ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Ο Χρήστος Μυλωνάς στο npress: Διαρκής ο αγώνας μας για την διατήρηση και την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Την ερχόμενη Κυριακή παρουσιάζει το αφιέρωμα στον Πλάτανο Ναυπακτίας

«Ο ‘δικός μας’ Χρήστος,  που σε πείσμα των καιρών, κρατά τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας μας ζωντανά, ενώνοντας όλους τους Έλληνες….»

Ο Χρήστος  Μυλωνάς, είναι δημοσιογράφος, μουσικολόγος- λαογράφος και παρουσιαστής της πολύ επιτυχημένης εκπομπής, «Από Τόπο σε Τόπο» που μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής.

Σε μια εποχή σαν την σημερινή, που ο συρμός της αφανίζει κι’ εξαφανίζει, πολλά στοιχεία απ’ την πλούσια κληρονομιά μας, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα άνθρωποι, που παράγουν Πολιτισμό και υπηρετούν με αγάπη, γνώση  κι’ ανιδιοτέλεια  την Πατρίδα, με γνώμονα πάντοτε το κοινό συμφέρον.  Ένας απ’ αυτούς, είναι κατά κοινή ομολογία, ο συντοπίτης μας Χρήστος Μυλωνάς, ο  ερευνητής της λαϊκής μας  παράδοσης, που κάθε Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, μετά την Θεία Λειτουργία, μας κρατά συντροφιά  στο Κυριακάτικο τραπέζι,  με την εκπομπή του ‘Από τόπο..σε τόπο’ από το κανάλι της Βουλής. Η εκπομπή κάνει ρεκόρ τηλεθέασης και μας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του τόπου μας, θυμίζοντάς  τις ρίζες μας, κι’ αναδεικνύοντας παράλληλα, αυτήν την ωραία Ελλάδα, που όλοι θέλουμε κι’ ονειρευόμαστε….

Το npress,  επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χρήστο Μυλωνά, που με την αγάπη και το πάθος του γι’ αυτό που υπηρετεί και κυρίως με το χαμόγελο και το λαϊκό προφίλ του, έχει κερδίσει τις καρδιές όλων μας! Μάλιστα απ’ την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, βγήκαν και κάποιες σημαντικές ειδήσεις, όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια….

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Χρήστος σπούδασε  Θεολογία  στην Αθήνα , Νομική στην Κομοτηνή  και Δημοσιογραφία στο εργαστήρι  επαγγελματικής δημοσιογραφίας  Αθηνών, ενώ είναι και τακτικό μέλος της Ένωσης συντακτών ΕΣΠΗΤ. 

Επίσης έχει πτυχίο και δίπλωμα Καθηγητού  παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, μ’ εξειδίκευση στην μουσικολαογραφική έρευνα, γύρω απ’ το  δημοτικό μας τραγούδι.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος: ‘Παιδεία είναι τα πνευματικά εφόδια,  που κουβαλάμε απ’ το σπίτι μας’, όπως κι’ αντίστοιχα, ‘τέχνη που δεν συνδυάζεται από ήθος, δεν είναι τέχνη’.  Και συνεχίζει….   «Μέσα σ’ αυτήν την ‘παγκοσμιοποιημένη’ πραγματικότητα που ζούμε, οφείλουμε να παλέψουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις, για να  μην αλλοτριωθεί η ταυτότητά μας και χαθούν οι ρίζες μας. Τ’ οφείλουμε στους προγόνους μας. Γιατί τελικά, είναι άλλο πράγμα ν’ ‘αφομοιώνεις’ κι’ άλλο ν’ ‘αφομοιώνεσαι’….. Και ναί,  στις μέρες μας, υπάρχει ο κίνδυνος, ν’ αφομοιωθούμε και να μεταλλαχτούμε κι’  αυτό θα’ ταν καταστροφικό  για την Πατρίδα μας.

Το ‘Από τόπο…σε τόπο’, είναι λοιπόν ένας διαρκής αγώνας για την διατήρηση, την διάδοση και την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην αυθεντική μορφή της. Στόχος μας είναι,  ν’  αναγάγουμε  σε πρωταγωνιστές απλούς καθημερινούς ανθρώπους, μέσα απ’  τις συνήθειες, τα ήθη κι’  έθιμα και τις μουσικές τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, κάθε τι το Ελληνικό, που στις μέρες μας φαντάζει δυστυχώς, ως εξωπραγματικό. Παράλληλα η εκπομπή μας  είναι το ‘μέσον’, για να  θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ενώ αποτελεί βήμα,  για όλους τους τοπικούς- χορευτικούς συλλόγους, απαραίτητα  με τις φορεσιές τους, ως βασικό συστατικό στοιχείο και συνέχεια  της μουσικής μας ιδιομορφίας, που βαθαίνει μέσα στον χρόνο, αλλά και για  όλους τους παλιούς και νέους  ταλαντούχους μουσικούς κι’   ερμηνευτές. Κυρίως όμως, είναι το βήμα, για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες  σε Ελλάδα και σε εξωτερικό, που αγκάλιασαν απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή την εκπομπή μας και την έκαναν  κτήμα τους». 

Εδώ να τονίσουμε, πώς η αγάπη του Χρήστου Μυλωνά, για την Ναύπακτο, είναι  γνωστή στο Πανελλήνιο και την αποδεικνύει μάλιστα εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία. Να θυμίσουμε ότι, το 2005 παρουσίασε πρώτος (σε επίπεδο εκπομπής)  την Ναύπακτο στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στην ΕΡΤ1 , ενώ απ’ την Ναυπακτία ξεκινάει και πάλι την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021, τον νέο κύκλο εκπομπών του  ‘Από τόπο.. σε τόπο’ και συγκεκριμένα απ’ τον πανέμορφο Πλάτανο! (Αναλυτικό Ρεπορτάζ  θα διαβάσετε μέσα στην εβδομάδα).

Ο Χρήστος Μυλωνάς, δεσμεύτηκε τέλος, ότι λίαν συντόμως Θεού θέλοντος και “κορωνοιού” επιτρέποντος, θα έρθει και πάλι στην Ιστορική Ναύπακτο, για το μεγάλο αφιέρωμα στον Δήμο μας, αποδεχόμενος με μεγάλη χαρά την ευγενική πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης Βασίλη Γκίζα, με στόχο την ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Related Articles

Back to top button