ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Ο Τάκης Λουκόπουλος στο npress (Α μέρος)

«Φαίνεται πως στους αποχωρήσαντες δεν άρεσαν οι πολλαπλασιασμοί και έδειξαν να προτιμούν την διαίρεση»

Αποκαλυπτική συνέντευξη στο npress.gr παραχώρησε ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της Ενωτικής πρωτοβουλίας, Τάκης Λουκόπουλος.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην συντάκτρια Βασιλική Καραμπούλη, μιλάει για την θητεία του τα πέντε χρόνια στο τιμόνι του δήμου, τις εκλογές αλλά και αν θα είναι ξανά υποψήφιος το 2023.

Δείτε σήμερα το Α μέρος της συνέντευξη. Το Β μέρος θα δημοσιευτεί αύριο, στο οποίο μας μιλάει για την ανάπλαση αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Κύριε Λουκόπουλε, είστε ένα χρόνο μακριά από την ηγεσία του δήμου; Πως περνάτε αυτό το διάστημα;

Ένα χρόνο τώρα παρακολουθώ από κοντά τα του δήμου μας και προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου. Είτε προσπαθώντας να διορθώσω τα ολισθήματα της νέας δημοτικής πλειοψηφίας, προτείνοντας κάθε φορά αυτό που μου φαίνεται χρήσιμο για τον τόπο μου, είτε επικροτώντας όταν βλέπω ότι περπατάει σωστά. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τώρα έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Έτσι είμαι πιό κοντά σους δικούς μου ανθρώπους, χαίρομαι την εγγονή μου και βρίσκω περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Στην θητεία μου, ως δήμαρχος, είχα την χαρά να κάνω την γαμήλια τελετή και για τα δυο μου παιδιά. Και οι δυο, ο ένας ως μαθηματικός και ο άλλος ως γιατρός, εργάζονται στον τόπο μας και εγώ μπορώ να είμαι κοντά στις οικογένειές τους, να είμαι δημιουργικός, με διαφορετικό τρόπο ίσως απ’ ότι στο παρελθόν.

Πως ήταν τα 5 χρόνια στον δήμο; Πιο πολλές οι χαρές ή οι λύπες;

Αλλίμονο. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλλημα για μένα. Πέρασα μια δημιουργική περίοδο στην θητεία μου, έκανα ό,τι μπορούσα για να προσφέρω στον τόπο μου και το άθροισμα στο τέλος είχε πολλές χαρές.

Ποιο θεωρείτε μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας σας;

Νομίζω ότι η θητεία μου αποτυπώνεται αντικειμενικά στους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του δήμου και αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται από καμία μικροπολιτική σκοπιμότητα. Πήραμε λοιπόν τον δήμο Ναυπακτίας με έσοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά μόνο το 10% ξοδευόταν σε επενδυτικές δραστηριότητες, στην δημιουργία δηλαδή υποδομών. Παραδώσαμε τον ίδιο δήμο με έσοδα πάνω από 50 εκατομμύρια από τα οποία το 70% πάει στην δημιουργία υποδομών που έλειπαν από την περιοχή. Τα έσοδα λοιπόν πολλαπλασιάστηκαν με το 2,5, ποσοστιαία οι επενδύσεις για υποδομές πολλαπλασιάστηκαν με το 7 και σε απόλυτους αριθμούς το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, οι χρηματοδοτήσεις δηλαδή που πετύχαμε για την υλοποίηση έργων,πολλαπλασιάστηκαν με το 17! Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στο παρελθόν για την Ναυπακτία. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραγνωρίζω αυτά που προσέφεραν προηγούμενοι δήμαρχοι. Και ας με συγχωρείτε που ίσως σας κούρασα με τους αριθμούς, αλλά ως μαθηματικός έχω μάθει να εμπιστεύομαι τους αριθμούς και όχι τις λεκτικές κορώνες. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια.

Έχετε πικρία για τις αποχωρήσεις πρωτοκλασσάτων στελεχών από την παράταξή σας, λίγους μήνες πριν τις εκλογές;

Φαίνεται πως στους αποχωρήσαντες δεν άρεσαν οι πολλαπλασιασμοί που σας ανέφερα πριν λίγο και έδειξαν να προτιμούν την διαίρεση. Από την μεριά μου θεωρώ ότι τους εμπιστεύθηκα, τους έδωσα χώρο, τους ζήτησα να είναι χρήσιμοι για τον τόπο. Οι πολιτικές τους επιδιώξεις όμως τους οδήγησαν σε υπόγειες κινήσεις και εν κρυπτώ συμφωνίες που θεωρώ ότι θα τους βαραίνουν. Νομίμως έκαναν ό,τι έκαναν αλλά αναρρωτιέμαι, έτσι πρέπει να είναι η πολιτική και οι πολιτικοί; Εγώ πάντως δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση τους, να έχω τέτοια πορεία. Για μένα κίνητρο είναι η προσφορά στον τόπο μου και σε καμία περίπτωση η προσωπική μου πολιτική επιβίωση. 

Υπάρχει τέλος πάντων κάποιο άσχημο συναίσθημα, που σας γεννήθηκε στην διάρκεια της θητείας σας;

Να σας πω. Κάποτε ρωτήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον γαμπρό του και συνεργάτη του κ. Κατσανέβα. Η απάντησή του ήταν λιτή. «Μερικούς ανθρώπους, ζημιώνεσαι και μόνο να τους βλέπεις».

Δυστυχώς στην διάρκεια της θητείας μου κατάλαβα σε κάποιες στιγμές τι εννοούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πως κατορθώσατε να ενώσετε ετερόκλητες δυνάμεις στην παράταξή σας και να αποδώσετε όλο αυτό το έργο;

Ξεκινώντας την δημιουργία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, πέρα από την στελέχωσή της με ανθρώπους, καταλήξαμε και σε μιά ξεκάθαρη προγραμματική συμφωνία. Αυτή αποτυπώθηκε με λεπτομέρειες στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, το 2014. Επομένως όταν αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου, είχαμε συγκεκριμένους στόχους για την Ναυπακτία. Ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα και πριν λίγο, εμπιστεύθηκα όλους τους συνεργάτες μου. Τους έδωσα χώρο για να δουλέψουν ώστε να είναι χρήσιμοι. Παρακολουθούσα από πολύ κοντά και συντόνιζα την δουλειά του δήμου, αλλά επενέβαινα μόνο αν ήταν απαραίτητο και με σεβασμό στην δουλειά των συνεργατών μου. Τον ίδιο σεβασμό δείξαμε και στην δουλειά των υπαλλήλων του δήμου. Νομίζω ότι έτσι καταφέραμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πως κρίνετε τον διάδοχό σας ως τώρα; 

Με οριστικό τρόπο θα κριθεί πηγαίνοντας προς το τέλος της θητείας του. Όμως για έναν χρόνο στην διοίκηση και με έναν δήμο που μπορεί άμεσα να παράξει έργο, με συσσωρευμένες χρηματοδοτήσεις, έχω την εντύπωση ότι έχει κάνει αρκετά φάουλ. Η κατάργηση του έργου των πεζοδρομίων μετά τον Σκα και του τουριστικού καταφυγίου στο Γρίμποβο, το μπλέξιμο που δημιούργησε στο νέο κτίριο του 3ου Δημοτικού, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, το ότι δεν προχωράει η υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, η αναποτελεσματικότητα στην διαχείριση της καθημερινότητας, η μη προετοιμασία για την ένταξη νέων έργων σε προγράμματα (όπως στο πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου») δεν είναι καθόλου καλά σημάδια. Ένα χρόνο τώρα ψελλίζει δικαιολογίες ότι δεν τα βρήκε όλα έτοιμα και δεν βλέπω να προετοιμάζεται για την δική του συνεισφορά στον τόπο. Δίνει την εικόνα ότι διοικεί μια ομάδα που δεν είχε σχέδιο πριν αναλάβει τον δήμο. Και δυσκολεύεται ακόμη και τώρα να κινηθεί οργανωμένα και δημιουργικά. Μένει στο «βλέποντας και κάνοντας». Όπου συναντά δυσκολίες και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να λύσει ζητήματα ανακαλύπτει πως φταίνε κάποιοι άλλοι και περιορίζεται στον ρόλο του θεατή. Δεν αμφισβητώ την καλή του πρόθεση αλλά δυστυχώς είναι δέσμιος των προεκλογικών του επιλογών. Νομίζω ότι οι συνεργάτες, ο τρόπος και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί κάποιος για να εκλεγεί στην διοίκηση καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα διοικήσει. Αυτό είναι και το βασικό του μειονέκτημα και του εύχομαι να το ξεπεράσει, όσο αυτό είναι δυνατόν. Εμείς ως παράταξη τείνουμε χέρι βοηθείας, ψηφίζοντας θετικά στις περισσότερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αυτή την στιγμή θυμάμαι μόνο ότι αντιταχθήκαμε σθεναρά σε κάποιες καταργήσεις δρομολογημένων έργων, όπως στα πεζοδρόμια μετά τον Σκα και στην Θέρμου καθώς και στο τουριστικό καταφύγιο στο Γρίμποβο.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close