ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Κίνδυνος για τα πλατάνια στην Ψανή: Τα αποτελέσματα έδειξαν μονοχρωματικός έλκος

Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο πρωπην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος, είχε ρωτήσει για πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με το πλατάνι μπροστά στον Φλοίσβο.

Το πλατάνι εξετάστηκε από ανθρώπους του δασαρχείου οι οποίοι έστειλαν δείγματα για εξέταση.

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες του npress τα αποτελέσματα βγήκαν και επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο. Μονοχρωματικό έλκος! Ή αλλιώς, ο καρκίνος των πλατανιών!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τη στιγμή που ένα πλατάνι προσβληθεί, δεν υπάρχει καμία γνωστή μέθοδος ή κάποιο φυτοφάρμακο που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν την ασθένεια. Ωστόσο είναι δυνατή η λήψη προληπτικών φυτοπροστευτικών μέτρων για τον περιορισμό διασποράς της ασθένειας. Οι βασικοί στόχοι των μέτρων αντιμετώπισης είναι η αποφυγή της διάδοσης του μύκητα σε άλλες περιοχές και η εξαφάνιση της ασθένειας σε κάθε περιοχή που παρουσιάζεται. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η  έγκαιρη διάγνωση σε νέες εστίες προσβολής. Όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια και ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι περιορισμένος, τα μέτρα αντιμετώπισης είναι αρκετά αποτελεσματικά και το κόστος περιορισμένο.

Αυτό σημαίνει πως το πλατάνι δύσκολα θα γλιτώσει την κοπή, όπως και τα γειτονικά του. Ο μεγάλος φόβος βέβαια είναι να μην έχει εξαπλωθεί και σε άλλα δένδρα στην Ψανή γιατί τότε θα μιλάμε για καταστροφή!
Άλλωστε οι δύο παραλίες, Ψανή και Γρίμποβο, είναι γνωστές για τον υπέροχο ίσκιο από τα ψηλά πλατάνια τους!

Τι είναι η ασθένεια του μονοχρωματικού έλκους των πλατανιών;

Την ασθένεια του μονοχρωματικού έλκους των πλατάνων, προκαλεί ο μύκητας Ceratocystis platani, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2003 στην περιοχή της Μεσσηνίας και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπου νέκρωσε χιλιάδες δένδρα.

Το 2010 η ασθένεια διαπιστώθηκε στην Ήπειρο στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, το 2011 στην περιοχή της Καρδίτσας και το 2012 στο Νομό Τρικάλων. Η ασθένεια εκδηλώνεται στην αρχή με εμφάνιση αραιού, χλωρωτικού φυλλώματος σε έναν ή περισσότερους κλάδους του δένδρου. Παρατηρείται μαρασμός των φύλλων και νέκρωση ορισμένων κλάδων. Τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τόνισε ότι ο κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στην διάδοση του μύκητα είναι ο άνθρωπος. Ο συχνότερος τρόπος διασποράς σε κοντινές και μακρινές περιοχές είναι τα μολυσμένα εργαλεία (αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κλπ.) τα οποία μπορούν εύκολα να μεταφέρουν το μύκητα με τη μορφή μολυσμένου πριονιδίου ή σπορίων όταν κόβονται μολυσμένα δένδρα.

Επίσης, η μετάδοση μπορεί να οφείλεται και σε μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δένδρα, μεταφέροντας μολυσμένο χώρα ή κομμάτια ξύλου που δημιουργούν νέες εστίες. Όταν η ασθένεια προσβάλλει κάποιο πλατάνι σε ένα ποτάμι, στη συνέχεια διαδίδεται στα γειτονικά πλατάνια με επαφές των ριζών τους. Σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και της Ηπείρου οι νεκρώσεις δένδρων μέσα σε ποτάμια επεκτείνονται για αρκετά χιλιόμετρα και τα νεκρά δένδρα είναι χιλιάδες.

Related Articles

Back to top button