ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Επιστολή κατοίκων Γαλατά στο Υποδομών: «Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα στην Γέφυρα»

Έξι μήνες μετά την κατάρρευση της Γέφυρας του Ευήνου στην Ναυπακτία και οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν…φως

Με σημερινή επιστολή της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των κατοίκων, απευθύνουν ερωτήματα στο υπουργείο.

ADS

Δείτε την επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλ/νίας, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική κατέρρευσαν. Ήταν φανερά πληγωμένες από χρόνια, πλην όμως ποτέ δεν επισκευάστηκαν. Εκτός αυτού, ουσιαστική συμβολή στην κατάρρευσή τους είχαν:

✓ Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα και τις περιοχές κατά μήκος του Ευήνου ειδικότερα το διήμερο 10 – 12 Δεκεμβρίου 2021, 

✓ η υπέρμετρη και κατά πολλούς ανεξέλεγκτη και αλόγιστη λήψη αδρανών υλικών,

✓ η υπερχείλιση του φράγματος του Ευήνου στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας, 

✓ ο οφθαλμοφανής περιορισμός της κοίτης του και συνακόλουθα η ανισομερής επιβάρυνση των πυλώνων της γέφυρας από τον μεγάλο όγκο του νερού.

Κύριε Καραγιάννη, γνωρίζετε ότι η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Ο κοινωνικός μας αποκλεισμός καλά κρατείκαι η οικονομική μας εξαθλίωση κορυφώνεται. Συμβάλλει σε αυτό και η τιμή των καυσίμων. 

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αμφιλοχία, στην οποία παρίσταντο και μέλη της Συντονιστικής μας Επιτροπής, είπατε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή γέφυρας 200 μέτρα νότια της σημερινής. Είπατε ακόμα πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, δηλαδή το πολύ μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα παραδίδονταν οι μελέτες της πρόχειρης πρόσβασης, οπότε και θα ξεκινούσε το έργο. Δηλώσατε πως μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της θα μεταφερθούν εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια. Για τη νέα γέφυρα είπατε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, ενώ σημειώσατε με έμφαση πως η κατασκευή της θα συνοδεύεται απ’ όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, που θα διασφαλίζουν πως πρόβλημα, όπως αυτό του Δεκεμβρίου του 2021, δεν θα ξαναεμφανιστεί. Για τησιδηροδρομική γέφυρα είπατε πως αυτή θα απομακρυνθεί, επειδή τα βάθρα της δεν έχουν πλέον θεμελίωση, αλλά κι επειδή στο σημείο που αυτή βρίσκεται θα κατασκευαστούν έργα προστασίας της καινούργιας οδικής γέφυρας, οι λεγόμενες λεκάνες ηρεμίας. 

Την ίδια ημέρα, ήτοι στις 18 Μαΐου 2022 η Υπουργός Πολιτισμού απέστειλε έγγραφο στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, που εδρεύει στην Πάτρα, και ζήτησε από τον αρμόδιο Προϊστάμενο να εξετάσει τον μνημειακό χαρακτήρα της γέφυρας του ΟΣΕ και να προτείνει σχετικά. 

Στις 25 Μαΐου 2022 η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο κοινοποιεί, μεταξύ των άλλων, και στον ΟΣΕ ενημερώνει πως η σιδερένια γέφυρα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, είναι παλαιότερη των εκατό χρόνων, πως η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων θα πραγματοποιήσει το ταχύτερο αυτοψία στο σημείο, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση των διατηρούμενων βάθρων και ζευκτών της γέφυρας και θα προβεί στις δέουσες κατά τον νόμο ενέργειες για τον χαρακτηρισμό ή μη των απομεινάντων κατασκευών. Με το ίδιο έγγραφο γνωστοποιεί στον ΟΣΕ πως μέχρι την πραγματοποίηση των σχετικών ενεργειών δεν επιτρέπονται εργασίες στην εν λόγω γέφυρα, πλην αυτών που ενδέχεται να απαιτούνται για τη διατήρηση των εναπομεινάντων στοιχείων της και για τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί πριν η εν λόγω Υπηρεσία.

Κύριε Υφυπουργέ, αν και έχουν περάσει έξι μήνες από την ημέρα κατάρρευσης των γεφυρών και ένας μήνας από την ημερομηνία των ανακοινώσεών σας στη σύσκεψη της Αμφιλοχίας, καμία εργασία δεν εκτελείται στον Εύηνο, σχετική με την αποκατάσταση της επικοινωνίας, εξαιρουμένης της πρόχειρης διάβασης για έκτακτη ανάγκη, που έχει ολοκληρωθεί κι ανακουφίζει προσωρινά τους κατοίκους των γύρω χωριών. 

Οι μέρες του καλοκαιριού, που επιτρέπουν εργασίες στην κοίτη του Ευήνου, περνάνε αναξιοποίητες. Εμείς, οι κάτοικοι της παρευήνιας περιοχής, που ξέρουμε καλά την ορμητικότητα του Ευήνου (για τον λόγο αυτό εξάλλου οι πρόγονοί μας τον έλεγαν Λυκόρμα), βλέπουμε την απραξία κι ανησυχούμε. Ο Οκτώβρης είναι κοντά. Ρωτάμε λοιπόν:

1. Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα;

2. Πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και αν ΝΑΙ, πότεκαι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους; 

3. Αν το Υπουργείο Πολιτισμού, ως καθ’ ύλην αρμόδιο,δεν συναινέσει στην κατεδάφιση της σιδηροδρομικής γέφυρας, υπάρχει εναλλακτική λύση ή θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή;

Περιμένουμε εναγώνια τις απαντήσεις σας. 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Γαλατάς, 18 Ιουνίου 2022

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ο συντάκτης της επιστολής

Κώστας Σακαρέλος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button