ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Προστατεύοντας την πηγή Κουρίτια στην Ορεινή Ναυπακτία- Εξαιρετική προσπάθεια του συλλόγου Μαμουλάδας

Η πηγή βρίσκεται στα 1.400 μ υψόμετρο – Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Ζωϊτάκης κινητοποιεί τους χωριανούς για μια σημαντική προσπάθεια

Το βουνό Ριγάνι είναι ένας εκτεταμένος ορεινός όγκος με πολλές διαδοχικές κορυφές με ψηλότερη αυτή του Προφήτη Ηλία (υψ. 1472). Είναι ένα βουνό με χαμηλή βλάστηση από τα 600 μέτρα και πάνω και με πολλές πηγές στις χαμηλότερες πλαγιές του που δίνουν ζωή σε αρκετούς αγροτοκτηνοτροφικούς οικισμούς. Ένα γεωλογικό μυστήριο είναι η πηγή σε υψόμετρο 1400 μ., γνωστή με το όνομα Κουρίτια και το κρύο νερό της. Η πηγή αυτή είναι ευεργετική για τους κτηνοτρόφους, για τα ζώα που ζουν στις πλαγιές του και για κάθε επισκέπτη και ορειβάτη.


Για αυτή τη βρύση ο Πολιτιστικός Σύλλογος κάνει μια προσπάθεια να την προστατεύσει και να την αξιοποιήσει με ήπιες παρεμβάσεις. Έκτισε μια όμορφη λιθόκτιστη κατασκευή με πέτρινη κούπα και παράσταση ανάγλυφης νεράιδας η οποία φροντίζει για την αστείρευτη και δροσερή ροή της. Διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο και τον περιέφραξε με σιδερένια κάγκελα.

Προγραμματίζεται η κατασκευή τοιχίων στήριξης και φύτευση δένδρων (πλατάνια και καστανιές). Φυσικά, έχει αφεθεί η ροή του νερού σε κορίτια για να πίνουν τα ζώα έξω από την περίφραξη.
Μέχρι τώρα οι εργασίες συντονίστηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου και βοήθησαν, ο δήμος Ναυπακτίας με σκαπτικά μηχανήματα, ο Σύλλογος Μαμουλάδας με αγορά υλικών και αρκετοί εθελοντές έκτισαν και κατασκεύασαν την περίφραξη.


Ελπίζουμε να αγκαλιάσουν το έργο όλοι όσοι αγαπούν τον τόπο αυτόν από τα γύρω χωριά που μοιράζονται τα αγαθά του βουνού αυτού: Μαμουλαδιώτες, Αφροξυλιώτες, Βομβοκιώτες, Πετσινιώτες, Ριγανιώτες και Φαμηλιώτες. Απευθύνουμε έκκληση σε χορηγούς για να μπορέσουμε την άνοιξη, που θα το επιτρέψει ο καιρός, να συνεχίσουμε την ολοκλήρωση του έργου.

Related Articles

Back to top button