ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Σμήνος Ροδοπελεκάνων στα Μαλάματα Φωκίδας – Τα σπάνια πτηνά στο «ταξίδι» τους (Βίντεο)

Ένα υπέροχο θέαμα είδαν σήμερα το απόγευμα, οι κάτοικοι στο χωριό Μαλάματα Φωκίδας.

Σμήνος Ροδοπελεκάνων, έκανε την καθιερωμένη ετήσια «στάση» του στην περιοχή. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος πτηνών, που κινδύνεψε από εξαφάνιση. Χάριν στις προσπάθειες της Εταιρείας προστασίας Πρεσπών, το είδος πολλαπλασιάστηκε και σήμερα έχει ξεφύγει από την επικίνδυνη κόκκινη ζώνη.

Οι ροδοπελεκάνοι πετούν με τον χαρακτηριστικό τρόπο των πελεκάνων, δηλαδή σε ευθείες γραμμές, χωρίς συχνές αλλαγές κατεύθυνσης, με λίγα και δυνατά φτεροκοπήματα που, διακόπτονται από αερολισθήσεις (glidings). Το σώμα διατηρείται ίσιο, αλλά εύκολα διακρίνεται ο μακρύς λαιμός που παίρνει σχήμα «S», επειδή το πουλί προσπαθεί να κρατήσει το κεφάλι όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο σώμα του.

Στην Ελλάδα, μετά την ανακήρυξη της Μικρής Πρέσπας, ως Εθνικό Δρυμό, το 1974, και τη απαγόρευση του -νόμιμου- κυνηγιού τους, το 1977, οι ροδοπελεκάνοι έπαψαν να απειλούνται άμεσα. Επειδή όμως τρέφονται και σε άλλες περιοχές και, επειδή υπάρχει πάντοτε η μάστιγα της λαθροθηρίας, το είδος εξακολουθεί να παραμένει σε κίνδυνο. Επίσης, τα πουλιά είναι πολύ ευαίσθητα στην ανθρώπινη όχληση, ιδιαίτερα στις αναπαραγωγικές τους αποικίες.

Δείτε βίντεο από τα Μαλάματα:

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close