ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στις 14 σημαντικότερες της ιστορίας!

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου βρίσκεται στον κατάλογο με τις 14 σημαντικότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου!

 

 

Αμέτρητες σελίδες έχουν γραφτεί για τις σημαντικότερες μάχες της ιστορίας- τις στρατιωτικές αναμετρήσεις που καθόρισαν την πορεία του κόσμου. Εάν κάποιος προσπαθήσει να ξεχωρίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό από αυτές ως τις «μεγαλύτερες», ή ως αυτές που είχαν τις σημαντικότερες επιπτώσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευόταν να επιλέξει, καθώς, ως γνωστόν, η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη πολεμικές συγκρούσεις, και ως εκ τούτου είναι πολλές οι μάχες ο αντίκτυπος των οποίων άσκησε δραματική επίδραση στην εξέλιξή της. Παρόλα αυτά, σίγουρα υπάρχουν κάποιες συγκρούσεις το αποτέλεσμα των οποίων αντικειμενικά άλλαξε τον ρου της ιστορίας- και, περνώντας ειδικότερα στη θάλασσα, μπορεί κάποιος να διακρίνει κάποιες ναυμαχίες πραγματικά έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου.

Με κλασική οθωμανική αλαζονεία, η τουρκική ηγεσία προσπάθησε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της συντριπτικής πανωλεθρίας του στόλου του σουλτάνου στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου από τους συμμαχικούς χριστιανικούς στόλους το 1571(συγκρίνοντάς την με «ξύρισμα γενειάδας»), ωστόσο, παρά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του στόλου, τους τουρκικούς κομπασμούς και τη συνέχιση της επιθετικής στρατηγικής στη Μεσόγειο τα (λίγα) αμέσως επόμενα χρόνια, η οθωμανική ισχύς στη θάλασσα είχε συντριβεί ανεπανόρθωτα- και οι Τούρκοι θα απέφευγαν οποιαδήποτε μεγάλη σύγκρουση με τα ευρωπαϊκά χριστιανικά ναυτικά από τότε και στο εξής.

Λεπτομέρεια από την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου του Vicentino που απεικονίζει τη ναυαρχίδα του Δον Χουάν, Λα Ρεάλ

Διαβάστε περισσότερα για την ναυμαχία της Ναυπάκτου

Διαβάστε περισσότερα για τις 14 σημαντικότερες ναυμαχίες της ιστορίας

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close