ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα δημοτική αρχή, ομάδα των 4 και αντιπολίτευση για Βλαχομάνδρα

Δύσκολο παζλ φαίνεται πως είναι η υπόθεση του έργου μετατροπής του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας σε ΧΥΤΥ, μετά την χθεσινή απόφαση της συνέλευσης του τοπικού διαμερίσματος και την άρνησή τους στο έργο.

 

 

Τι θα κάνουν τώρα οι 3 πτέρυγες του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου; Ας δούμε απέναντι σε ποια διλήμματα είναι η κάθε μία από αυτές:

Δημοτική αρχή

Το θέμα είναι καταρχήν δύσκολο για την δημοτική αρχή που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο δίλημμα. Η απόφαση για την κατασκευή του έργου έχει πλέον ληφθεί στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο χωρίς όμως την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Στο συμβούλιο οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής είχαν δηλώσει πως ενδεχομένως θα ξαναδούν το θέμα σε νέο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο εάν η απόφαση της τοπικής κοινότητας της Κυριακής είναι τόσο αρνητική για το έργο.

Τώρα πλέον, που η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο έργο είναι  έντονη (62-31) θα ξανατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα ; Ο αντιδήμαρχος κύριος Καρακώστας, δηλώνει σε όλους τους τόνους πως το έργο του ΧΥΤΥ αποτελεί σημαία για τον ίδιο από το 2005 και είναι στους στόχους της σημερινής δημοτικής αρχής. Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνει τώρα που η υπόθεση του έργου είναι ένα βήμα πριν την υλοποίησή του; Να αγνοήσει τους κατοίκους και να προχωρήσει το έργο ή να λάβει υπόψιν του την απόφαση της τοπικής κοινότητας και να ζητήσει την απόρριψή του;

Σύμφωνα βέβαια με κάποιες πληροφορίες, οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής κάνουν λόγο για ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων που δημιουργεί λανθασμένη εικόνα για το έργο.

Ομάδα των τεσσάρων

Ερωτηματικό όμως αποτελεί και το τι θα κάνει η ομάδα των 4 αντιδημάρχων που διαφοροποιήθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (Ράπτης, Κοτσανάς. Σύψας. Πολονύφης). Η ομάδα υποστήριξε με έντονο τρόπο την ανάγκη να τοποθετηθεί η τοπική κοινωνία και κατόπιν να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.

Τι θα κάνει λοιπόν τώρα; Η τοπική κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει την μη υλοποίηση του έργου και η ομάδα είναι μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Θα υποστηρίξει την απόφαση της τοπικής κοινότητας και θα ανατρέψει ένα έργο 20 εκ,το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εγκριθεί, κάνοντας έτσι την οριστική ρήξη με την δημοτική αρχή ή θα συμμορφωθεί με την εισήγηση του δημάρχου;

Στην περίπτωση ρήξης, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.

Αντιπολίτευση

Δεν είναι όμως μόνο  οι άνθρωποι της συμπολίτευσης σε μεγάλο δίλημμα, καθώς και η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει ανάλογα θέματα. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της έχει τοποθετηθεί υπέρ του να κατατεθεί η άποψη της τοπικής κοινότητας πριν την απόφαση για το έργο, χωρίς όμως να τοποθετείται εναντίον του έργου. Άλλωστε ήταν ομόφωνη η απόφαση για την κατασκευή του.

Έχει λοιπόν να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε δυναμικές αποφάσεις ζητώντας έκτακτο δημοτικό συμβούλιο (απαιτεί 9 υπογραφές) ή θα αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν “ομαλά”, πατώντας ουσιαστικά σε δύο βάρκες. Και υποστηρίζοντας δηλαδή την τοπική κοινότητα και έχοντας ψηφίσει υπέρ της κατασκευής του έργου.

Στην περίπτωση που αποφασίσει την καταψήφισή του σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, έρχεται ουσιαστικά σε αντιπαράθεση και με τον περιφερειάρχη που επιθυμεί διακαώς το έργο αλλά και με την υπόλοιπη κοινωνία της Ναυπάκτου που βλέπει την περιβαλλοντική διάσταση του έργου.

 

Τα επόμενα 24ωρα θα φανεί η διάθεση της κάθε πλευράς. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η αντιπολίτευση δεν δείχνει να βιάζεται και θα αναμένει πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής..

Δείτε ξανά το τελευταίο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την Βλαχομάνδρα

 

Related Articles

Back to top button