσι ακριβώς διαμαρτύρεται επειδήδεν της σερβίραμε την ψημμένη συναγρίδα χωρίς αγάνες.

Αυτή η φοβική της στάση είναι και η αιτία για τις ατέλειες και τις καθυστερήσεις όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο αλλά και σε άλλα.

Στο συγκεκριμένο έργο τώρα με την στάση της δημιούργησε μια σειρά προβλήματα.

Ξεκίνησε από το καλοκαίρι αμέσως μετά την εκλογή της ζητώντας να σταματήσουμε την προετοιμασία για το έργο (εύρεση χώρου για εργοτάξιο, επιλογή των υλικών και έγκρισή τους κλπ).

Συνέχισε μη τηρώντας το χρονοδιάγραμμα του έργου που προέβλεπε οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2019.

Για μήνες δεν έκανε την απαραίτητη προετοιμασία (κυρίως την επιλογή των υλικών, πέτρα, κράσπεδα κλπ).

Τον Ιανουάριο του 2020 ανακοινώνει με ταρατατζούμ την έναρξη του έργου, για να καταλαγιάσει τις γκρίνιες και αντί για την ανάπλαση ξεκινά εργασίες για άλλο έργο, την αντικατάσταση του πυλώνα στην πλατεία Παπαχαραλάμπους. Παρεμπιπτόντως το έργο του πυλώνα σταμάτησε και εγκαταλείφθηκε επί επτά μήνες μέχρι σήμερα, ενώ ο δήμαρχος βολεύεται να ρίχνει την ευθύνη στην ΔΕΗ. (Πάντα κάποιοι άλλοι του φταίνε)

Τον Φεβρουάριο ξηλώνεται όλος τον δρόμο στο λιμάνι, χωρίς να έχουν εγκρίνει τα υλικά και για δυο μήνες, μεσούσης της καραντίνας, ο δρόμος χάσκει ανοικτός χωρίς να γίνεται καμία εργασία.

Για να δικαιολογηθούν, σε πλήρη συμμαχία με τον εργολάβο του έργου, ανακοινώνουν ότι φταίνε οι προηγούμενοι γιατί δεν είχε εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής του έργου. Ψευδώς αποκρύπτουν ότι η μελέτη του έργου είναι απολύτως ελεγμένη και πλήρης, ενώ η μελέτη εφαρμογής είναι υποχρέωση του εργολάβου, την οποία και εκπονεί με καθυστέρηση.

Αμέσως μετά κομπορρημονούν ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει επτά μήνες εργασίες στο Λιμάνι (ψευδώς, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο) αλλά αυτοί θα τις τελειώσουν νωρίτερα.

Υπό την πίεση του χρόνου αποδέχονται για στρώσιμο στο οδόστρωμα, μια πέτρα κατώτερη και φθηνότερη αυτής που προβλέπει η μελέτη του έργου, (συμμαχώντας και πάλι με τον εργολάβο του έργου).

Δίνουν απανωτά χρονοδιαγράμματα για το τέλος των εργασιών που ποτέ δεν τηρούνται.

Και όταν όλα πάνε στραβά, τα ρίχνουν στον όψιμα «κακό» εργολάβο, και ρίχνουν πάλι το φταίξιμο στους προηγούμενους, αποκρύπτοντας ότι η επιλογή του εργολάβου έγινε με απόλυτα διαφανή διαγωνιστική διαδικασία που κανείς δεν μπορεί να επηρρεάσει το αποτέλεσμα.

Αντί για όλα αυτά τι θα μπορούσε να γίνει;

Με το ξεκίνημα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής έπρεπε να γίνει η επιλογή των υλικών και να παραδώσει ο εργολάβος την μελέτη εφαρμογής όπως ήταν υποχρεωμένος. 

Να παραγγελθούν τα υλικά και αφού φθάσουν στο εργοτάξιο τότε να ξεκινήσει το έργο (σκαψίματα κλπ)

Αυτές οι εργασίες να γίνουν τμηματικά. Πρώτα από την πλαζ  μέχρι το Λιμάνι, σε δεύτερη φάση στο Δυτικό και νότιο μέρος της πλατείας του Λιμανιού και τέλος στο τελευταίο τμήμα της Μπότσαρη. Αυτό σημαίνει πως η κυκλοφοριακή αλλαγή και η ταλαιπωρία δεν θα κρατούσε πάνω από ένα μήνα.

Κι αναρωτιέμαι, τι θα γίνει στο πιο δύσκολο κομμάτι του έργου, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι την πλαζ στην οδό Τζαβέλλα. Εκεί που θα γίνει αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, θα γίνει νέο δίκτυο αποχέτευσης με διαχωρισμό των ομβρίων από τα λύματα; Δυστυχώς προβλέπω το έργο να παίρνει απανωτές παρατάσεις και να ταλαιπωρεί το κέντρο της πόλης για μεγάλο διάστημα.

Σκέφτομαι μάλιστα, ότι στην ίδια περιοχή,  από την οδό Αγελάου μέχρι και μετά το ΞΕΝΙΑ (στο ύψος του ΚΕΠ), προβλέπονται άλλα δύο πολύ χρήσιμα έργα. Οι αναπλάσεις με τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου και η δημιουργία πλατείας γύρω από την Αγία Παρασκευή. Θα μπορέσουν να τις υλοποιήσουν; Ποιόν θα βρουν να πουν ότι φταίει τότε; Μήπως ανακαλύψουν ότι για όλα φταίει το ζαβό το ριζικό μας;

Κύριε Λουκόπουλε, στην θητεία σας αρνηθήκατε τον μισθό του δημάρχο, για 5 χρόνια βάζοντας έτσι στα ταμεία του δήμου 250.000 ευρώ; Πιστεύετε ότι κάνατε το σωστό ή μετανιώσατε γι αυτή σας την επιλογή;

Ουδέν σχόλιον

Μα το δικό μας ρεπορτάζ λέει ότι ακόμη και τώρα παρέχετε δωρεάν στέγη στην «ΦΛΟΓΑ», στον σύλλογο Πολυτέκνων και εξακολουθείτε να στηρίζετε την λειτουργία κάποιων συλλόγων.

Ουδέν σχόλιον

Ποιο είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη δημοτική θητεία;

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Τα πράγματα είναι απλά. Πρέπει να υπάρχει προετοιμασία, σχέδιο και όραμα για τον τόπο από τα πριν και δουλειά, δουλειά, δουλειά με ανιδιοτέλεια. Κλίμα συνεργασίας ανάμεσα σε αιρετούς και υπαλλήλους. Γνώση των προβλημάτων του τόπου και μακροπρόθεσμη στόχευση για την λύση τους. Υπομονή για να ξεπερνιώνται τα προβλήματα που γεννιούνται κάθε μέρα. Εφευρετικότητα για να ξεπερνιέται η γραφειοκρατία. Όλα τα παραπάνω με διαφάνεια και δημοκρατία. Και το τελευταίο: Χωρίς μικροπολιτικές νοοτροπίες και προσωπικούς τακτικισμούς. Με συνεργάτες που υποτάσσουν το προσωπικό όφελος στο κοινωνικό. Δεν μπορώ να πω ότι εγώ και η ομάδα μου, πετύχαμε όλα τα παραπάνω. Όταν όμως το προσπαθούσαμε είχαμε επιτυχίες.

Τι ακούτε τώρα από τον κόσμο; Πως αξιολογεί την θητεία σας;

Η αξιολόγηση της θητείας μου είναι πρώτα απ’ όλα μια δική μου εσωτερική ανάγκη. Εγώ έπρεπε κατ’ αρχήν να απαντήσω στον εαυτό μου αν καλώς πορεύθηκα στα πέντε χρόνια της διοίκησης του δήμου. Πρέπει λοιπόν να σας πω, ότι παρέδωσα στον επόμενο θεωρώντας ότι έκανα το καθήκον μου. Όχι πως δεν βρήκα λάθη κοιτάζοντας προς τα πίσω. Αυτά αναμφισβήτητα υπήρξαν. Αλλά ήταν μια θητεία δημιουργική. Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά καταπιαστήκαμε με όλα σχεδόν, χωρίς να φοβηθούμε την τελική έκβαση. Και πράγματι στα περισσότερα βάλαμε το νερό στο αυλάκι. Προβλήματα εικοσαετίας μπήκαν σε μια σειρά. Το ΞΕΝΙΑ, το «Οικιστικό» με την αύξηση του συντελεστή δόμησης, το ξεκαθάρισμα του πολεοδομικού καθεστώτος της Παλαιοπαναγιάς, η επίλυση της ομηρίας δεκάδων ιδιοκτητών διαμερισμάτων, το ταλαίπωρο έργο της αποχέτευσης, οι πηγές της Βαρναράχης, η επανεκκίνηση του Γ.Π.Σ. (ενδεικτικά και μόνο τα αναφέρω) έφυγαν από την στασιμότητα και δρομολογήθηκαν λύσεις. Από την άλλη κάναμε βήματα σε στόχους καθοριστικούς για το μέλλον του τόπου μας εξασφαλίζοντας μελέτες και χρηματοδοτήσεις. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω την διαχείριση των απορριμμάτων, την δημιουργία ΧΥΤΥ, εργοστασίων κομποστοποίησης και διαχωρισμού των απορριμμάτων, την ολοκλήρωση της αναβάθμισης και επέκτασης του Βιολογικού  Καθαρισμού, τις δεκάδες αναπλάσεις στην Ναυπακτία, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με το αναρριχητικό κέντρο στην Βαράσοβα, την δημιουργία τεράστιου δικτύου ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών σε όλη την Ναυπακτία, την ανάδειξη της καστροπολιτείας της Ναυπάκτου με έργα 10 εκατομμυρίων (ανάπλαση κέντρου, πολιτιστικό μονοπάτι, Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, ανάπλαση Αγ. Παρασκευής κλπ), τον πολλαπλασιασμό των αθλητικών υποδομών σε όλη την Ναυπακτία κ.ά.

Δεκάδες επίσης είναι και τα μικροέργα που συνθέτουν το παζλ  των παρεμβάσεών μας,αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης μας.  Θυμάμαι μικρά έργα με ταυτότητα και στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών: ενδεικτικά αναφέρω την ασφαλτόστρωση των παζαριών, την βρύση της αγάπης, το ποταμάκι στο ΞΕΝΙΑ, την δημιουργία των δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης, την διάνοιξη του Στενού, την προστασία των γεωτρήσεων στον Εύηνο, την πλατεία του Λυγιά, το πρώτο κομμάτι των πεζοδρομίων μετά τον Σκα, τον παραλιακό δρόμο της Παλαιοπαναγιάς, την διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου βόρεια του ΕΠΑΛ κ. ά.

Γι αυτό λοιπόν και ο προσωπικός μου απολογισμός όπως και της παράταξης είναι θετικός. Και η τοπική κοινωνία νομίζω ότι κατά πλειοψηφία έτσι το βλέπει. Δεν αμφισβητεί το έργο που έγινε,το οποίο μάλιστα θα φανεί ολοκληρωμένο στα επόμενα χρόνια. Νομίζω μάλιστα ότι δυστυχώς ο σημερινός δήμαρχος δεν θα καταφέρει να τα υλοποιήσει όλα και σίγουρα με τους ρυθμούς που εργάζεται η σημερινή δημοτική αρχή δεν θα τα ολοκληρώσει.

Θα είστε ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2023;

Είμαστε στο 2020 και προτιμώ να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνω τώρα. Είμαι δημοτικός σύμβουλος, η παράταξή μου έχει έξι δημοτικούς συμβούλους και πολλά ακόμη στελέχη. Προσπαθούμε με τις προτάσεις μας να βοηθούμε την σημερινή διοίκηση και τον τόπο μας. Όταν θα έρθει η ώρα των προεκλογικών επιλογών, με τους συνεργάτες μου, με το σύνολο της παράταξης, θα αποφασίσουμε τον τρόπο που θα παρέμβουμε. Ο σημερινός στόχος είναι να δυναμώσω την παράταξη μεταγγίζοντας νέο αίμα, κυρίως με νέα παιδιά που έχουν όρεξη για δουλειά και άποψη για το προς τα πού πρέπει να πάει η Ναυπακτία. Νομίζω επίσης πως είμαστε υποχρεωμένοι να συμμαχήσουμε και με άλλες δυνάμεις ή παρατάξεις που έχουν παραπλήσιους στόχους, δημιουργώντας ουσιαστικές συγκλίσεις. Πιστεύω πως στις επόμενες εκλογές ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει και την σημερινή Ενωτική Πρωτοβουλία θα παίξει σημαντικό ρόλο στα τοπικά μας πράγματα. Αυτό το σχήμα θα επιλέξει με δημοκρατικό τρόπο και τον επικεφαλής του. Μέχρι τότε όμως δεν πρέπει να βιαζόμαστε, δεν πρέπει να βιάζομαι και εγώ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker