ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Erasmus: Το Εργαστηριακό Κέντρο Ναυπάκτου αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή σε έξι χώρες της Ευρώπης

Συντονιστικό ρόλο για πρώτη φορά το σχολείο της Ναυπάκτου

Eat Smart Save Your Land (ESSAY LAND) (Αρ. σύμπραξης 2020-1-EL01-KA229-078815)

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι τοέργο Eat Smart Save Your Land (ESSAY LAND), που είχε αποσταλεί από το Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Ναυπάκτου για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+, βάση των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από το ΙΚΥ, εγκρίθηκε.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί σύμπραξη 6 σχολείων (Ελλάδα, Τουρκία, Αυστρία, Σερβία, Ιταλία και Γαλλία) με το ΕΚ Ναυπάκτου να κατέχει τον συντονιστικό ρόλο

Οι συντονιστές των σχολείων αναγνωρίζοντας ότι: 

α) Αν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε έναν μελλοντικό πληθυσμό μια υγιεινή διατροφή εντός των πλανητικών ορίων, πρέπει να μεταμορφώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να βελτιώσουμε την παραγωγής τροφίμων και να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων, 

β) Τα σχολεία είναι το ιδανικό περιβάλλον για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας(Green Deal), αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τον τρόπο που ερμηνεύουν και αντιμετωπίζουν την «πράσινη ανάπτυξη» (εκπαίδευση αειφορίας και διατροφής), 

ενώθηκαν για να βοηθήσουν τους μαθητές μέσω των δραστηριοτήτων 9 modules, διάρκειας 6 εβδομάδων το καθένα:1. Συστήματα τροφίμων 2. Κλιματική αλλαγή3. Παραγωγή: στα αγροκτήματα 4. Επεξεργασία: από το χωράφι στο εργοστάσιο 5. Επεξεργασία: από το εργοστάσιο στους καταναλωτές (διακίνηση)6. Επεξεργασία: από τους καταναλωτές στο πιρούνι 7. Τροφή, Διατροφή & Υγεία 8. Στροφή προς την αειφορία 9. Κυκλική οικονομία

να εξοπλιστούν με την απαραίτητη «παιδεία» τροφίμων ώστε να είναι σε θέση να συνδέσουν την  τροφή και τις διατροφικές τους επιλογές με τη βιωσιμότητα και να προτείνουν αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι δραστηριότητες των modules θα διεξαχθούν με σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία στην πλατφόρμα του eTwinning (κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης).

Παράλληλα θα υπάρχουν έξι κινητικότητες όπου 4μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από κάθε σχολείο θα διαπραγματεύονται ένα διαφορετικό ζήτημα για την παροχή πρόσθετων γνώσεων και δεξιοτήτων στο θέμα:

Νοέμβριος 2020-Kırıkkale,Τουρκία: Εισαγωγή:Επιπτώσεις των συστημάτων τροφίμων στην κλιματική αλλαγή-Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή

Φεβρουάριος 2021-Vöcklabruck,Αυστρία: Πράσινη ανάπτυξη, βιωσιμότητα και κυκλική οικονομία

Μάιος 2021-Belgrad,Σερβία: Green Food Chemistry («Πράσινη» Χημεία)

Οκτώβριος 2021-Milazzo,Ιταλία: Τρόφιμα, Γεωργία και SDGs

Φεβρουάριος 2022-Auch,Γαλλία: Μικρές αλυσίδες εφοδιασμού και προμήθειες

Απρίλιος 2022-Ναύπακτος,Ελλάδα: Συμπέρασμα: Διατροφικές αλλαγές και τεχνολογίες παραγωγής τροφίμων που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές και

κοινωνικές προκλήσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ημερομηνίες κινητικότητας θα επανασχεδιαστούν με βάση τις οδηγίες που θα σταλούν από το IKY.

Το γεγονός ότι όλες οι μαθησιακές δραστηριότητες θα γίνονται με χρήση της παιδαγωγικής STEM, CLIL καιInquiry Based Science, ευελπιστούμε ότι θα αυξήσει τα επίπεδα επίτευξης και ενδιαφέροντος στην αγγλική γλώσσα, την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική καιτα μαθηματικά των μαθητών μας, ικανοποιώντας έτσι και τον μακροπρόθεσμο στόχο μας για πρόσβασή τουςσε καριέρες STEM.

         Ο Δ/ντής                  Η συντονίστρια        Η παιδαγωγική Ομάδα

   Ε. Μακρυγιώργος               Α. Μυλωνά      

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker