ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για τα τροχαία ατυχήματα

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ως Γραμματέας της Επιτροπής έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων είχαμε: 130.000 νεκρούς, 350.000 αναπήρους και 2.000.000 τραυματίες !
Το 85% των θυμάτων, των εγκληματικών τροχαίων, είναι σε ηλικίες μικρότερες από 35 ετών!
Σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου ‘Eυαγγελισμός’, έξι στους δέκα βαριά τραυματίες με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις πεθαίνουν έξι μήνες μετά το τροχαίο. Τρεις μένουν μόνιμα ανάπηροι, ενώ μόνο ένας καταφέρνει να επανέλθει…
Tα τροχαία δυστυχήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 5-14 ετών και τη δεύτερη για παιδιά κάτω των 5 ετών.
Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία για τα ατυχήματα στους δρόμους κρύβεται μια τραγωδία, γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικό από τον αιφνίδιο θάνατο στον δρόμο.
Η ενεργοποίηση της πολιτείας αλλά και όλων των ιδιωτικών δυνάμεων για τη βελτίωση των συνθηκών στο εθνικό σύστημα υποδομών και μεταφορών είναι επιβεβλημένη. Χρειάζεται να αναληφθούν δράσεις από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής συμπεριφοράς, οδικής ασφάλειας και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων.
Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την κυκλοφοριακή και οδική συνείδηση και παιδεία μέσα στην οικογένεια και μέσα στα σχολεία μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε υπεύθυνους οδηγούς.”


Related Articles

Back to top button