ΑΠΟΨΕΙΣΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Καραλής σε Γκίζα για Μακρυνόρος: «Ντρέπομαι για την απαξίωση αρχών και αξιών»

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΛΗ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Καταρχήν να ευχαριστήσω το npress.grγια την φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνει να αναδείξω θέματα που αφορούν την κοινωνία και ιδιαίτερα τα προβλήματα των ορεινών χωριών.

Και έρχομαι στο θέμα:

Στις 6-9-2023 παρακολούθησα διαδικτυακά το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας.  Πραγματικά ντράπηκα για πρώτη φορά για την εικόνα που παρουσίασαν οι δύο κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου μας. Ο Δήμαρχος κ. Γκίζας Βασίλης και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Κοτρωνιάς Θωμάς. Και εξηγούμαι:

Ένας Πρόεδρος Τ.Κ. και συγκεκριμένα της Τ.Κ. Γαύρου, Λουκοδήμος Δημήτρης είχε το σθένος και την παρρησία, με συγκλονιστικέςπεριγραφές, να ξεσκεπάσει  ένα απειροελάχιστοκομμάτι για το πως λειτουργεί το σύστημα Γκίζα –Κοτρωνιά στο δήμο μας, επί τέσσερα χρόνια.

Αντί λοιπόν να αντικρούσουν τις καταγγελίες του Προέδρου, που ήταν συγκλονιστικές, όσο ήταν ο ίδιος παρόν, βρήκαν κι οι δύο τη φωνή τους μόλις αποχώρησε ο Πρόεδρος. Αυτό το αφήνω στην κρίση των πολιτών.

Ερωτώ, λοιπόν, κύριε Κοτρωνιά.

Είπατε στο δημοτικό συμβούλιο, απουσία του προέδρου, ότι στο Γαύρο για καθαρισμούς εργάσθηκε με δύο μηχανήματα ο Μπανιάς επί πέντε μέρες και επικουρικά επί τρεις μέρες οΚατραούρας με τέσσερα μηχανήματα, ήτοι περίπου είκοσι μεροκάματα όπως είπατε, με κόστος 8500€. Και αυτά για το 2022 μόνον…

Αν γινόταν αυτό που επισήμως δηλώσατε, η Τ.Κ. Γαύρου από επικλινές έδαφος που  έχει, με κλίση 70%, με τόσο συνωστισμό μηχανημάτων σήμερα θα ήταν κάμπος. Τα πραγματικά γεγονότα όμως σας διαψεύδουν. Πρόεδρος, αλλά και κάτοικοι του Γαύρου, καθώς και ο ίδιος που συνέπεσε να βρίσκομαι στο χωριό μου, καταγράψαμε τα εντελώς αντίθετα. Πράγματι ο Μπανιάς εργάστηκε επί 4 ½ με πέντε ημέρες, δεν έχει σημασία αυτό, αλλά με ένα μηχάνημα, το οποίο και φωτογραφίσαμε λόγω του μεγέθους που μας εντυπωσίασε.

Συνοδευτικά, είχε το προσωπικό του αυτοκίνητο για να ανεβοκατεβαίνει Ναύπακτο. Το αποζημιώσατε κι αυτό;

Όσο δε για τον ισχυρισμό σας ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του 2022, συμμετείχε στον καθαρισμό στο Γαύρο επικουρικά και ο Κατραούρας με τέσσερα μηχανήματα, το διαψεύδουμε άπαντες και είμαστε έτοιμοι αυτά να τα καταθέσουμε οπουδήποτε χρειαστεί.

Αλήθεια κύριε Αντιδήμαρχε. Τόσο εύκολοι καθαρισμοί σαν και αυτούς στο Γαύρο, τους περπάτησα όλους τότε, γιατί δεν τους κάνατε με τα μηχανήματα του Δήμου; Σαν μέτρο σύγκρισης σας αναφέρω, ότι στην Αποδοτία με 20 χωριά και σε ετήσια βάση, ουδέποτε ξεπερνάγαμε σε μισθώσεις μηχανημάτων για καθαρισμούς δρόμων τις 12.000€ με 17.000€ συνολικά για όλα τα χωριά.  Αξιοποιούσα στο έπακρο τα μηχανήματα του Δήμου και τα αποτελέσματα έχουν ακόμα και σήμερα οι δημότες να τα λένε. Οι 8.500€ για ένα χωριό μόνο και για πέντε μέρες μόνο, δικαιολογούνται;

Σας καλώ λοιπόν δημόσια και χωρίς υπεκφυγές να δώσετε στη δημοσιότητα όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα λεγόμενά σας:

1. Τις εντολές ανάθεσης, απ’ ευθείας ή μη, στους συγκεκριμένους εργολάβους.

2. Το μέγεθος του έργου που τους αναθέσατε και αν είχε επιμετρηθεί από υπηρεσίες του Δήμου.

3. Ημερομηνίες και ώρες εργασίας, ανά ημέρα και ανά μηχάνημα, με τον αριθμό πινακίδας του.

4. Την πληρωμή κάθε μηχανήματος ανά ώρα η ημέρα, αναλόγως της συμφωνίας που είχατε κάνει με τους εργολάβους.

5. Να δώσετε στη δημοσιότητα τα τιμολόγια πληρωμής.

6. Να δώσετε στη δημοσιότητα τα παραστατικά εκείνα που αποδεικνύουν από ποια  πηγή  χρηματοδοτήθηκε το έργο αυτό.

Χωρίς να έχει όλα τα παραπάνω στα χέρια του ο Πρόεδρος, τον κατηγορήσατε στο Δ.Σ. ότι δεν υπέγραψε για να πληρωθούν οι εργολάβοι.

Αλήθεια, αφού δεν υπόγραψε και δεν παρέλαβε το έργο ο Πρόεδρος, με ποιο τρόπο πληρώθηκαν οι εργολάβοι;

Άρα ο Πρόεδρος σωστά δεν υπέγραψε, γιατί του ζητούσατε να υπογράψει, χωρίς να έχει τα χέρια του τίποτα, εν λευκώ δηλαδή.

Τώρα για τον κ. Γκίζα. 

Κύριε Δήμαρχε, κουνούσατε το δάχτυλο κι εσείς, εν απουσία του κ. Λουκοδήμου, ότι πληρώσετε εξ’ αιτίας του για αυθαιρεσίες στο χωράφι του κ. Παπαβλαχόπουλου.

Στείλατε μηχανικό του Δήμου να εκτιμήσει το μέγεθος και το κόστος αποκατάστασης της αυθαιρεσίας; Θα ήθελα να δημοσιεύσετε την έκθεση αυτοψίας που έκανε , εάν πήγε και εάν σύνταξε έκθεση, ή αρκεστήκατε στην περιγραφή του ιδιοκτήτη;

Τελικά  η αποκατάσταση πόσο κόστισε; Να δοθούν τα παραστατικά στη δημοσιότητα.

Ελέγξατε εάν η αυθαιρεσία αυτή μπορούσε να αποκατασταθεί με μηχανήματα του δήμου;

Σας προκαλώ λοιπόν, με κάμερα παρουσία όποιου ΜΜΕ θέλετε εσείς και με μηχανικό του δήμου, να πάμε επί τόπου να εκτιμήσετε το μέγεθος του έργου αποκατάστασης, της πραγματικής εννοείται και όχι το χωράφι ολόκληρο. Εκεί θα διαπιστώσετε το μέγεθος της δικής σας αυθαιρεσίας και του κ. Κοτρωνιά, που με ένα Τζισιμπί και ένα φορτηγό του δήμου, θα ολοκληρώνατε την αποκατάσταση σε μία ημέρα το πολύ. Ασφαλώς δεν θα μπορούσατε να ολοκληρώσετε τους λάκκους για τις ελιές, που φύτεψε ο ιδιοκτήτης σε ολόκληρο το χωράφι, με χρήματα του δήμου, πληρώνοντας τον εργολάβοκαι γι αυτό.

Κύριε Δήμαρχε, λυπάμαι και ντρέπομαι για αυτή την κατρακύλα, τη σήψη, τον ευτελισμό, την απαξίωση αρχών και αξιών, όπως από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαύρου.

Έρχομαι τώρα στα ανταποδοτικά της «ΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ ΑΕ»

Κύριε Δήμαρχε επιβεβαιώσατε πλήρως όσα σας καταλόγισα γραπτώς από το 2021 έως και τον Ιούνιο του 2023 και δυστυχώς ούτε στο συμβούλιο απαντήσατε στα καυτά ερωτήματα.

Απαντήστε λοιπόν, έστω τώρα, δημόσια. Είχατε γραπτές ή προφορικές δεσμεύσεις των τριών προέδρων που αποδέχονταν το ευτελές ποσό των 156.000€  συνολικά και για τις τρεις κοινότητες, από τα ανταποδοτικά των 860.000€; 

Όπως είπατε ο ένας από τους τρεις παρευρέθη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πράγματι έχετε δίκιο. Ήταν ΜΟΝΟΝ ο κ. Λουκοδήμος. Οι κύριοι ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Γ. και ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞ. «κρύφτηκαν». Ο κ. Λουκοδήμος ξεκαθάρισε τη θέση του, ότι ούτε καν ρωτήθηκε για τη διαχείριση των ανταποδοτικών και σας κάλεσε επίσημα από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου να καταθέσετε ότι αποδεικτικά έχετε με την υπογραφή του. Οι άλλοι δύο πρόεδροι, δυστυχώς γι αυτούς, με τη στάση τους μέχρι σήμερα, σας δικαιώνουν, όταν δεν προβαίνουν εγγράφως και δημόσια, σε διάψευση των ισχυρισμών σας.

Στις 21-10-2021 μου απαντήσατε σε σχετική επιστολή μου, με τον Αρ. Πρωτ. 16.479 , έγγραφό σας ότι από τα ανταποδοτικά των 860.000€ , το ποσό των 400.000€ το δεσμεύσατε για το οδικό έργο Αγ. Κυριακή – Κεντρική. Τότε σας έγραφα ότι ψεύδεστε, γιατί το έργο αυτό ήταν να γίνει με την συνεργασία Δασαρχείου – ΕταιρείαςΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ Α.Ε.. Αυτό που σας έλεγα τότε,έρχεστε σήμερα και το επιβεβαιώνετε.

Είχατε «παρκάρει» λοιπόν, εκεί 400.000€ για τις προεκλογικές σας ανάγκες… Συμφωνούμεκύριε Δήμαρχε; 

Προνοητικά λειτουργήσατε άλλωστε… Έτσι θα έκανε κάθε καλός νοικοκύρης… Σε ένα από τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια όμως, έλα που προέκυψαν έκτακτες ανάγκες και αναγκαστήκατε να τα «ξεπαρκάρετε», γιατί ο χρόνος των εκλογών πλησίαζε και ο αγώνας επανεκλογής, χωρίς τις μπετονιέρες, θα ήταν πολύ δύσκολος και το μέλλον αβέβαιο…

Related Articles

Back to top button