ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Ο Σπανός εδωσε τα χρήματα για την Γέφυρα του Μόρνου

Ευχάριστα νέα για τη γέφυρα του Μόρνου!!!


Σύμφωνα με ανάρτηση του Ανδρέα Κοτσανά, βρέθηκαν τα χρήματα και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος για τη δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας του Μόρνου!!!

Υπενθυμίζουμε πως η επισκευή της Γέφυρας έχει κοστολογηθεί στα 2,3 εκ. Ευρώ, ποσό που θα πληρώσουν από κοινού η Περιφέρεια Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.

Η ιστορία της Γέφυρας του Μόρνου

Η ιστορία της γέφυρας του Μόρνου ξεκινά το καλοκαίρι του μακρινού 1938, όπως μας ενημερώσει το potidaneia.gr. Μέχρι τότε η διάβαση του ποταμού ήταν δύσκολη, καθώς οι τεράστιες ποσότητες νερού που κατέβαιναν από τους ορεινούς όγκους των Βαδρουσίων, της Γκιώνας και του Τρικόρφου, τον καθιστούσαν αδιαπέραστο για μεγάλα διαστήματα του χρόνου. Οι επιπτώσεις της κατασκευής της γέφυρας, στην οικονομική ζωή των πεδινών χωριών της Δωρίδας, ήταν καταλυτικές.

Για την εποχή της μάλιστα, θεωρείτο πρωτοποριακή και καύχημα της ελληνικής μηχανικής επιστήμης. Διαθέτει πέντε τόξα, καθένα από τα οποία έχει άνοιγμα 45 μέτρων. Το ολικό μήκος της γέφυρας είναι 225 μέτρα και το πλάτος του καταστρώματός της είναι 6 μέτρα. Είναι κατασκευασμένη με σιδηρο­παγές μπετόν-αρμέ. Στοίχισε 10 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία καταβλήθηκαν από το κράτος ως μέρος της δαπάνης για την κατα­σκευή της εθνικής οδού Πειραιώς – Μεσολογγίου.

Από τότε μέχρι σήμερα, η γέφυρα του Μόρνου συνεχίζει να εξυπηρετεί εκατοντάδες κατοίκους των Δήμων Ναυπακτίας και Δωρίδος που τη χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, αλλά και δεκάδες επισκέπτες των ορεινών περιοχών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button