ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

#Saveyouhood: 50 Ναυπάκτιοι καθάρισαν σήμερα την παραλία του Γριμπόβου

Μία ωραία πρωτοβουλία, έγινε στην Ναύπακτο. 50 κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας SAVEYOURHOOD, μαζεύτηκαν σήμερα Σάββατο και καθάρισαν την παραλία του Γριμπόβου από άκρη σε άκρη.

Μια ωραία κίνηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι σαν υπεύθυνοι πολίτες αυτής της πόλης

Στην δράση αυτή, συμμετείχαν εθελοντικά πολίτες της πόλης, ενώ ωραία εντύπωση έκανε η συμμετοχή των παιδιών! Άλλωστε, τέτοιες κινήσεις, έχουν και στόχο την αλλαγή κάθε κακής νοοτροπίας που έρχεται από το παρελθόν.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι Πανελλαδική με δράσεις σε πολλές πόλεις. Εμπνευστής της πρωτοβουλίας “SAVE YOUR HOOD» είναι ο Βασίλης Σφακιανόπουλος.

Πως λειτουργεί

Υπάρχει μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία save your hood και εκεί κάθε εβδομάδα ανεβαίνει ένα πρόγραμμα δραστηριότητας με την κάθε περιοχή (έπειτα από αίτηση που πρέπει να κάνει κάποιος για την περιοχή του). Εκεί επίσης ανεβάζουν φωτογραφίες και όλα αυτά που μαζεύονται. Στην Ναύπακτο η δράση ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μια κοπέλας και αμέσως από την πρώτη φορά μαζευτήκαν αρκετά άτομα ώστε να κάνουμε κάτι πολύ απλό, να μαζέψουμε οικειοθελώς όλα τα σκουπίδια που βρίσκουμε στην πόλη. Ξεκινήσαμε από τις παραλίες και σειρά έχει κάθε άκρο της πόλης μας .

Πως γεννήθηκε η πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία SAVE YOUR HOOD, γεννήθηκε στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όταν ο εμπνευστής της έκανε μια βόλτα στα Τουρκοβούνια, το σημείο της Αθήνας που όπως λέει αγαπά περισσότερο.

Εκεί συνειδητοποίησε ότι ο όγκος των σκουπιδιών ήταν τεράστιος. Ο χώρος και κυρίως η πλαγιά έμοιαζε σα να μην είχε καθαριστεί για πολλά χρόνια, γεγονός που τον θύμωσε αλλά και τον παρακίνησε να αναλάβει δράση.

Λίγο αργότερα, όταν ωρίμασε μέσα του η ιδέα, ανέβασε ένα ποστ σε Facebook και Ιnstagram ζητώντας εθελοντές για καθαρισμό της περιοχής.

Στο πρώτο κάλεσμα, οι περισσότεροι – 6-7 άτομα- ήταν οι κολλητοί του. Μάζεψαν 3,6 τόνους σκουπίδια, κυρίως πλαστικά ποτήρια του καφέ και αλουμινένια κουτάκια.

Στο δεύτερο κάλεσμα μαζεύτηκαν 26 άτομα και τότε σχηματίστηκε η ιδέα του Save your Hood.

Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες οι εθελοντές έφτασαν σχεδόν τους 1000, πραγματοποιήθηκαν 93 δράσεις σε 44 πόλεις ενώ σε πολλές πόλεις οι δράσεις αγκαλιάστηκαν από τους Δήμους. Τηρώντας πάντα αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως λέει υπάρχουν τρία είδη πολιτών: Εκείνοι που παίρνουν μαζί τους ότι φέρνουν (καφέ, νερά κλπ), εκείνοι που πετούν τα σκουπίδια τους σε όποια κατάσταση κι αν είναι ο κάδος και τέλος εκείνοι που απορρίπτουν σκουπίδια απερίσκεπτα στο περιβάλλον.

Ωστόσο, ελπίζει να επηρεάσει θετικά – δίνοντας το καλό παράδειγμα και το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Related Articles

Back to top button