Η Ploumis wine επεκτείνεται στην Πάτρα με μια πρωτοποριακή επιχείρηση

Ο Κώστας Πλούμης, είναι ένας επιχειρηματίας της Ναυπάκτου στον τομέα του κρασιού, για πάνω από 20 χρόνια. Σήμερα, ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του και πέρα από την Ναύπακτο, δημιουργώντας μια νέα επιχείρηση στην Πάτρα.
Ο ίδιος μίλησε στο npress για το νέο επιχειρηματικό του άλμα.
ΠOΣA XPONIA ΛEITOYPΓEI H EΠIXEIPHΣH ” ploumis wine & beer”; ΠΩΣ AΠOΦAΣIΣATE NA AΣXOΛHΘEITE ME AYTON TON TOMEA;
Η Ploumis Wines ιδρύθηκε το 1996 όταν επέστρεψα στην Ναύπακτο μετά τις σπουδές μου στο τμήμα Γεωπονίας-Οινολογίας στην Αθήνα και ένα διάστημα που εργάστηκα σε οινοποιεία της Αττικής.
Η δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου στην Ναύπακτο ήταν πάντα στις σκέψεις μου και γενικότερα το ενδιαφέρον και η αγάπη μου επικεντρώνεται σ ότι έχει σχέση με τα τρόφιμα και τα ποτά και για αυτό το 2019 ίδρυσα την Ploumis beer το πρώτο μικροζυθοποιείο της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας
Πλέον η Ploumis Wines and beer παράγει πολλές ποικιλίες κρασιού όπως Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Chardonnay, Sauvignon blanc, Αγιωργίτικο, Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah, Ημίγλυκα και τρεις ετικέτες μπύρας. Blonde, Amber, Wheat όλες φρέσκιες απαστερείωτες , αφιλτράριστες με σκοπό να προστίθενται συνεχώς νέες ετικέτες.

ΠOΣO EYKOΛH EINAI H EΠIXEIPHMATIKOTHTA ΣTHN NAYΠAKTO; ΠOIA TA ΠPOBΛHMATA;
Η Ναύπακτος είναι μια περιοχή χωρίς πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων και υποδομές για λειτουργία τους.
Ιστορικά σαν περιοχή δεν ανήκει σε κάποια κατηγορία με προϊόντα ονομασία προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις που ασχολούμαστε με την μεταποίηση τροφίμων να υπολειπόμαστε αρκετά από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Δυστυχώς οι μεμονωμένες προσπάθειες που γίνονται από τους επιχειρηματίες δεν είναι αρκετές στο ανταγωνισμό που επικρατεί.
Οι άλλες περιοχές έχουν δώσει μεγάλη βάση και στηρίζουν την δημιουργία, την προβολή και την προώθηση τοπικών προϊόντων γιατί γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητα για την δημιουργία ενός “brand name ” στο τουρισμό.
Ο δήμος μας όμως δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνεται ότι για να γίνει η Ναύπακτος ” τουριστικός προορισμός” είναι απαραίτητο εκτός όλων των άλλων να υπάρχουν και τα τοπικά προϊόντα της και η τοπική κουζίνα της.
Αλλά όλα αυτά είναι μια άλλη πιο μεγάλη συζήτηση.
ΠΩΣ AΠOΦAΣIΣATE NA KANETE EΠIXEIPHΣH ΣTHN ΠATPA;
Στα νέα σχέδια μου είναι ήδη η λειτουργία ενός νέου καταστήματος στην Πάτρα ( αναμένεται η λειτουργία του τέλη Φεβρουαρίου) μια μεγάλη πόλη που μπορεί να το στηρίξει.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του εγχειρήματος είναι η λειτουργία ενός εξειδικευμένου χώρου που θα περιλαμβάνει κρασί, μπύρα και ποτά όχι μόνο δικά μου αλλά από όλη την Ελλάδα και αποκλειστικά μόνο ελληνικής παραγωγής.
Υπολογίζεται ότι θα φιλοξενούνται πάνω από 1500 ετικέτες Ελλήνων παραγωγών.
Θα γίνεται προβολή και προώθηση των προϊόντων, θεματικές βραδιές αλλά καθημερινά θα έχει την δυνατότητα o καταναλωτής να μάθει λεπτομέρειες για όλα τα ελληνικά ποτά,να τα δοκιμάσει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο συνοδευόμενα με ελληνικά τυριά, αλλαντικά καθώς και να τα προμηθευτεί για το σπίτι.
ΘA ΔOYME KAI AΛΛEΣ TETOIEΣ ANAΛOΓEΣ KINHΣEIΣ ΣE AΛΛEΣ ΠOΛEIΣ; EXETE KAΠOIO TETOIO ΠΛANO;
Η καινούργια προσπάθεια προέκυψε καθώς διαπίστωσα μετά από σχεδόν 30 χρόνια στο χώρο των τροφίμων και των ποτών ότι η Ελλάδα παράγει εξαιρετικά προϊόντα αλλά δυστυχώς αυτά δεν φτάνουν στον καταναλωτή.
Τα “απρόσωπα δίκτυα διανομής και λιανικής πώλησης” λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με κριτήριο το κέρδος οπότε ο μικρός παραγωγός υψηλής ποιότητας είναι αποκλεισμένος .
Συγκεντρώνοντας λοιπόν όλα
” Τα διαμάντια της Ελλάδας” σε ένα χώρο με εξειδικευμένο προσωπικό με δυνατότητα ,να μάθεις την ιστορία τους ,τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ,να τα γευτείς και να τα αγοράσεις έχει ως αποτέλεσμα να φέρει πολύ κοντά όλη την Ελλάδα στον καταναλωτή.
Στα σχέδια είναι δημιουργία και άλλων τέτοιων χώρων.
Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον και για άλλες μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στο εξωτερικό καθώς είναι αυξημένη η ζήτηση των ελληνικών προϊόντων με ταυτότητα.
Αλλά αυτό είναι για αργότερα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ήρθε η στιγμή όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και να συνεχίσουμε να παράγουμε τα ιδιαίτερα προιόντα υψηλής ποιότητας παρά τις όποιες δυσκολίες ώστε να αναδειχθεί όλος ο ελληνικός πλούτος και να έρθει η εξωστρέφεια.